Открити са нови огнища в пожара над Бистрица

300 пожарникари и доброволци работят днес за пресичане на огъня
Обновена: 7 юли 2012 16:16 | 7 юли 2012 15:32,
29
Открити са нови огнища в пожара над Бистрица
Снимка: Bulphoto

Около 300 пожарникари, полицаи, служители на министерство на отбраната и доброволци ще работят днес в района на пожара на "Бистришко бранище”, съобщиха от МВР.

Основната задача на групите ще бъде да разширят просеките и да не допуснат развитие на огъня. В гасенето на пожара ще се включи и летателна техника.

Рано тази сутрин с хеликоптер на "Гранична полиция” снабден с термовизионна техника, районът отново е бил обстойно огледан и са заснети нови огнища. По разпореждане на Оперативния щаб към тях незабавно са насочени наземни сили и техника.

Напълно преодоляна е критичната ситуация от вчера следобед, когато силният вятър и високите температури разпалиха три нови огнища в рамките на изгорялата гора, се казва още в съобщението.

Имаше неуредици, но от тях не може да се направи извода, че е имало тотален хаос при гасенето на пожара на Витоша, коментира пред Дарик главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, който от първия ден участва в координирането на работата на доброволците от форума на офроудците. Той е категоричен, че пожарът е умишлен, както и че пожарникарите са действали на максимума на силите и възможностите си и доколкото са им позволявали условията.

„Не съм съвсем сигурен какво стои зад пожара. Моята теза е, че, когато е паднал смерча и тази гора е повалена, правилното е било тя да бъде изместена. Някакво екологично законодателство е попречило на този абсолютно разумен акт. Според мен основната цел на този палеж, защото трябва да се говори за умишлен палеж, е да се твърди, че екологичното законодателство е вредно и не трябва да се съобразява човек с него”, обясни той.

Съвпадението между пожара на Витоша и протестите срещу Закона за горите не е случайно. Пожарът измести общественото внимание от дебатите за закона, коментира също в съботното издание на Дарик кафе природозащитникът Петко Цветков, участник както в протестите срещу закона за горите и така и в гасенето на пожара.

Още по темата
„Това, което стана ясно по време на пожара е, че резерватът е оставен без охрана последните няколко години. По Закона за защитените територии министерството на околната среда и водите и по-специално Районната инспекция за околна среда и води е длъжна да назначи минимум двама охранители на тази територия. Също така в околните територии горските стопанства са тези, които би трябвало да осъществяват охраната. Но събота и неделя явно тези функции не се изпълняват, защото ако беше съобщено веднага и се бяха предприели незабавни мерки, пожарът можеше да бъде ограничен още в самото начало”, обясни Цветков.

„Стана ясно и, че охранителите въобще, които отговарят за опазването на защитените територии, и специално на резерватите, получават минималната работа заплата, което е недопустимо”, изтъкна още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кви нови огнища бре, просто недоугасени стари - пажарът си работи там, иначе се опитаха да оберат аплодисментите
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
27, да, ама не ги пуснаха да се качат, щото иначе нямаше да има пожар досега
23
6
 
3
 
! Отговори
не син преди 11 години
Ако всички ,които плюят по Бойко се качат при пожара ще го изгасят без даже да пикаят ! Трябва само да плюнат по веднъж,мощно както си могат !
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едната част на въпроса е, кой запали гората в резервата? Другата част е, защо гасенето беше организирано така че пожарът да се разрастне до необходимите размери?
21
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Da ne e na Stadiona
20
0
 
21
 
! Отговори
? преди 11 години
нали го бяха изгасили този пожар?!... 50(150?) дк горели, а вчера се оказа, ча се изгорели хектари изсъхнали дървета... Един ден след пресконференцията на доброволците беше обявено, че вече няма нужда от тях (демек не са желани), а се оказва, че май имало нужда... Тази история започна да става срамна.
19
2
 
18
 
! Отговори
ан преди 11 години
НАЛИ ДРУГАРЯ БРЪМЧА С КАМИОНЧЕТО ГОРЕ И КАЗА ЧЕ ПОЖАРА Е ПОТУШЕН. ПОТУШЕН АМА НА 36 МАЙ. ОТ КАКТО СЪМ ЧОВЕК НЕ СИ СПОМНЯМ НА ВИТОША ДА Е ИМАЛО ПОЖАР. И НЕ САМО НА ВИТОША. И НА МНОГО ДРУГИ МЕСТА. НО ТАКАЕ ПРИ СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА. И ПОЖАРИТЕ ВЕЧЕ УСЕЩАТ СВАБОДАТА.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ясно.... ще чакате да завали сняг начи
17
1
 
19
 
! Отговори
абе преди 11 години
тоя пожар май го обявиха за приключен преди два дни, как така пак се е разпалил
16
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че бойко нали уж преди 3 дни му каза на пожара да се самоугасява ?оляха се, бойко, цветанов и всичките им най-приближени - с едни пожар като не могат да се справят(хем бил учил за пожарникар бойко) цяла седмица, кво очаквате да направят с държавата ? то се вижда какво всъщност...
15
13
 
23
 
! Отговори
112 преди 11 години
Хайде да се обади някой на Станишев да прибира момчетата със запалките, че вече се оляха.
14
5
 
32
 
! Отговори
Моранди преди 11 години
Не е честен този пожар.Онзи ден човека Слънце на България му заповяда да угасне.Явно тука са намесени от Тройната коалиция.Пожара ще загасне когато си отиде ГЕРБ.# Човека Слънце - Бойко Борисов
13
5
 
37
 
! Отговори
Do 1 преди 11 години
Ама в София не заваля ли? ----------------------------------Не. Няма разрешение от ГЕРБ.
12
3
 
25
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
Започва строежът на водоема за изкуствен сняг
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Десет пъти Бойко каза, че е загасен и дори му даде ултиматом 3 часа (нещо като 800 дни) а той все гори и гори. Това е пр АКЦИЯ ЗА ПРИКРИТИЕ. пОЖАРА ЩЕ ГОРИ ДО КАТО СЕ ОСИГУРИ МЕСТО ЗА НОВОТО пАМПОРОВО НА цВЕТЕЛИНА И бОЙКО.
10
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато другаря Станишев не се намеси лично,пожарът няма да бъде изгасен.Само той знае къде и как.Д а живее др.Станишев.
9
1
 
54
 
! Отговори
емир преди 11 години
"Откриха нови огнища в пожара над Бистрица" - Разбирайте "Не е разчистен достатъчно терен за хотели и ски писти".
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ да излезе от учебника и да влезе в новите огнища на пожара -да ги загаси и после пак да си влезе в учебника!
7
3
 
29
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Ако близките 5 години (до като се залеси нова гора) някой тръгне да прави писти там, ще блокираме Орлов мост пак. Occupy Eagle Bridge - новия уол стрийт.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Цветков да не се прави на ударен. Докато стигнат пожарникарите до там колко време ще мине според него - 5 минути, че да го загасят в самото му начало? А и нали тоя, който е правил снимките как почва на пожарът, е сигнализирал веднага. Липсата на охрана му била проблема. Влизал съм в други резервати без никаква охрана да видя, то не е военна база.