Хампарцумян: Управляват ни пиари и драматурзи

Не сме готови за децентрализация
Обновена: 11 сеп 2023 21:40 | 11 сеп 2023 21:22, Камелия Цветанова
17
Хампарцумян: Управляват ни пиари и драматурзи

Децентрализацията предполага силни институции по места. Ние нямаме централни силни институции, камо ли по места. Това каза председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки един от основните приоритети на кабинета.

Той припомни, че една от основните причини на аржентинските кризи е задлъжнялостта на отделните провинции.

"На хартия изглежда прекрасно, но местните интереси, които строят подпорни стени, да им оставиш и финансите, е рецепта за катастрофа. Не сме готови и нямаме достатъчно силни институции, които да осигурят демократичния контрол на едни такива процеси. Първо трябва да се подредят нещата", обясни Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Според него управляващите от не-коалицията трябва първо да се научат да наричат нещата със собствените им имена.

"Когато думите са грешни, изводите да бъдат правилни е много трудно. Изисква се голямо изкуство. Икономически сме най-назад, институционално сме разбити. Очевидно е, че тази дружба не води до добри резултати. Трябва лека-полека да започне да се разглобява. Алексей Петров е човек със спорна репутация. Част от неговите биографични подвизи са хартиени и с огромна амбиция, и желание да се бърка в политиката и в управлението на държавата, където му се получаваше доста време", коментира гостът.

Хампарцумян заяви, че не вижда нито амбиция да влезем в Еврозоната и Шенген, нито последователни твърди действия и намерения.

"Забравете 1 януари 20224 година. Трябва да се опитаме да направим нещо за 2025 г. Не виждам практическите организирани и целенасочени усилия в тази посока. Тази държава се управлява от сондажи, пиари и всякакви други драматурзи, но не и от професионалисти", смята той.

За да се справим с инфлацията - трябват организирани усилия, подчерта банкерът. "Българската икономика все още расте, но се задават черни облаци на хоризонта. Трябва да започнем да се подготвяме за по-лоши дни. За Шенген е същото. Около тези наводнения къде изчезнаха мигрантите? В Европа стават наводнение, но не падат мостове. Основната инфраструктура трябва да се проектира, за да издържи", на мнение е Хампарцумян.

Най-добрият начин за борба с инфлацията е да се продадат повече стоки и услуги, но това изисква дългосрочни и устойчиви усилия, изтъкна гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Харпацумян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да се произвежда!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е Хампарцумян, но да не забравяме, че България е колония на САЩ.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Престъпник,!
10
0
 
0
 
! Отговори
Търси се смел човек преди 7 месеца
Да го ошамари този негодник! Нямам друго!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости говори- в Италия падна преди няколко години огромен мост на магистрала без наводнение или земетресение даже! А по Дискавъри има специално предаване за паднали конструкции
8
0
 
0
 
! Отговори
Ричи преди 7 месеца
*** и давай акъл в Армения.
7
0
 
0
 
! Отговори
Ученика преди 7 месеца
Хампи що не каже за откраднатите пари от Булбанк на Марто Петров...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Управляват ни от посолствоТО.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
CAЩ ca peшили ga ни paзpyшaт...
4
0
 
0
 
! Отговори
шок преди 7 месеца
Добре де.Защо позволихте.В София сте елита,БАН,най-умни,най-талантливи.Защо позволихте и вас да Ви управляват смешници?Ние в провинцията работим.Това можем-това правим.Видно е,че от изборите нищо не зависи.И народа затова не ходи да гласува.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А когато хората са грешни- ТОГАВА КАК ДУМИТЕ ИМ ДА БЪДАТ ТОЧНИ?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Опаааа. Чао просто Киро. Бай бай.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И ни банкират цъpвyли!