БГ-туристът кът на родното Черноморие

Освен отливът заради строежите, хотелите гледат на българите като на туристи "втора ръка"
27 юни 2008 08:52,
116
БГ-туристът кът на родното Черноморие
Снимка: БГНЕС

„Спряхме да предлагаме летни почивки на българското Черноморие, както и други големи български туроператори“, каза за Investor.bg Гриша Костов от Алфатур.

Според него причините за това са комплексни и в резултат на фактори като отлив на български туристи, високи цени за местните туроператори, както и некоректност от страна на някои хотели.

По думите му хотелите правят отстъпка за чуждите туроператори до 50%, а за българските – само 10%. Като причина за това той посочва, че хотелите гледат на българите като на туристи „втора ръка“ и резервен вариант.

Костов е категоричен, че се наблюдава много голям отлив на български туристи от морските ни курорти. Една от причините е презастрояването, както и строителните обекти, които макар и замразени, остават грозна гледка, коментира той.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дълбоко съм убеден ,че 30 никога не е излизал от БГ ,само за сравнение цените в Турция и тези в България са коренно различни ,от 5 год си почивам в Турция или Гърция и престоя ми там за 7-8 дни излиза около 800 лв ,като естествено говоря за хотел 4 звезди ,а някой път и 5 звезди ,като в това число ти е включен пътя със самолет ,кога може да се случи това в милата ни Родина ,не че не съм родолюбец ,но за какво да плащам двойно и тройно ,след като не получавам и 10% от обслужването в други страни ,а да не говорим за нашите ресторанти и качеството на храната там - това е реалноста .С нетърпение чакам момента , когато българин на нашето черноморие ще означава скъп гост .
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хи хи хи който се е прекарал да ходи в Гърция ,Турция и Малта като мен никога няма да почива другаде освен в България. Трябва да разберът Българите, че навън е в пъти по зле Гръцките плажове са ужасни, Малтийските пък нямат пясък направо си потроших краката по скалите. В Турция кривнеш ли от главната улица попадаш на невероятна мизерия миризми и мръсотия. Опикани и *** улици. Кухнята е кошмарна. Хотелите им с 3-звезди не предлагат нито телевизор ,нито климатик дори хладилник за напитки няма а все пак там жегата е убийствена. А в Сънито си е супер 3-звезди чисто нов хотел, Климатик,минибар, телевизор вода си има щото в Малта водата е на режим прибираш се от плаж а се къпеш след 3 часа!! Забавленията в Сънито са в пъти по атрактивни и евтини от тези на съседите ни. За които танцуваща кючек дебелана е голяма атракция. Но мен ме кефят повече яките мацки качени на плотовете и танцуващи пред хотелите в Сънито ,които те подканват да влезеш.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наистина трябва да си ужасно глупав или сляп, за да отидеш някъде на почивка където:1. Обграден си от грозна бетонна скупщина без грам зеленинка и наподобяваща антиутопиите на Оруел.2. Страх те е вечер да ходиш по заведенията, защото могат да те набият или застрелят.3. Някоя може да те ограби4. Сервитьорът има по-голямо самочувствие от теб и те кара да се чувстваш сякаш си му длъжен за нещо.5. Цените са сякаш си на РивиератаВ заключение мога да пожелая на мутрите успешни печалби :)))
32
0
 
0
 
! Отговори
Johnson преди 15 години
В началото на май бях в Турция и Гурция на почивка. С изключение на плажовете / там почти няма хубави / , всичко беше перфектно. Турция: all inclusive за без пари, прекрасна храна, напитки на корем, перфектно обслужване, спокойствие...Гърция: малки спокойни плажове, няма бетонни мастодонти, спокойствие и чудесни малки таверни с узо и морски дарове на нормални цени и перфектно обслужване...Такава *** като тук няма - чалга, смрад на кебапчета, безумно застрояване, отпадни води в морето и селяни...Защо да отида в БГ на море?
31
0
 
0
 
! Отговори
Arkadasha преди 15 години
Ot 3 godini posestavam ushadasa i Bodrum. Mnogo mi haresa.Evtino e v sravnebie s Bg.TAm hodia na vsichko vkliucheno za 7 dena s transport i hotel 3 ili 4 zvezdi za 450 lv do 500 na chovek.Vseki den smeniavat belioto v staioata i se chisti.Kade v Bgghotel ste go vidish tova?Horata tam te uvazavat navsiakade nezavisimo che si ot Bulgaristan. Vinagi ti praviat metani i temanena.Preporachvam Na vsichki da opitat i ste se ubediat sami.Tova e kato zena koiato vednaz opita seska i posle niama otkazvane.A nashite tyarikati da varviat na mainata si.Bil sam i v Ohrid na pochivka i sasto sam dovolen.E kapaneto e v ezeroto ili baseina.Biah i na Gartsia no e skapo.Na tasos e evtino no i skuchno
30
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
истината е съвсем друга. Отлива от български туристи се дължи на влизането ни в ЕС. Сега *** и пульо отива на почивка в Гърция или Турция или някъде другаде на майната си, защото си мисли, че там го уважават и обичат повече и защото всички комплексари искат да ги мислят за нещо, което не са. И е лесно, не ти трябват задгранични паспорти и т.н бюрокрации. Черноморието ни е същото каквото си беше и преди, нищо не се е променило, та да правим погрешни генерални изводи. Свободното пътуване в Европа води до факта, че българина иска да види повече места за почивка и това е нормално. Като минат няколко години и това внушение, че в чуждите курорти всичко е прекрасно ще отшуми. А тези дето чакат мутрите да се нацупели като се срине туризма в Бъллгария, само ще им кажа, че дълбобко се заблуждават, че на мутрите им пука. Те пари си имат. Ако се срине туризма, ще си изберат друг бизнес и пак ще си карат джиповете. Потърпевши пак ще са редовите българи които сега взимат по черноморието заплати към хиляда лева. Като се срине туризма редовите българи отново ще трябва да бачкат за по 300, 400 лева. За София не знам как е. Там сигурно заплатите са по няколко хиляди лева и тях не ги бърка ако туризма се срине.
29
0
 
0
 
! Отговори
Iva преди 15 години
Absoliutno sam saglasna s Alexander. Az shte hodia v Italia tazi godina. Kogato izbirah kade da hodia i sravniavah usloviata tuk i usloviata tam vidiah che v BG cenite sa ednakvi s tam, ne moga da razbera kak e vazmojno tova. I otgore na vsichkoto po BG chernomorieto otnoshenieto kam balgari e ujasiavashto- gledat te nakrivo, ako imash problem gledat da te otsviriat... Tova nikade go niama po sveta osven v dalbokata turska provincia...
28
0
 
0
 
! Отговори
ivan georgiev преди 15 години
Podkrepqm parviqt komentar ,dano se namerqt pove4e xora i realisti i osaznaqt v kakva darjava jiveem,obikalqm po celiq svqt i po losho obslujvane ot balgaria nqma mili xora,molq vi osaznaite se 4e sme ujasni xora...................................
27
0
 
0
 
! Отговори
Aleksandar преди 15 години
Tazi godina 6te hodq v Turciq na moreOmrazna mi da davam tri pati pove4e pari na *** po 4ernomorietoIskam hotelite im da ostanat prazni ta da se 4uknat malko za6to stava takaMinalata godina v edin hotel iskaha pove4e pari za staq ot kolkoto e naemat na edna ka6ta v Santa Monika na brega na okeana v 6tatiteTiq ludi li sa be?Vseki iska za edin sezon da stane milioner a se pla4at 4e nqmalo rabotna raka6teli da vnasqt ot 4ujbinaTa koi 6te im ba4ka po 16 4asa na den za 200 evro beA ina4e se pravqt na veliki 4e za balgari imalo drugi ceniTa da mogat dri6liovcite ot Evrosaiuza da si pozvolqt da doidat za tqh ima otstapkiTaq darjava trqbva nqkoi da q osadi za genocit za da se vzemat ne6tata v raceTakiva ne6ta se regulirat ne ot pazara a ot DARJAVATADarjavata pravi taka 4e s bezdeistvieto si sobstveniqt narod e prenebregnat ot vsqkadeTova go nqma nikade po svetadai boje vsi4ki balgari da imat vazmojnost da idat navanka na more ta da ostanat hotelite prazni na na6to more ta barem togava ne6tata da se otregulirat
26
1
 
0
 
! Отговори
Robin Hood преди 15 години
Точно така!И аз това очаквам - фалити до дупка и изкривени от яд *** и гадни физиономии на български мутри и олигарси...Нека се пропиват и избиват помежду си от яд и безнадежност,че не им върви бизнесът!Боже,колко радост носиш със всяка твоя подобна новина за фалити на българската мафия!Давай така до безкрай,докато не пропадне и последният български далавераджия!
25
0
 
0
 
! Отговори
do 24 преди 15 години
mi stoi si tam kadeto si i chesti kenefite
24
0
 
0
 
! Отговори
Jumeirah 3 преди 15 години
Баси тъпата държава, баси тъпите бизнесмени. Никога няма да се върна в БГ повече да се чувствам като "втора ръка" аз в собствената си държава?
23
0
 
0
 
! Отговори
Ха така! преди 15 години
Нека рухне всяка сградана световната неправда!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как няма да отида на почивка на Златните или пък на някои от Черноморските курорти... Че то по ефтино ще ми излезе да отида на екскурзия в Египет... 1000 лв на човек са му напълно достатъчни за да отиде там... а Египет е на майната си...
21
0
 
0
 
! Отговори
костов преди 15 години
Какво да правиш ли ? Ами, вместо да хленчиш, захвани се да работиш.
20
0
 
0
 
! Отговори
moi преди 15 години
Абсолютно вярно е че бг хотелиерите и другите там свързани с туризма - резторанти, др. заведения и т.н. не гледат с добро око на бг турист. Явно все още се живее с мисълта че като е чужденец ще харчи мн. повече - а то е точно обратното - тук идват некви на соц. помощи и си броят стотинките. Пример - с жена ми бяхме седнали на реномирана кръчма на Дружба-Варна и един келнер не спря да припка около цяла маса чужденци които бяха поръчали 1 да 1 шопска салата и по една ракийка и не спря тоя човечец да им обяснява как се пиела ракията със салата. А на нас никво внимание макар че поръчахме като за шведска маса....чакахме го докато се правеше на *** и така с бг курортите. А като бяхме в Турция - те тва е мястото което требе да отиде всеки който се занимава с туризъм в бг и ако взме поне 1/10 от това което се предлага като обслужване ще ходя в бг на почивка!
19
0
 
0
 
! Отговори
Vladi преди 15 години
Голяма част от хотелиерите така и не можаха да превключат на втора скорост, но генезисът им е такъв, че не можем и да очакваме. В ерата на интенет сме. Българин записва хотел през страница на английски или немски туроператор и хотелиерът прави проблем, защото той има други цени за български пазар!? Защото, видите ли, немецът планирал отрано и имал обем туристи. А защо не дадете същите отстъпки за българи: -20% до февруари, -15% до май, 7=5, 14=7 етс...? Да дадеш на партньор туроператор отстъпки е ОК, но да правиш проблем за националността на записалия се турист е дискриминация. Прави се от много наши "видни българи", в това число и в борда по туризъм: Георги Гергов, Ветко Арабаджиев, Албена АД и много други... Приоритети....
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това новина ли е? Според мен е тенденция, която се запазва от няколко сезона. И е нормална. Говорим за съвсем друго качество, съвсем различно обслужване, по-хубави пътища. И както колегите по-долу са написали - навсякъде извън България можеш да се почувстваш у дома. За разлика от родното ни мазутно черноморие.
17
0
 
0
 
! Отговори
muncho преди 15 години
Освен всичко останало, разходите на четиричленно семейство само за чадъри и шезлонги са между 48 и 60 лв. НА ДЕН. Почти никъде извън България няма такива такси, освен на няколко публични плажа в Турция, добави той.Така за поредна година българските туристи масово са насочват към Турция и Гърция.Айде господа хотелиери.... чакайте сега чужденците. Изключителните чужденци, които си взимат бутилка водка за 10лв. от най-близкия МАГАЗИН за да се наливат в стаята на хотела. И после слизат в пълната дискотека от пияни шваби и обратни англичани за да си допият с 1 бира!!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много точно го каза.Тук идват трета ръка туристи (утайката на запада) и не само,че не дават повече пари от родния турист,но и проявяват вандалщината си,тъй като в собствените си страни не смеят.Но съм сигурен в едно-сега хотелите не искат български туристи,но след време ще молят да се върнат.