Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите

Причината била повишен кредитен риск за страната ни
5 окт 2010 12:19,
188
Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите
Снимка: Булфото

Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.
Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.

„Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата – тоест във времето преди изтеглянето на кредита, и така пасивите остават за банката“, посочи Ягодин.

„Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита“, добави експертът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0,8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 на годишна база.

„Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата“, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Според него обаче имало достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: лихви по кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
5
 
! Отговори
КОНВОЯ преди 13 години
Еми като ви е ясно, че се заробвате с тия кредити, както и че банките могат да си правят каквото искат с лихвите, защо по дяволите взимате кредити?!? Само в много краен случай, иначе защо!?
120
0
 
9
 
! Отговори
Тъп преди 13 години
УРОК ДО Г-Н ЯГОДИН: Лихвите и данъците преразпределят националния доход. Той се създава в производството и услугите. Те от своя страна се движат чрез банкови кредити. Когато кредита е скъп той или убива производството или го кара да спре, особено в криза. Т.е. няма какво да се преразпределя, включително няма и за банката ти. Запомни го и друг път не се изказвай неподготвотен
119
2
 
1
 
! Отговори
Бойко ще им забрани преди 13 години
това цели пълно успокоение на кредитополучателите - Бойко ще вземе лиценза на онази банка-която си позволи дори да помисли за вдигане на лихвата
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те и без това намаляха тези, които теглят кредити. добре че ягодинчо предупреждава за вдигането на лихвите, че по-малко хора да изгорят.
117
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малоумнициииии, всичко това става, защото НЕ СВАЛИХТЕ лихвите по кредити. Как не проумяха бизнесмените в БГ, че за да взимат пари трябва да искат по малко. Колкото по-скъп е един продукт, толкова по-непродаваем е той. Като вдигнете лихвите риска ви ще стане още по-голям, по простата причина, че повече хора и фирми няма да могат да го плащат. Еййй прости хора. В цяла Европа лихвите паднаха драстично, но наш'те не давайте да ги вдигаме и после ще си чукате в главите имоти и стоки.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На всички,които повярваха,че нещо се е променило в защита на кредитополучателя и теглиха заем,защото банките намалиха лихвите-честито!Очаквайте ЧСИ за позвъни на вратата ви!Банкерите отново не са харесали миграцията на птиците,или височината на морските вълни/въьможно са и двата варианта/. Прея лятото цените на имотите скачат двойно,лихвите намаляват-някой се изкушава и хоп на въдичката,есента и зимата имотите падат-лихвите скачат!Ето това са нашите банки!Законово регулиране!
115
0
 
7
 
! Отговори
набосияцарвулите преди 13 години
а да ида да взривя няколко банки не щат ли ? Да видя тогава колко ше им е кредитния риск. *** и *** долни жидовски.
114
1
 
17
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Как да крадем легално? Ами много просто! Установете се в България - страната, където кражбата се толерира. Направете си банка и ще сте сигурни, че сте постигнали нирвана. Ще крадете без да подлежите на санкции. На всичкото правителството постоянно ще се съгласява с вас, че лихвите по кредитите трябва да се увеличавата. А черешката на сладоледа е, че е възможно може да получите някоя и друга награда за банка на годитата. Егати кефа! Смятам да стана банка.....
113
0
 
0
 
! Отговори
Мила родна картинка преди 13 години
Работната заплата продължава да бъде основен източник на доход за домакинствата, въпреки че се регистрира относително и номинално намаление. През второто тримесечие на 2010 г. работната заплата формира 50.3 на сто от общия доход на домакинствата срещу 52.8 процента през второто тримесечие на 2009 г.Социалните трансфери като пенсии, семейни надбавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица формират 34.5 процента от общия доход на домакинствата през второто тримесечие на 2010 г. През съответното тримесечие на 2009 г. този дял е 30.7 процента. През второто тримесечие на 2010 г. средните разходи на член на домакинство са били по 804 лева. Това е с 2.1 на сто по-малко от същия период на миналата година.Основната част - 86.7 на сто, традиционно са похарчени за задоволяване на потребностите, а седем процента - за плащане на данъци и социални осигуровки. Разходите за храна и безалкохолни напитки остават непроменени в номинално изражение спрямо същия период на 2009 г., но относителният им дял от общия разход се увеличава от 37.8 на сто на 38.6 процента. Има незначително увеличение на дела на разходите, свързани с жилището - за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане. Те нарастват от 16.9 процента на 17.1 на сто. Увеличават се относителните дялове на разходите за здравеопазване, транспорт и съобщения, а се наблюдава спад в разходите за облекло и обувки, свободно време, културен отдих и образование.Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на член на домакинство слабо се увеличава през второто тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година. По-забележимо е нараснало потреблението на картофи - с 0.8 килограма, плодове - с 0.7 килограма, на хляб и тестени изделия - с 0.5 килограма, на кисело мляко - 0.5 килограма.
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Цветан Василев, Председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка - 80 000 лева на месец плюс дивидент (като акционер на банката) - 10 до 35 000 000 лева.- Мая Георгиева, Първа инвестиционна банка - 40 000 на месец плюс годишна премия 4-6 000 000 ЕВРО.- Петя Славова, Инвестбанк - 60 000 лева на месец плюс 12 до 30 000 000 лева годишно в зависимост от печалбата.
111
0
 
0
 
! Отговори
Мила родна картинка преди 13 години
През второто тримесечие на 2010 г. средният тримесечен общ доход на човек от домакинство е 906 лева, или с 0.9 процента по-малко спрямо същото тримесечие на 2009 г., показват данни на НСИ.Основната част от този доход - 95.2 процента, са текущи приходи от работна заплата, пенсии, социални помощи, детски надбавки, както и от предприемачество. Останалата част от отчетения общ доход - 4.8 на сто, се дължи на продажби на имущество и други приходи.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Цветелина Бориславова. Тя е председател на Надзорния съвет на СИБанк и в същото време притежава 22 процента от акциите на банката. 90 000 лева на месец, годишните й премии възлизат на суми от порядъка на 800 000 до 2 000 000 лева. Дивидентите пък са от 4 000 000 до 15 000 000 лева. - Стоян Александров, Д-банк - 100 000 лева на месец.- Виолина Маринова, Банка ДСК - 60 000 лева на месец, а в две последователни години премии по 1 000 000 лева за добри резултати.
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
-Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян получава най-високото възнаграждение сред банкерите в България - той се разписва срещу 1,2 милиона евро на година. Преизчислено в български левове, това прави по 200 000 на месец. - Цветелина Бориславова. Тя е председател на Надзорния съвет на СИБанк и в същото време притежава 22 процента от акциите на банката. 90 000 лева на месец, годишните й премии възлизат на суми от порядъка на 800 000 до 2 000 000 лева. Дивидентите пък са от
108
0
 
1
 
! Отговори
Тин-тири-мин-тири преди 13 години
Грешиш, фалитите на банки с щатите са над 150 за тази година!
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
шъ извинявате, ама го няма гойстора
106
1
 
1
 
! Отговори
Тин-тири-мин-тири преди 13 години
Обираш точките...
105
0
 
1
 
! Отговори
Джонифър преди 13 години
Фискалните мерки са доста относителни похвати и резултатите обикновено са плачевни. Когато една икономика премине от реално производство към услуги, тогава става страшно. Всяко насилване на търсенето и предлагането води до крах.
104
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
зимаш 4-5 лаптопа за по 1500лв на лизинг, после ги продаваш на половин цена и със парите отиваш на море. Разбира се взел си ги на името на няколко керливи ***...е така се прави почивка на лизинг.
103
2
 
2
 
! Отговори
Hamparcumqn Levon преди 13 години
ima edno to4no opredelenie, koeto obqsnqwa kakwo pravqt bankite u nas - nari4a se MARODERSTVOOOO!!! Da go duhate vsi4ki bankeri lakomi!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Би ли обяснил как се прави "почивка на лизинг"?