До три през нощта не могли да се разберат за газа

Сутринта все пак се споразумяха - цената пада
17 юли 2010 12:10,
352
До три през нощта не могли да се разберат за газа
Енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко. Снимка: БГНЕС

С подписи под пътната карта за „Южен поток” и споразумение за отстраняване на посредниците при доставките на газ за България от следващата годна приключиха преговори в резиденция „Евксиноград”.

Под документа, който определя сроковете за реализирането на „Южен поток” се подписаха енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайкови  и Сергей Шматко.

България и Русия елиминират посредниците при доставките на руски газ след изтичане на сега действащите договори, съобщи министър-предсетателят Бойко Борисов след края на преговорите.

Според енергийния министър Трайчо Трайков с подписаните в „Евксиноград” договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.

Тази сутрин между България и Русия беше подписан и протокол за проведените преговори за транзит на руски газ през и за България.

Двете страни не успели да се споразумеят по документито до три часа през нощта, затова преговорите продължили тази сутрин. „Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи”, каза на пресконференция след подписването на документите премиерът Бойко Борисов.

Обаяснението на Борисов за сложните преговори е, че Русия калкулира цените на газа по пазарен принцип. Така горивото ставало непродаваемо на българския пазар.

Коментарът на енергийния министър по въпроса - за да има пазар на газ в България, условията за доставка от Русия трябва да бъдат изгодни за българските потребители.

Повече подробности даде Сергей Шматко. За Русия било важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика.

Сега се поставяло началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.

„Сложихме точка на работата с посредниците. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар”, заяви Шматко.

Новият договор влиза в сила от 30 юни 2011 година.

По отношение на подписаната пътна карта за „Южен поток” премиерът обясни, че документът ще помогне за по-бързото реализиране на проекта.

Пътната карта съдържа сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на обща българо-руска компания за строителството на „Южен поток”.

Предпроектните обсъждания започват веднага. Цената на трасето на българска територия е 835 млн. долара. България и Русия ще си поделят разходите. През газопровода ще минават общо 63 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
8
 
! Отговори
! преди 13 години
Браво на ГЕРБ
153
6
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
Световната криза е от есента на 2008 г. през 2009 г. преобладаващата част от икономиките започнаха да излизат от нея ,а ние в момента затъваме и това затъване няма нищо общо с глобалните икониомически фактори, а с неграмотноста и малоумието на един финансов министър и неговия шеф. А що се отнася до Гърция, само ще ти кажа един факт и в момента само в Атина работят над 100 хил българи и получават средно по 5 пъти по високи доходи отколкото работещите в София ...... та е това е кризата в Гърция :)
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Рашите са отстъпили за газа ,със сигурност са настъпили и то здраво по други точки от пакетната сделка.Това ще се разбере като падне Борисов , до тогава договорите пак ще са секретни.Борисов изобщо сеща ли се че доста хора в България могат да мислят и като цяло приказките му са насочени най вече към "лошия материл" ,защото на добрия материал тези бърборения им изглеждат глупави!
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
щото ако не отстъпят малко (нз ама според мен това да въведът нормални цени няма как да ги ощети просто се правят на ударени и плачат за кокала) ще загубят пазара тука. То нестига че малко хора го ползват тоя гас ама тия дето най-много го ползват заради това овеличение ще фалират и после ....руснаците могат си овеличават газа до колкото искат щотот тука няма да има кои да го плаща. Затова според мен (според мен :) )
150
3
 
3
 
! Отговори
реалист преди 13 години
и аз искам по-добър живот сички го искаме ,но винаги има но - но сме в криза.А тази криза е световна и мн неща не зависят от нас трява ли да обяснявам че няма туристи,инвестици (а икономиката ни ,до колкото знам поправете ме ,ако се лъжа ама на тия 2 клона се държи в ОСНОВНИ линии) не щото е борисов ,то по тая логика по времето на станишев щехме да сме по-зле от тия в Африка дето нямат вода....за мен ми стига ,че за сега ,а дано и за напред, не сме като Гърция
149
3
 
4
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Доста съмнителна работа е това с намалянето на цената.Ние нямаме с какво да притиснем руснаците за това, а те не ни имат за пазар, защото сме под 2% от европейската консумация. Така че едва ли ги е еня за нас.
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е това с Русия не го ли гледа цял свят ,това Русия го заявява не Бойко само млъкни стига хора с зачервени ости (зачервенени от работатакоято вършат на Доган за 10 кебабчета за 15 мин , то проститутките са по-достойни хора от вас)Бойко намалял ..... СВЕТЪТ В КРИЗА суседите ни са пред фалити Гърция едвам ще я стабилизират а тука си записихме данаци и пенсии и заплати небутнати а другаде по целия СВЯТ ги намалят ве *** не си само ти тежко е ама има по зле от тебе и пак не са така жалки и нагли
147
7
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ - 2 преди 13 години
Като гледам цяла година какви фанфари надуват, а какво всъщност вършат ми се плаче вече. Искам резултати и по-добър живот.
146
4
 
4
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
до 229И тебе трябва да не четем какво пишеш тока се вдига с 1.5% парното най-много с 20% в София!Айде сега бягай при Станишев за заплатата!
145
2
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Да! Не слушайте какво говорят, а ги гледайте какво вършат.
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
свински мъдя с чесно
143
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цените на тока, парното и топлата вода се вдигат с нови 30% въпреки лъжите на ГЕРБ и Бойко Борисов, това е важното, не ги слушайте какво говорят, а гледайте какво вършат
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мъдури
141
3
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
И кога приключват договорите с посредниците?Да знаем кога ще се намалят цените.
140
6
 
12
 
! Отговори
КуКу преди 13 години
по-жестока и нагла цензура от тази в този сайт не бях виждал... до скоро само се съмнявах, но сега ми е пределно ясно, че сте платен сайт.... и драскачите по форума са платени....днес е един добър ден за България, нека добрите хора в тази страна се радват!
139
12
 
4
 
! Отговори
иво преди 13 години
Браво на Трайков. Така притисна Шматко , че Русия от догодина ще започне да продава на България газ , на цени по евтини от тези на руския пазар. Ще ни се ежат ,а?
138
3
 
3
 
! Отговори
,,licemer,, преди 13 години
horata napravili nqkolko dobrini za bulgariq vmesto yraa elektorata tuka na dogan i stani6ev samo go %$$ mrusni licemeri zaradi e takiwa kato was po cql den pi6e6ti jitietata si po foromite mn ymni mn znae6ti samo 1 problem ni6to ne vur6e6ti sme v tova polojenie БРАВО Бойко !!!
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
!!> "България и Русия елиминират посредниците при доставките на руски газ след изтичане на сега действащите договори " и " сроковете за реализирането на Южен поток се подписаха"СЕГА ПСУВАЙТЕ (вярно няма да е днес или утре намалението ама важното е че загубиха битката А НЕ ВОЙНАТА )
136
3
 
8
 
! Отговори
kukoto преди 13 години
Хайде сега някой да ми обясни сега как са слижили точка на посредника Овергаз след като в цяла България те са собственици на газопреносната мрежа до крайните потребители. Страшно много пари са инвестирани от Овергаз-разбирай Газпром в тази мрежа и се чудя как така ще се сложи точката сега. Освен тази мрежа да бъде продадена на Булгаргаз- ама паре нема. Е къде са детайлите тогава?
135
2
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
Като сложим чертата от всичките тези съвместни проекти с Русия - на + или на - сме?