Observer: Сериозен банкрут грози България

Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност
19 окт 2008 14:36,
50
Observer: Сериозен банкрут грози България
Снимка: БГНЕС

Британският седмичник Observer цитира експертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка Danske Bank, в който се предупреждава, че опасност от финансова криза грози България.

"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", пише в експертната оценка на датския специалист.

В документа се отбелязва още, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.

"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", пише в експертния документ, цитиран от Observer.

"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", предупреждава датският експерт.

Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава Observer.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Колкото до датския експерт ... той да си гледа Дания, че тя май ще пострада доста повече от кризата. Много им се иска с такива платени анализи да ни навредят, но ядеццц ... ние сме на трето място по ръст, а не Дания. Така че да го духа.
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
МИ ЖИВЕЙ бре 7-мото момченце ... някой да те е спрял ??? За такива като теб може и да е "Катунария", за други си е земен рай. Всичко си е до човека, щом тука си зле и там ще си зле, запомни го, само дето тука си сред свои хора. Аман от овчици с розови очила ... там където отивате, хората се връщат.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
6, изобщо не искам да проверявам дали твоите или на Danske Bank теориите ще се окажат верни. В момента спадам към онези "60%" от щастливите българи (поне скоро бяха изнесли такава статистика му-ха-ха-ха) дето съм си турил еднопосочния билет в джоба за запада с уредена работа :))) Отказах се да чакам "по-добрите" времена за Катунария. С тази база и надстройка дето битуват тук няма шанс за оправия поне още 5-6 поколения. Сори, но искам да си изживея живота СЕГА...
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Danske Bank не се славят с добрите си прогнози. През есента на миналата година дадоха мнение, че истинска финансова криза отвъд Океана нямало да има, всичко било под контрол. Сами видяхме какво стана обаче там през тази година. Това, че някакъв си експерт си е казал по принцип мнението не би трябвало да ни вълнува много и да ни хвърля в паника.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
tiq puk kvo razbirat....stani6ev kaza, 4e nas ne ni grozi kriza.....puk nqkoi ot izbiratelite my da ima predstava za kakvo ide re4 ??!! da e jivo i zdravo mom4eto vse taka da ni vodi nadulboko i vse po-nadulboko...puk po izbori i na Byzlydja (2 puti godi6no) 6e apneme po edno kebap4e.....
4
0
 
1
 
! Отговори
BLACK преди 15 години
абе аре бе... нищо няма да се случи, само да не се паникьосваме :)))
3
0
 
1
 
! Отговори
асс преди 15 години
Спокойно бе щом сергея е казал че няма страшно - значи няма страшно. дамоеба майката очилата!
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ТОЧНО ОТ ТАКИВА СЛУХОВЕ И СПЕКУЛАЦИИ СЕ СЪСИПВАТ ИКОНОМИКИТЕ. ПРИМЕР: САЩ. Всяко изказване в САЩ влияе на икономиката й по някакъв начин.1. Сенатор обявява, че банка ще фалира. По-късно тя фалира. Но не защото сенаторът е прав, а защото всички хора са юрнали да си теглят парите от банката и тя е останала без пари.2. Много се говореше за спасителния план. Когато се говореше, че ще бъде приет, икономиката излезна на зелено. Когато стана ясно, че няма да бъде приет, икономиката тръгна пак надолу.3. САЩ не е светът, но това не пречи да се твърди, че щом в САЩ има криза, значи и по целия свят ще има такава. ЕДВА ЛИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКАВА.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ей това на оня хамстер с очилата дето май министър председател се наричаше да го кажат.

Спонсорирани публикации