Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?

5 бона глоба за собственик на бар, ако не спазва новите правила
17 окт 2013 19:19,
196
Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?
Снимка: stock.xchng

Въпреки ожесточените дебати „за“ и „против“ промяна в настоящата тотална забрана за пушене на закрити обществени места група депутати от „Коалиция за България“ внесоха в Народното събрание промени в Закона за здравето, които целят облекчаване на режима.

Какви са промените, с които се либерализира тоталната забрана, въведена от 1 юни 2012 година?

Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим. Относно площта на обособените зони към съответната обща площ – тя ще се определя по избор от собственика на заведението.

Обособените зали ще се допускат в заведения за хранене и развлечения – ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета, клубове и кафе-клубове. Ще бъде позволено и в игрални зали и игрални казина. Ще се разреши и цигареният дим в обособени самостоятелни помещения в сградите на летища.

Предлага се да се пуши навсякъде в нощните заведения, но при условие, че вентилацията в тях работи. На местата, където ще се пуши, няма да бъдат допускани лица под 18 години. Ще трябва да се поставят и ясни обозначения, че тютюневият дим е разрешен.

Запазва се пълната забрана за пушене в обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.

Глобите, които собствениците на заведения ще плащат при неспазване на правилата, са до 5000 лева при първо нарушение и 15 000 лв. при второ. Пушачите, които нарушават забраната, също ще бъдат глобявани - с от 400 до 800 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 800 до 1500 лв.

Предлага се с приходите от глобите да се финансира Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

В мотивите към законопроекта на левицата се посочва, че трябва да се търси балансиран подход при регулаторната рамка за тютюнопушенето на обществени места, която да отговаря и на икономическите потребности на бизнеса в контекста на световната финансова криза. Посочва се, че ресторантьорският и хотелиерският бранш са били поставени в изключително затруднено финансово положение и спадът в оборотите е бил между 50 и 70%

Припомняме, че смекчаването на пълната забрана за пушенето на закрито бе едно от предизборните обещания на БСП. Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Наскоро Европейската комисия обяви, че няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 години
KOITO ISKA DA SE TROVI DA SE TROVI SAM NE I NAS OSTANALITE !!! TOVA KOETO SE OPITVAT DA STORQT UPRAVNICITE E PALNA GLUPOST.
87
7
 
8
 
! Отговори
bobafett преди 10 години
Svoboooda! Stiga s tezi bezmisleni zabrani...
86
2
 
6
 
! Отговори
bobafett преди 10 години
do 63 marsh v akvariuma za nepushachi!
85
10
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Забраната за пушене трябва да остане, а комунисти и атакисти да се избесят по уличните стълбове. Даже Путин в Русия забрани пушенето навсякъде.
84
8
 
6
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Не ми е грижа за тях. Те не са спирали да пушат в парламента - мястото, където се коват законите. Нали Татяна Боруджиева си го каза в прав текст. Демонстрация на безнаказаност. Грижа са ми децата на България. Пушене и пиене навсякъде. Здравето - вълци го яли. Като си помисля колко е скъпо лечението...Пътя на българската демокрация е ясен. Кога ли ще го намерим истинския? Горките ни дечица. Управляващите нямат морал.
83
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ+ДПС имат повече депутати от БСП+АТАКАследователно няма как да мине
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кво прайм с непушачите алкохолици?????По кръчмите хич не липсват такива екземпляри и защо те не се наливатотвън пред заведенията при минус 10 - 15 градуса ,както пушачите??
81
2
 
7
 
! Отговори
Трол преди 10 години
Халимисто, Халимисто.....Хич няма и да те питам защо досега си гласувал за комунистите. За съжаление хората продължават да ласуват за тази партия, която има за цел да ни затрие като нация в името на лични изгоди. Комунистите не спират да бълват ла*на и всеки път да обясняват, че щом си срещу тях значи си от герб.Разберете комунисти - аз просто ненавиждавам вас
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЛОО, пишете за най-новата далавера на правителството: ВСИЧКИ критични коментари против бежанците биват изтривани моментално! И то във всички сайтове ! това нормално ли е ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
79
10
 
9
 
! Отговори
Халимисто преди 10 години
Ако го приемат този закон никога повече няма да гласувам за БСП... Играят си със здравето на хората заради някакви си политически обещания... Срамота
78
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще се пуши само и единственно на *** 20 в централата на БКП ,при дръглявите ***!
77
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам какъв е прoблема да има заведения за пушачи и непушачи. Нo да бъде направенo кактo трябва, а не кактo беше преди - на едната маса се пуши а на другата не
76
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък ако някой ме одимяват в кръчмата ще го опикая. Пикаенвто на обществено място също не е забранено със закон.
75
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колеги непушачи, тея алчни *** ресторантьори само пълен бойкот от всички непушачи може да ги оправи. Нека видят колко ще им спаднат пборотите когато ние непушачите спрем да ходим в заведенията им. Питайте дали се пуши в заведението преди да влезете и ако се пуши теглете им една майна и отивайте в друга кръчма. Ако приятелите ви пушачи ви уважават - ще ви подкрепят. Аколи не значи не държат на вас.
74
7
 
6
 
! Отговори
Alek преди 10 години
"Пожарникаря" бе направил едно от малко смислените си неща, които сега ще зачертнете. Евала, не зная кой е по-зле - гадните комунисти или тъпата мутра!??!!
73
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предлагам да се разболеете от рак след като умрете няма да има кой да пуши в заведенията и тогава няма да има смисъл от закона
72
13
 
10
 
! Отговори
Бивш пушач преди 10 години
Отпадне ли забраната започвам да ям боб със зеле преди да отида на кръчма. И ще си *** на воля. Ама даже и ще се кефя! Ммммм каква звучна и миризлива ... :D Защо никой дори не се и опитва да пуши в самолета например. А преди много години там се пушеше. В автобусите - също! Ама пустата му криво разбрана сЛободия. Все ми е тая дали някой се трови. Аз не искам след кръчма дрехите ми да миришат на дим. Това е! Хайде пробвайте се да пушите в някоя международна фирма. Не знам дали ще има 2ри опит.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте Киро (83) какво ви е написал- то не, че хората, пишещи тук не си го знаем, но нейсе- продължаваме да се мотолявим в този "пасквил".
70
7
 
2
 
! Отговори
void преди 10 години
Това в никакъв случай не е компромис. По дефиниция компромис е решение, при което нито една от страните не е доволна напълно. В този случай пушачите ще могат да пушат в заведенията за пушачи и в отделните помещения на останалите. Непушачите ще могат да дишат чист въздух в заведенията за непушачи и в помещенията за непушачи на останалите. На обществени места пушачите нямат избор да пушат, а в дискотеки, казина и игрални зали непушачите имат избор да не да дишат. Това е дискриминация.
69
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам на непушачите в делничен ден примерно в София, цял ден да постоят на някое голямо кръстовище и дълбоко да вдишват въздух, после да отидат на рентген в онкологията и да си видят дробовете, че все едно 3 кутии са изпушили, а си стойте вкъщи тогава и на работа не ходете