Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?

5 бона глоба за собственик на бар, ако не спазва новите правила
17 окт 2013 19:19,
196
Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?
Снимка: stock.xchng

Въпреки ожесточените дебати „за“ и „против“ промяна в настоящата тотална забрана за пушене на закрити обществени места група депутати от „Коалиция за България“ внесоха в Народното събрание промени в Закона за здравето, които целят облекчаване на режима.

Какви са промените, с които се либерализира тоталната забрана, въведена от 1 юни 2012 година?

Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим. Относно площта на обособените зони към съответната обща площ – тя ще се определя по избор от собственика на заведението.

Обособените зали ще се допускат в заведения за хранене и развлечения – ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета, клубове и кафе-клубове. Ще бъде позволено и в игрални зали и игрални казина. Ще се разреши и цигареният дим в обособени самостоятелни помещения в сградите на летища.

Предлага се да се пуши навсякъде в нощните заведения, но при условие, че вентилацията в тях работи. На местата, където ще се пуши, няма да бъдат допускани лица под 18 години. Ще трябва да се поставят и ясни обозначения, че тютюневият дим е разрешен.

Запазва се пълната забрана за пушене в обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.

Глобите, които собствениците на заведения ще плащат при неспазване на правилата, са до 5000 лева при първо нарушение и 15 000 лв. при второ. Пушачите, които нарушават забраната, също ще бъдат глобявани - с от 400 до 800 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 800 до 1500 лв.

Предлага се с приходите от глобите да се финансира Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

В мотивите към законопроекта на левицата се посочва, че трябва да се търси балансиран подход при регулаторната рамка за тютюнопушенето на обществени места, която да отговаря и на икономическите потребности на бизнеса в контекста на световната финансова криза. Посочва се, че ресторантьорският и хотелиерският бранш са били поставени в изключително затруднено финансово положение и спадът в оборотите е бил между 50 и 70%

Припомняме, че смекчаването на пълната забрана за пушенето на закрито бе едно от предизборните обещания на БСП. Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Наскоро Европейската комисия обяви, че няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
19
 
! Отговори
--- преди 10 години
Панчев защитавал правата на гражданите, които искат да пушат. Ми да вземе да защитава и правата на гражданите, които искат да се дрогират - даже при тях маржовете ще са по-големи и ресторантьорския бизнес ще дръпне здраво.
107
8
 
19
 
! Отговори
Анна преди 10 години
Няма да вляза в кръчма!Здравето е над всичко!Червени ***!!!
106
4
 
19
 
! Отговори
НК преди 10 години
***! Това вашето ли е управление, само крачки назад правите! За 4 месеца чувам навсякъде, от случайни хора в магазина, градския транспорт, къде ли не как ви плюят, смешници! За пореден път манипулирате избори и правите каквото си искате с таз държавица и прогресивно намаляващите й жители. С такива като вас волено-станишо-местановци никога няма да има прогрес. НИКОГА!
105
5
 
14
 
! Отговори
wewewe преди 10 години
"Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи."За пушачите разбрах, че са удовлетворени, но не разбрах как са удовлетворени непушачите. Предполагам, че като им се дава възможност, евентуално, да си намерят място, където не мирише на тютюн.
104
5
 
21
 
! Отговори
... преди 10 години
"Предлага се с приходите от глобите да се финансира Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България." По-смешно нещо не бях чел скоро. Ще разрешат пушенето навсякъде ,а после ще се борят за неговото ограничаване. И стига с тая глупост зали за пушачи и за непушачи. Между тях зееше една отворена врата за да им е лесно на сервитьорите и въздухът си беше един и същ. Изводът е един:Не променайте закона!
103
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се че за управляващите са по-важни интересите на "Булгартабак"-приватизирана от "братушките" и КТБ пред здравето на българите. Това е най-антибългарското правителство от началото на прехода.
102
18
 
11
 
! Отговори
ван Гог преди 10 години
Предложението е балансирано, ще има заведение с пушене и такива без и всеки ще си избира и никой няма да се налага на другите.Считам че трябва да се въведе задължителна вентилация както за заведения където се пуши така и за тези където не се пуши. Аз съм непушач и не искам след всяко заведение да си давам дрехите на химическо чистене заради миризмата на манджа.А протестиращи ще има, те протестират по принцип и за тях каквото и да е решението ще са против с еднакви аргументи.
101
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еее натегачи, лобисти на кой ще угодите сега. Защо се правим крачка напред, две назад?!!!
100
5
 
16
 
! Отговори
Ура! преди 10 години
Аз пък много обичам да акам. Даже като си пия кафето най ми се доаква. А да ви кажа мразя тоалетни чинии. Най лесно акам като клекна. Пък ако е в някое топло заведние, така на пътечката между масите, най ми се получава. Ми така де то това си ми е нужда, даже по естествена от пушенето. Защо не ми позволяват и ми ограничават правата?! Искам отпадане на забраната за акане в заведения!!!
99
5
 
23
 
! Отговори
ЕЕЕЙ! преди 10 години
Ей хора, пак ни правят на маймуни! То от комунисти друго не може да се очаква! Нагушиха се с пари от ресторантьорите и сега трябва да ги оправдаят! Ами нали собствениците като избират сами дали да се пуши или не в малките заведения, всички ще изберат да се пуши! Непушачите пак ще трябва да им дишаме пушека на всички! А повечето заведения са малки, особено в провинцията! Е*ати ши*аните политици и скапана държава! Комуноиди смотани! ОСТАВКА!!!
98
8
 
26
 
! Отговори
Пецо преди 10 години
Никакво връщане на закона. Напротив да се засили контрола за отърваване от задимените кръчми. БСП да си затворят във офисите и да ловят лисици, Без това са хищници. Връщането на закона е Резил-маскара пред Европа и света.
97
8
 
19
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 10 години
Отпадането на забраната за пушене ще потвърди за последно, крайното дебилие и вродената селтащина българска! Щом ви е хубаво цяла Европа да ви сочи с пръст- давай, българино! После питай, що в Европа ни приемат като втора ръка хора. Ами... просто защото сме си такива. Всъщност, трима велики писателя са ни казали цялата истина без да спестяват нищо- за манталитета ни, за това какво представляваме:"Не сме народ, а ***"1875г. П.Славейков."В Механата"1873 Хр.Ботев и "Бай ***"1895 Алеко.
96
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правят всякакви глупости само и само да се отвлича вниманието. България умира. Затова тези трябва да се махат. Оставка, съд, затвор!
95
6
 
10
 
! Отговори
Доко преди 10 години
Много сте наивни в БГ!не стига че се тровите, ами трябва да плащате на някой от Тютюневия бранш за това-а той на драго сърце ще си построи вила с вашите левчета:)Но сега сериозно-това е отрова-осъзнайте се:в САЩ почти във всички щати е забранено пушенето не само в ресторанти, но и в Клубове:и вярвайте ми-клубовете се пукат по шева от хора-справка Шикаго..дори в мутренската БГ Енигма не се пуши...
94
8
 
8
 
! Отговори
Вили преди 10 години
Всичко друго оправиха в държавата, хванаха се за цигарите. Замазват ни очите, да не виждаме докато крадат. Продажници!
93
2
 
13
 
! Отговори
Нада преди 10 години
Няма дискриминация, а култура. Аз па обичам да чопла семки :) що да не седна на "Витошка" да пия кафе и да си почопла малко, че ми става много нервно като не ям семки 20 мин.
92
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП си работи винаги на инат само. Изобщо не са технократи. И при ГЕРБ нямаше, но и сега няма, даже изобщо. От трън та на глог с тези комунисти!
91
8
 
16
 
! Отговори
До 117 преди 10 години
ПРАВ СИ ЗА РУМЪНИЯ, АМА РАЗРОВИ СЕ И ВИЖ: ОТ ДОСТА ГОДИНИ ИМА ЗАБРАНА ЗА ПЪШЕНЕ НАВСЯКЪДЕ И ХОРАТА СЕ НАУЧИХА ДА Я СПАЗВАТ. КОГАТО И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ ОТУЧИМ ДА ПУШИМ, МОЖЕ И БМВ ДА ДОЙДЕ И ЗАВОД ДА ОТКРИЕ. ПРОСТО РУМЪНЦИТЕ ДРЪПНАХА МНОГО ПРЕДИ НАС, А БЯХА МНОГО ЗАД НАС ПРЕДИ 20 ГОДИНИ! ЗАЩО ЛИ? АМИ ЗАРАДИ ЧОВЕШКИЯ МАТЕРИАЛ В БЪЛГАРИЯ - ПРОСТО НЕ Е ДОБЪР - ДОКАЗАТЕЛСТВО - НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО ТЕБ, БИЛО В ПАРЛАМЕНТА ИЛИ НА УЛИЦАТА - ВСИЧКИ СА ***. ЗАТОВА И ДЪРЖАВАТА Е ПОСЛЕДНА В ЕВРОПА ПО ВСИЧКО.
90
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП - *** ако прокарат промените. И за статистиката, точно те лаеха срещу Бойко през 2012, защо по-рано не бил въвел забраната. Ясно е, че БСП само работи на инат, но паметта на българина е много къса! Технократи в това правителство?! Моля?! Това са хора от улицата.
89
5
 
7
 
! Отговори
bobafett преди 10 години
Boko Tikvata i Zezo da si pushat purite v zangana!