Машинно гласуване, ама не през март

Единствената подадена в ЦИК оферта не отговаря на условията
Обновена: 25 фев 2017 22:39 | 25 фев 2017 21:15, Веселина Йорданова
112
Машинно гласуване, ама не през март
Снимка: архив, БулФото

Възможността да има машинно гласуване на предсрочните избори на 26 март отпада.

Всички членове на ЦИК гласуваха за отстраняването на единствения кандидат в обществената поръчка - фирмата "Лирекс".

Още по темата
Фирмата предлага да достави машините на 20 март, а в условията на конкурса е записано 10 март, предаде bTV.

От фирмата са били категорични, че не е възможно устройствата да бъдат доставени по-рано.

Фирмата, която в последния момент преди изтичането на законовия срок подаде оферта, не може да отговори на техническите изисквания.

От доклада на специализираната комисия пред ЦИК стана ясно, че на всеки 15 машини ще има само по един техник, който да ги обслужва, което е недостатъчно. Не е ясно и как ще стигнат машините до секциите в чужбина.

Другата неизвестна е свързана с това кой ще съхранява машините след края на изборния ден.

Поръчката трябваше да бъде за около 13 хиляди машини с прогнозна стойност от 12,5 до 15 млн. лева без ДДС.

Политици вече допуснаха, че може да има оспорване на вота пред КС, ако машини за гласуване не се осигурят. 

Говорителите на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.

В съобщение до медиите от фирма "Лирекс БГ" заявяват, че имат готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.

"Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти. Казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок", допълват от фирмата.

В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец, се посочва в съобщението. 

Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок, заявяват от "Лирекс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
Бъчворова преди 7 години
Това е номер, ако искаха можеха да доставят и закупят машините и да обучат и хората, но не го направиха! Който спечели изборите той е автор на бъркотията, защото предварително е подготвил бюлетините-менте!
58
0
 
10
 
! Отговори
Магазин 1 лв. преди 7 години
Предлагам да се закупят касови апарати по за 200лв.и въведени продукти-ГЕРБ 0.50ст.за кило,БСП-0.40ст.за кило и по 0.10 за кило за всички останали партии.Евтино и бързо.И един магазинер с опит ще свърши работа.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не си гласуваме от компютрите бе *** всеки има комп в къщи .Хем пари няма да давате за компове хем по бързо става броенето а бе *** ?
56
2
 
17
 
! Отговори
123 преди 7 години
Фактите показват, че насоящия ЦИК, назначен от ГЕРБ е некомпетентен да организира избори. Затова незабавно уволнение на тези гербави калинки и нова дата за избори.
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О не! *** ще продължи да писка че бесепето са загубили изборите защото подсъдно некомпетентният премиер на Нейния льотчик не им е осигурил машинки за гласуване на неграмотни.
54
3
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Не искам да се заяждам с никого,но устройството на снимката на нищо не ми прилича и след изборите нямам идея за какво може да се използва.Да не се окаже ,че след изборите трябва да го изхвърлим за скрап директно.Ако е така-по добре да си се гласува с бюлетини.Бил съм в изборни комисии на предишни избори и знам,че след краят на изборният ден всичко се затваря в чувал-бюлетини,протоколи и се пазят след това.Ако някой е излъгал може да му се търси отговорност.Мисля,че така е честно.
53
3
 
14
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 7 години
Машините за гласуване на този етап на развитие са излишни. Политиците лобират на близки фирми да ги снабдят с цел облагодетелстване. Така те имитират че вършат някаква работа за незаслужено големите им заплати. Трябва да се преценява за какви работи мащините са в полза. Например машина не може да опложда и ражда хора. 26.2.2017г.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маймунско гласуване ще има ли
51
0
 
9
 
! Отговори
www преди 7 години
ФАКТ - ЩОМ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА КУПУВАМЕ ГЛАСОВЕ ЗАЩО ДА ГЛАСУВАМЕ МАШИННО...
50
4
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Всичката я Мара втасала, само машинното гласуване и е проблемът !Не се ли усещате, драги ми сънародници, че постоянно ви отвличат вниманието с незначителни и безсмислени теми, представяйки ги за важни, докато България си отива под носа ви и пред очите ви ?! ...И да не ми разправят разните му скъпо платени журналисти-манипулатори, че България ще я има. Това, което се пръква от евроатлантическите ни прелюбодейства е всичко друго, но не и БЪЛГАРИЯ.Факт !
49
2
 
14
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Забравихме да кажем що е целата работа:Вече има сценарии за протест за законноста на изборите и създадена клетка, която да излезе и да ги оспори и да подкара касиране...ако резултата не се хареса на дадени хора.
48
1
 
12
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Чичо ви Пешо, понеже сме дърт и сме си имали работа с всякакви бои, схеми, комунисти и капиталисти, сега ше ви обясни схемата.Целата работа беше наглАсена така, че да нема никой. *** за да е по-елегантно, мораше да има некой. Едно нашу момче, нали. Така ЦИрК са си свършили работата, ама ето, на, бизнеса е виновен. И държавата. И попа. И пингвините. Сега ще има време за добра и стабилна схема, поръчката ще се оскъпи и за другите парламентарни избори догодина - ше цъкате копчето.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой от вас, които претендирате за законност на изборите, не сте си чели даже Конституцията. Какво е гласуването в България и какви проблеми създава машинното/електронното гласуване, които противоречат на основния закон, ако сте го чели? Не ви ли идва на ума, че всеки може да го оспори, защото му се нарушават конституционни права?
46
2
 
16
 
! Отговори
ЗАКОНА Е ЗА ВСИЧКИ преди 7 години
Първо създаваш условия за провеждането на изборите според закона и чааааааак тогава определяш дата за гласуване.А НЕ ОБРАТНОТО!!!!!!
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по лесно можеш да купиш ЦИК от колкото да купуваш гласоподаватели.
44
1
 
11
 
! Отговори
няма да ви гласувам преди 7 години
Оказва се че не сме парламентарна република, а цик-ова република.Съдбата на държавата се определя от хора назначени от партии които не се нравят много на народа. Ами защо изобщо гласуваме като ЦИК може самостоятелно да определи коя партия печели изборите без да има в предвид чувалите с бюлетините .А ще поемат ли отговорност пак за пренасяне и съхраняването на чувалите като знаем каква анархия беше преди....
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ са за гласуване с бременни чували и Костинбродски бюлетини.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не можаха ли да отложат това безсмислено гласуване с няколко седмици, вместо след това да го анулират и да насрочват ново? Със сигурност нямаше да се загубят толкова милиони, както ако се наложат 2 пъти избори.
41
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че ГЕРБ не искат машини, тъй като тогава няма как да фалшифицират резултатите.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цвинокио