Observer: Сериозен банкрут грози България

Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност
19 окт 2008 14:36,
50
Observer: Сериозен банкрут грози България
Снимка: БГНЕС

Британският седмичник Observer цитира експертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка Danske Bank, в който се предупреждава, че опасност от финансова криза грози България.

"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", пише в експертната оценка на датския специалист.

В документа се отбелязва още, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.

"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", пише в експертния документ, цитиран от Observer.

"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", предупреждава датският експерт.

Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава Observer.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
значи викаш, било по-добре да ти застрелят децата в училище, отколкото да ги сгазят? Сигурно е така....
28
0
 
1
 
! Отговори
един зрител преди 15 години
Първо на първо Българиа банкрутира преди 19 години.Второ няма.Всичко останало са празни приказки на тези които я банкрутираха.
27
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Каква опасност ни грози?Заводите ни работят на 3 смени, АЕЦ изнася за половината Балкански полуостров,няма и педя земя необработена!Валутата ни е суперстабилна даже и без валутен борд, нямаме чужди банки въобще в страната.Не чакаме само на евросубсидий за да се раздвижи нещо в икономиката ни докато се окраде и поредния транш.Нямаме никаква икономическа престъпност с политически чадъри.Цяла Европа и половината свободен свят ни гледат и още не могат да проумеят как от бедна и изостанала държава станахме Балкански тигър в икономиката, направо Швейцария на Балканите!Опасност?Глупости...
26
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
не са баш глупости, ами е реална заплаха. банките и в България почнаха да качват лихвите и това със сигурност ще доведе до бум на лошите заеми
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Верно е, че муха и банка се убиват с вестник !!!!!!!!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Банкер преди 15 години
Глупости на търкалета.Тука няма срастване на финансовия и индустриалния капитал както е из по-развитите страни от ЕС. Там примерно теглиш банков заем и вдигаш цената на акциите си чрез собствено изкупуване, с разликата в цените погасяваш заема и остава да плащаш само лихвите. Ей тия хватки ги закопаха. Тука банките не дават кредити за такива глупости
23
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
МВФ май ще отпусне 14 млрд. долара на Украйна след като украинската валута отново взе да пада. Русия най-вероятно няма да отпусне 4 млрд. долара на Исландия защото ще използва парите да спаси собствените си банки. така най-застрашени остават малките държави като България, Естония, Литва и Исландия. банките в Исландия са отпуснали заеми 3 пъти по-големи от БВП на страната. Унгария и Сърбия вече поискаха спешно заеми от МВФ. очаква се Турция, Румъния, Аржентина и Южна Корея също да поискат нови заеми.
22
0
 
1
 
! Отговори
дикобраз преди 15 години
какво беше казал шефа на Б.пощи че за неговия мандат е създал поща и половина.
21
0
 
1
 
! Отговори
az преди 15 години
Ами като са толкова велики аналитици защо не направиха нещо за да не фалират собствените им държави?Естествено, че има заплаха за България и предвид неадекватната политика на правителството и желанието на различни лобита в БГ да настане криза и фалити не е изключено и това да се получи, но да се говори, че световната финансова криза заплашва България е смешно. Тук борсата върти смехотворни обороти, а почти всички банки са чуждестранни. Единствената опасност е да не се допусне масово разпродаване на дълготрайни активи от т.н чужди инвеститори и изнасянето им извън България - пример фалиращия собственик на БТК. Това е единствената по-сериозна реална заплаха.
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
като държавата гарантира депозитите защо банките не отпускат нови заеми. на мен ми стига едно заемче от 100 бона и после ще кажа че имам криза и държавата да ги върне с гаранцията
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Сергея гарантира спестяванията, стига пи евроистории.
18
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 15 години
Я не се отчайвайте,гледаите оптимистично, ние сме велики, имаме най-добрите икономисти, икономиката ни е в разцвет, по Живково време не сме били така добре,както сме в момента.Цените расрат,ток,парно, вода всичко е с нови цени и това е така,защото заплатите ни са високи, жизнения ни стадндарт се повиши в последните 3 години, а и да не забравяме пенсионерите, те също спомагат за този висок стандарт, мине се не мине 5-6 месеца и им вдигат пенсиите с по 1-2 лева.трябва да се гордеем, че все още има будали дето да живеят в този рай.
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
САЩ и Исландия фалираха и добре, че Европейския съюз ги спаси, но като расте броя на фалиралите държави за България остава все по-малък шанс да бъде спасена. на зле отиват нещата и дано само не се стигне до фалит върху новите външни дългове, които вече сигурно приближават над 40 млрд. евро
16
0
 
1
 
! Отговори
живея в Абсурдистан преди 15 години
Нас нищо и никой не може да ни засегне.Все по-вече се убеждавам че живея в Абсурдистан.Цял свят е засегнат от ипотечната криза само при нас цените на жилищата продъл жават да растат.С такива темпове ни се развива икономиката че китайците могат да ни завидят.Щом започнахме да си внасяме виетнамци да работят значи сме супер......зле.Кадърните специалисти отдавна избягаха на запад.Сега на мястото наголеми заводи строят МОЛОВЕ какво щеми продават в тях ......
15
0
 
1
 
! Отговори
мене преди 15 години
То след Н трябва "к " да има . А как ще бъде четено "Н" като "в" или по-скоро като "н" си е избор на читящия.
14
0
 
1
 
! Отговори
мене преди 15 години
Всички казват, че трябва да фалира тая измислена държаНа. Все някой трябва да познае!
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
az zimam 9500lv zaplata v bulgariq , rabotq car. ne me kefi obache shtoto mi tropa mnogo kato karam kolata po botev... zaminavam za kanada i shte si kupq sheina.
12
0
 
1
 
! Отговори
Марто преди 15 години
Не че вярвам на такива прогнози, но и самоуспокояването, не е от полза.Човек винаги трябва да има едно на ум.В толкова абсурдно време живеем, че на никой не трябва да се вярва и винаги трябва са чи казва човек "ами ако не е така",както ми се говори в момента?
11
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Да бе, само България няма да бъде засегната от кризата .Всички големи икономики не работят добре, само българската ,ще цъфти и ще върже И то, защото баш ''седенкаря'' го казва. Комунистите внушават ,че България е ''островът на благоденствието'' и това е в резултат само на тяхното управление . Не ви ли е ясно ,че такъв голям ще го изядем ,че ще ни изхвръкнат очите .И Костов и костовица да беше пак щеше да е същото. Нищо не зависи от България ,че коя е тя. Тя изобщо не е фактор в световната икономика.
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
8, духай го балък. Не ми се прави на морален ментор да ми казваш къде и как ще съм добре или зле. Само за твое сведение ще ти кажа, че тук имам работещ и проспериращ магазин, жена ми заема ръководна длъжност и двамата сме с доход над 4000 лева. А за балъците като теб веднага правя уточнение. Махам се от Катунария първо защото ценза който имам ще ми докарва ОГРОМНИ доходи, а после като дойде и жена ми която знае 3 езика ще стане още по-добре. Но дори и това не е причината да се махна от Чалгария. Най-вече е заради селяците и псевдопатриоти като теб, дето всичко знаят, ама си живеят в кочинката и защото тук вече стана ОПАСНО ЗА ЖИВОТА да се живее. Имам две деца и не искам да растат с чалгарската култура като пълни простаци. Оня ден четох за някакъв пиян с ХАМЪР дето поломил някаква невинна пешеходка и го осъдили условно. Постоянно чета за убити, ограбени и пребити без никакви последствия за престъпниците. Ами ако утре някой пиян щнак без никакъв страх от закона, защото такъв няма убие детето ми на пешеходна пътека? Тогава за какво са ми успехите и парите в тая гнусна държавица бе ***? Ама какво да обяснявам на плондери като теб, че спокойствието и грижата за децата са по-важни от заплатата която взимаш...

Спонсорирани публикации