Сагата с пожара приключи, успокоиха специалисти

Вероятността да е бил умишлен е около процент
5 юли 2012 16:37,
116
Сагата с пожара приключи, успокоиха специалисти
Вече няма пламъци. Снимка: БТА

“Спокойно можем да кажем, че отиваме към приключване на тази четиридневна сага с пожара в "Бистришко бранище“. Това заяви инж. Дамян Дамянов, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие, обединяващо в себе си територията на 37 държавни горски стопанства.

Още по темата

По негови думи в момента се довършва последната от просеките, които имат за цел да отделят тлеещото огнище.

"Днес към обяд можем да кажем, че въобще не може да се открие пламък, димът, който се вижда, е от паднала дървесина", заключи специалистът.

Няма засегната жива гора, а само отделни млади дървета. В резервата са изгорели около 20 хил. кубика стара дървесина, останала от смерча през 2001 година, която няма стопанска и икономическа стойност, успокои Дамянов.

Специалистите изразиха и категоричното си мнение, че тази дървесина е трябвало да бъде разчистена, защото освен източник на корояди, е и потенциална опасност за пожари.

Възможността пожарът да е умишлен е около един процент, обясни инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Опазване на горите". Огънят най-вероятно е възникнал от човешка дейност, но не е бил нарочно  запален.

В случай, че пожарът е умишлен, което е много малко вероятно, той е бил добре планиран, обясниха специалистите.

"Този пожар беше много тежък, включително и заради това преекспониране, което се получи", посочиха от Изпълнителната агенция по горите. Те го определиха още като уникален, "защото се е виждал от София и защото е бил изключително труден за гасене".

Според Дамян Дамянов взаимодействието между пожарната, военните и доброволците е било перфектно. Той благодари особено на гражданите, които на ръка са разкопавали и разчиствали просеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
Това ще гори докато завали . Важното е че пожарът е локализиран в тези граници и не трябва да му се позволява да се развива!
81
0
 
0
 
! Отговори
Sleepless преди 11 години
Още си гори! Дори в момента, зад хълма се вижда огнено сияние. Из "Младост" от часове се носи мирис на изгорели борове...
80
0
 
3
 
! Отговори
Цвети преди 11 години
Естествено, че ще кажат, че всичко е било перфектно, минало е без проблеми и т.н. Това им е в изгода на всички управляващи... да не се въвличат в скандали. Лошото за тях обаче е, че имаше доброволци, които не ги беше страх да признаят какво всъщност се случваше горе и в моменти тези неща, които прочетох ми прозвучаха толкова смешно.....
79
0
 
3
 
! Отговори
някой си преди 11 години
Кога ще приключи простотията с реформите в пожарната ?Не може 6-7 човека на дежурство да охраняват 120-130000!
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,Ч Е ОТКЛОНИХА ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО С ТОЗИ ПОЖАР.УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ БЕШЕ РЕАЛНИЯТ ПРОБЛЕМ.ИСКАХА ДА СЕ ИЗМЪКНАТ.ПРОБЛЕМА С ПОЖАРА СЕ РЕШАВАШЕ ЗА 24 ЧАСА.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вероятноста да е умишлен е повече от 90%, въпроса е кога ще повторят опита да дестабилизират държавата,защото това което направиха с пожарищата на витоша и с т.н. екологични протести на орлов мост е само репетиция
76
0
 
1
 
! Отговори
24 часа преди 11 години
Самолетите с тонове вода били опасни за ползване, но тези "каскади" са направо върха на бойковият гений.
75
0
 
1
 
! Отговори
Таня преди 11 години
Една малко по-различна гледна точка за ситуацията, на която повече вярвам, отколкото написаната статия тук!!! cross.bg/1312260
74
0
 
0
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Няма ли пръст Божидар Димитров и намерената лампа на Аладин? Джина от лампата не помогна ли в гасенето?
73
0
 
3
 
! Отговори
ТОВА СА ФАКТИТЕ преди 11 години
ПРЕМИЕРЪТ, С ИЗВИНЕНИЕ, НЕ Е БИВШ ПОЖАРНИКАР. НЕ Е ДЕЙСТВАЩ, НО Е ПОЖАРНИКАР И ТЕЛОХРАНИТЕЛ-МУТРА,КОЙТО СЕ ПРАВИ НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ. КОЛКОТО Е ПОЖАРНИКАР, ТОЛКОВА Е И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.ТОЙ ЕДНО НЕЩО КАТО НИЩО.ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ,КОЯТО ТЕГЛИ ОТ РОБИЯТА НА МУТРИТЕ
72
1
 
8
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 11 години
4 дни горя Витоша непосредствено над София ....Цели 4 дни бяха нужни, за да бъде овладян един пожар до самата ни столица ...И всичко това при положение, че имаме премиер бивш пожарникар ....А, представяте ли си каква е истинската ситуация в останалите области на живот ? Ужас ! Не искам и да си го помислям.Защото истината е много различна от бодряшките репортажи на BTV за "успехите" на правителството. В реалния живот нещата явно стоят другояче и това го видяхме тези дни край София ...
71
0
 
5
 
! Отговори
Корояди? преди 11 години
Все си мисля че пожарът е предизвикан/неумишлено разбира се/,от факелно шествие на короядите в неделя, под надслов "Всяко зелено дърво-паднал,изгнил дънер!";-DDDDD
70
0
 
2
 
! Отговори
...... преди 11 години
Еми те ще си летят още една седмица сигурно, все пак там е горяло, трябва да се загаси напълно. Ти да не очакваш че ей така изведнъж ще спре да пуши и че, ще пораснат нови дръвчета?
69
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Какво е приключило бе на Витоша в момента пуши и летят хеликоптери натам ама щом от днес.бг казвате ви вервам. Вервайте ми!
68
6
 
2
 
! Отговори
.... преди 11 години
Само хранитеее еи, едно благодаря на хората където се бориха 5 дни не казахте!!! За всичко са виновни мърлявщините на глупавия български народ. Хвърлят *** на всякъде после държавата им била виновна! Включително и вие който не спряхте да дрънкате глупости , че някой си нарочно подпалил гората, сигурна съм че си хвърляте *** по земята, а сега се правите на големите защитници!Научете се да пазите чисто и после ходете на протести!Засрамете се!
67
4
 
4
 
! Отговори
работещия беден преди 11 години
честита ви нова площадка за писти!
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво е че всичко е наред.Защо ще против писти.На Витоша има място за всичко.Аз предпочитам да има хубави писти,нови и безопасни лифтове и да може човек спокойно да си кара ски.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
опа , НЕумишлено..
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предстои ли умишлено разливане на бетон ? Божа работа..
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аре чао на всички, отивам на протест!!! Елате и Вие! :)