Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо нашата женка не си е покрила главата с шал?Нали жените,които отиват на среща при папата трябва да си покрият главата!
25
6
 
19
 
! Отговори
граблива птица ватик преди 11 години
герберски ***
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя от хитлерюгента дали е обърнал повече внимание на роса *** обединителката ? ха ха
23
3
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Браво. Ние и без това сме известни по целия свят с това, че отглеждаме големи яйца и кудкудякяме до Бога, от които не се излюпва нищо.
22
7
 
8
 
! Отговори
Докога... преди 11 години
Докога ще обикаля света...на наши разноски.Явно президентът смята че да си президент трябва да представляващ страната в чужбина...да не се връщаш изобщо в нея...да си говориш ...говориш...говориш...и командировъчни да получаваш! Предишният беше болен за момичета, трипери и бракониерски лов, наред с парични стимули дори и от убийци с 3 смъртни присъди. Сегашния просто си живее живота на наш гръб...Браво...
21
1
 
5
 
! Отговори
АлТов, преди 11 години
прочети коментар 1, за да разбереш,кой го е снесъл!
20
2
 
5
 
! Отговори
До 20-ти преди 11 години
А ти заслужава един надървен козелски!!!!!!!!!!
19
3
 
25
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Сега май остава папата да измъти яйцето!
18
12
 
9
 
! Отговори
S O S ! преди 11 години
Пожелавам на форумци. да намалят малко омразата, която ги разяжда отвътре, защото рискуват тази омраза да изпелели и самите тях.
17
4
 
31
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Добре че не са водили дечица,че тия от ветикана лигите им текат като видят деца.
16
22
 
8
 
! Отговори
LOL преди 11 години
Заслужавате президент като предишния(ГОЦЕ от ДС,КГБ)незнаещ нито един западен език, дето само в Казахстан го канеха, на лов за козли.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния гаф на български политик. Мазник тикнал яйцето в ръцете на президента е изпечен мошеник и огромен длъжник на държавата. Пълни глупости са написани в статията.
14
2
 
29
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Това яйце Фидосово ли се нарича.
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Имайте страх от Бога", имай ти страх от бога. Аман от нещастници-псевдохристияни, които ги е страх да живеят без някой бог или поп да ги води за носа. Вредни сте за човечеството.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пфууууу, че не се спря да ходи и какво като са си говорили на немски? Плевнелиев да не е католик?
11
5
 
9
 
! Отговори
8 преди 11 години
Ми да си стой в тях ли бе *** ***???
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българските политици винаги са мислили за следващото поколение.....не за едно, те мислят за няколко поколения напред, но само за техните собствени!
9
11
 
5
 
! Отговори
коко преди 11 години
Имайте страх от Бога и поне тук не пишете простотии!!!
8
6
 
41
 
! Отговори
se преди 11 години
Пари за безмислици бол но за образование,пенсии,заплати,ЙОК.Поредният президент показва безхаберие.Какво му се мазните на папата бре.Малко ли е заграбила църквата та още им се покланяте.Къде е нашата църква в този момент да покаже милостивост към пострдалите хора в Перник и селата.СРАМ.Институции само за задоволяване на малцина .
7
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е тва е, стани президент, дрънкай глупости на материала да ти се връзва и в същото време обикаляй си прави околосветски пътешествия с чужди пари.