До три през нощта не могли да се разберат за газа

Сутринта все пак се споразумяха - цената пада
17 юли 2010 12:10,
352
До три през нощта не могли да се разберат за газа
Енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко. Снимка: БГНЕС

С подписи под пътната карта за „Южен поток” и споразумение за отстраняване на посредниците при доставките на газ за България от следващата годна приключиха преговори в резиденция „Евксиноград”.

Под документа, който определя сроковете за реализирането на „Южен поток” се подписаха енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайкови  и Сергей Шматко.

България и Русия елиминират посредниците при доставките на руски газ след изтичане на сега действащите договори, съобщи министър-предсетателят Бойко Борисов след края на преговорите.

Според енергийния министър Трайчо Трайков с подписаните в „Евксиноград” договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.

Тази сутрин между България и Русия беше подписан и протокол за проведените преговори за транзит на руски газ през и за България.

Двете страни не успели да се споразумеят по документито до три часа през нощта, затова преговорите продължили тази сутрин. „Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи”, каза на пресконференция след подписването на документите премиерът Бойко Борисов.

Обаяснението на Борисов за сложните преговори е, че Русия калкулира цените на газа по пазарен принцип. Така горивото ставало непродаваемо на българския пазар.

Коментарът на енергийния министър по въпроса - за да има пазар на газ в България, условията за доставка от Русия трябва да бъдат изгодни за българските потребители.

Повече подробности даде Сергей Шматко. За Русия било важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика.

Сега се поставяло началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.

„Сложихме точка на работата с посредниците. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар”, заяви Шматко.

Новият договор влиза в сила от 30 юни 2011 година.

По отношение на подписаната пътна карта за „Южен поток” премиерът обясни, че документът ще помогне за по-бързото реализиране на проекта.

Пътната карта съдържа сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на обща българо-руска компания за строителството на „Южен поток”.

Предпроектните обсъждания започват веднага. Цената на трасето на българска територия е 835 млн. долара. България и Русия ще си поделят разходите. През газопровода ще минават общо 63 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
7
 
! Отговори
аСГ преди 13 години
Браво на правителството, а България трябва да поддържа все по-тесни връзки с Русия, защото ползата от ЕС не е голяма. Русия е най-важна за нас в момента и в бъдеще.
173
12
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
нито съм дрът нито съм ***, а ти вземи малко се ориентирай и прочети повечко информация за т.н. свтовна икономическ криза, заедно с това може да прочетеш и очакванията за световната икономика през 2010 и ще разбереш че ние в момента вървим в абсолютно противоположна посока. И най-отговорно заявявам че кризата в Бг ни я натресе вДянков и неговия шеф, а ти ако искаш си погледни фиша за заплата от есента на 2008, пролета на 2009 и сегашния :)
172
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРБер преди 13 години
"Пукам се от смях и задоволство като чета плюенето на жалките човечета, които са се наточили да борят "комунизма". Пияндетата по крайните квартали мислят по този начин в своята злоба и безсилие. А да не забравяме и жалките протежета, които иначе биха пукнали от глад. Жалко за България, че има толкова много злобни некадърници, но такива са фактите. Ще *** тука до гроб и никога няма да видят какво е да живееш в нормална страна. "В нормалните страни няма комунисти! Затова са нормални!
171
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станишев беше беден като църковна мишка,когато стана премиер! Сега плаща по 2000 лв. на час за адвокат. Хо хо хо и бутилка ром !!! Бойко си имаше мангизи, когато стана премиер и затова със самочувствие и без комплекси за малоценност защитава интересите на България!!! Комисионните от международните договори, не са му на дневен ред.
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 253Хубаво, че не живееш по времето на социализЪма! Щеше да видиш едно свободно движение по желание.
169
7
 
10
 
! Отговори
IND преди 13 години
Браво на ГЕРБ!Гласувайте още за комунисти и после гледайте как грабят държавата, сключват неизгодни договори срещу комисионни а след това си гласуват закон за амнистията за да не бъдат съдени при следващото управление!
168
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е ли очевидно ! Срещу Южен поток. Ако не намалят цената, Южен поток няма да мине през България, АЕЦ Белене няма да има! Бургас Ал пък въобще да не го мислят.
167
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Световната криза е от пролетта на 2008 мой ! Не лъжи като дърт ***! Станишев есента обясняваше, че криза няма и нама да има в България!
166
6
 
2
 
! Отговори
Марти преди 13 години
Браво Бойко,браво Борисов!Сега остава това и да кажаш срещу какво Русия ЕВЕНТУАЛНО ще намали цената на газта и то от 30.06.2011.Ако не се опиташ да ги прекараш,след като американския посланик те привика пак на отчет.
165
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Двадесет години сме лъгани от всички, без изключение...От всички правителства на прехода !!!! Защо сега да вярвам на Боко и компания !?!?! Когато почувствам подобрение на жизнения стандарт, тогава ще си позволя лукса да бъда оптимист !!!! Иначе и герберите само говорят и те са същите кариеристи и клиентелисти!!! Нищо добро досега от тях не видяхме,освен,освен,освен.....не се сещам ! Даже се вдигна цената на тока,абсолютно необосновано....
164
8
 
7
 
! Отговори
iwan преди 13 години
Явно ще имаме нов виновен "2-ра криза в Европа", а иначе по темата - къркали са до 3 часа през ноща и поради факта, че руснаците деянат повече на пиене, наште са им подписали документите за ЮП, срещу обещания за добри намерения :))) те това е истината нема какво да ми се хвали ББ и да си прави ПР
163
3
 
3
 
! Отговори
Берия преди 13 години
Ах горките- колко много часове са се мъчили. Могли са и на едно кафенце- като другите народни дела както се решават.
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От Икебана дървесата ги боли, знаеш.
161
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на ГЕРБ!Гласувайте още за комунисти и после гледайте как грабят държавата, сключват неизгодни договори срещу комисионни а след това си гласуват закон за амнистията за да не бъдат съдени при следващото управление!
160
1
 
0
 
! Отговори
adf преди 13 години
Новият договор влиза в сила от 30 юни 2011 година.
159
1
 
2
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 13 години
МОЯТА ИКОНОМИКА СЕ ДВИЖИ ОТ ДЪРВЕСИНАТА
158
6
 
6
 
! Отговори
ГЕРБер преди 13 години
Явно не съм си дал гласа напразно.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1во до преди няколко дена се спеколираше че може да има 2 криза - Еропа пълна с длъжници и ни този път не сме сред първенците2ро да в Гърция са страшно по-богати ,но и затова там нещата са по-скъпи , както да си дадеш колата на автомивка в София и в някой по-малък град разликата е голяма и то защото има разлика от град до град в доходите,сигорен съм че в София за мн хора ще е 5 пъти по-скъпо от тяхното родно място затова колко сме зле и колко те са ...е относително в Африка са най зле няма вода
156
3
 
1
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Тези дали са се целували късно вечерта.Бай Тошо се целуваше с Брежнев и даваха петрол по евтино.
155
7
 
1
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 13 години
Тия гербери пак ни удариха в земята :(