Средно 209 месечни наема изплащат едно жилище в София

При стойност над 200 месеца имотите се смятат за надценени
22 юли 2009 15:06,
33
Средно 209 месечни наема изплащат едно жилище в София
Снимка: БГНЕС

Един от начините за измерване на възвръщаемостта от инвестиция в жилищен имот – т.нар. брутен наемен множител, който показва броя месечни наеми, с който може да се изплати направената в имота инвестиция, в София намалява, сочат наблюдения на небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити „Кредитекс”.

За първите шест месеца на тази година за столицата той намалява до 209,4 месеца, сравнено с 237,3 месеца през последните шест месеца на предходната 2008 г., съобщиха от компанията.

По принцип колкото по-нисък е този показател, толкова по-висока е възвръщаемостта от имота, като обикновено при стойности над 200 месеца имотите се смятат за надценени.

Вижте още
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
ленка преди 14 години
добре че беше "гадният" социализъм та да имат повечето хора унас собствени жилища, в чужбина нямат такъв процент собствени жилища, и този дето каза по-долу че предпочита да живее под наем в як апартамент,а не в собствени 50кв.м сигурно има някъде някоя кутийка от мама или баба,а ако няма-значи е поредното творение на капитализма-човек без дом,бездомният е обречен каквото и да си говорим.и това е целта на новия век-повече бездомни=повече роби...
31
0
 
0
 
! Отговори
huki преди 14 години
edin imot e pe4eliv6, ako naema izplati kredita sled 120 mesetca!! Jiveya v Paris, Sofia e dosta nazad v reytinga za dobur jivot!! sredno kv.m ne tryabva da e nad 4 minimalni zaplati!! toest 800 lv!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Абсурдистан преди 14 години
Миналата година бях в Англия, когато започна Кризата ...Там, в нормалната държава, когато паднаха цените на имотите, паднаха и наемите ...В ненормален Абсурдистан обаче, цените на жилищата падат, но наемите почти не !!!! ....
29
0
 
0
 
! Отговори
hehe преди 14 години
Средно 209 месечни наема изплащат едно жилище в София- Ами нормално, според мен поне е добре Стига разбира се да не се изплаща ипотека на алчна банка Само за пример взимате ипотечен заем например 50 000 евро за 20 години :) След 20 години връщате между 100 000 -130 000 Ето това е ненормалното според мен !!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Luboto преди 14 години
Az mislia, 4e decata ti trqbva sami da si go kupiat!
27
0
 
0
 
! Отговори
време е преди 14 години
20, 30 годишно модерно робство! Само много луд или глупав човек може да скочи на такава глупост!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
nevermind преди 14 години
209,4 месеца, делено на 12 месеца = 17 години и 4 месеца... на ваш риск
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хора, не купувайте! Вие сте тези, които регулират пазара, не купувайте безбожно скъпите за апартаменти, поне 200% са надценени, не разбирате ли, че ставате роби на банките за 20-30 години и останете ли без работа и стотинките на мам и тати и бурканите от село няма да склонят банката да си вземе собствеността. Ако търсенето падна наполовина, цените също ще паднат с поне 20%. При тоя темп на строежи в София, ще се чудат как да си избият парите е на кой да набутат блоковете.
24
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 14 години
Що за изречение е това: "Един от начините за измерване на възвръщаемостта от инвестиция в жилищен имот т.нар. брутен наемен множител, който показва броя месечни наеми, с който може да се изплати направената в имота инвестиция, в София намалява, сочат наблюдения на нобичамнковото дружество ....?" Един от начините - дрън дрън - намалява... - значи начинът намалявал?... А това: "броя месечни наеми, с който може да се "... Абе вие нямате ли си редактор?
23
0
 
0
 
! Отговори
do 21 преди 14 години
...ako spre6 da raboti6 nqma6 6ans da pla6ta6 naem ,zatova si kupuva6....,Ti nqma6 gre6ka be,ako ne moje6 da pla6ta6 naem kak6te moje6 da kupi6.4uva6 li se kakvi gi ranka6...VZEMI SE SKRII na selo
22
0
 
0
 
! Отговори
da be преди 14 години
и на мен 200 ми се струват много. Абе едно е ясно, не копувайте
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
18, това дето го говориш, се отнася за Германия например - там цели сгради се управляват като оод-та и се дават само под наем. Демек, можеш цял живот да си живееш под наем, но знаеш, че ти е сигурно. А тук манталитетът е друг - днес си под наем, ама утре се връщат децата на хазяйката и те гонят за 2 седмици на улицата. 90% от наемателите в София не са виждали договор. А ако спреш да работиш, социалното ниво в държавата е такова, че нямаш шанс да живееш под наем. Затова хората купуват тук.
20
0
 
0
 
! Отговори
anim преди 14 години
до 19сега проблема е че всеки гледа само как да те излъже и да ти вземе парите.
19
0
 
0
 
! Отговори
помнещ преди 14 години
Бе не им знам сметалата на Кредитекс, ама помня че до преди 7-8 години, преди да почне спекулата с имоти и ипотеки, свободният наем се връзваше на около 8% годишно от цената на апартамента. Тоест изплащане за 12 г х 12 мес = 144 наема. Откъде го изкопаха туй 200 не ми е ясно.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз не съм чула някъде в др.държава родителите да се вайкат защото не могат да купят жилище на децата си. Това само в бг го има. Тук се смята, че може да е кутийка 5м на 5м ама да си е мое. Вътре в кутийката по 5 човека .... Аз предпочитам да живея под наем в хубаво жилище, да ми е кеф, да си радотя и да си давам парите за пътувания, а не да дажам по 1000 лв на банката всеки месец, и да си седя доживотно в 50 кв. жилище и да се кефя, че е мое... Но разбира се всичко е на гледна точка....
17
0
 
0
 
! Отговори
Recoil преди 14 години
Като начало виж в другите страни хората дали купуват жилище на децата си, или гледат да ги научат на гражданско самосъзнание и да ги изучат. Българите са най-умния народ, нали?Тези, които не искаме да крадем, лъжем и т.н. сме 1%. Няма как да успеем в страната на поощряването на беззаконието и овчедушното подминаване на нарушенията...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Германия наистина е по-евтино от тук. И говорим за истински имоти - спокойни, чисти и здрави. Написаното по-долу от колегата е напълно вярно.
15
0
 
0
 
! Отговори
Станинимир преди 14 години
Просто в БГ всеки се изхвърля. Харчи се доста повече от колкото се изкарва ,и банките са виновни с тази агресивна заемна политика . Сега много хора ще виснат с тези високи лихви. В нормалните страни ревнаха като лихвите станаха 3,5-4 % а тука е нещо нормално ипотечни 9-10% и потребителски 15% да не говорим ,че има и по 25-30% на Джет. Българина още не е свикнал с тази кредитна политика и много се набълбуква.
14
0
 
0
 
! Отговори
Бижов преди 14 години
Мале мила 209 наема то хубаво ама на туи качество у София дето строят мога да кажа че не знам дали ще издаржи апартаментчето и до 100 наема . Миналата година се излъгах да си губя времето да търся да копувам нов голям апартамент и се видях в ужас пише че бил 100м² а вътре и 80 няма . Качеството бе ужас а цените като в Германия че и по-скъпо . Изводът бе направен и купих в Германия сега го давам под наем и за сега съм доволен .Кредит теглих но лихвата ми е 12,5% надявъм се да успея срокът ми е 5г
13
0
 
0
 
! Отговори
Dokoga? преди 14 години
Какво да правя, като не мога да купя жилище на децата ми... Докога ще е това безвремие в нашата държава? Много съм отчаяна, много... Не искам да крада, да лъжа, да мамя, да съм член на партия, за да изкарвам пари, не искам...