Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите

Причината била повишен кредитен риск за страната ни
5 окт 2010 12:19,
188
Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите
Снимка: Булфото

Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.
Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.

„Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата – тоест във времето преди изтеглянето на кредита, и така пасивите остават за банката“, посочи Ягодин.

„Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита“, добави експертът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0,8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 на годишна база.

„Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата“, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Според него обаче имало достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: лихви по кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
4
 
! Отговори
асд преди 13 години
пич, от американците кредит не искам, но виж бих взел от Германия примерно ... по време на най-голямата криза там лихвите бяха по 3-4%, ще взема и ще си го връщам без да мрънка. Докато в БГ нашите банки само мрънкат бе, все ресусрите са им скъпи, все риска им голям и накрая все нашите лихви най-големи ... ами като им е толкова тежко да палят джапнаките (ама като гледам никой не бега, само мрънкят)
140
1
 
6
 
! Отговори
Тъп преди 13 години
До 143: Като чета написаното ми приличаш на онези млади полуграмотни банкерчета, които повтарят едно и също като развалена грамофонна плоча. Хайде сега ми кажи какво общо има високата лихва с "пазенето" на парите на вложителите? И какво общо има преразпределянето на националния доход с неопределянето от БНБ на лихвата? Толкова сте смешни и жалки и мислите, че някой ви вярва.
139
2
 
7
 
! Отговори
Цървуля преди 13 години
Koлко лошо е да си *** и беден.Ставаш и злобен.Богатите затова са богати щото са умни.Като не можете да си озаптявате пороците и най вече алчността духайте супата.Що теглите кредити бе умници.Като нямате ум пасете патките и се фукайте с новите плазми трошляци от Горубляне и кочини у Манастирски ливади.Кредит се взема за бизнес и не дай Боже лечение а не за *** и гъзарене.Сега и *** ще ви зарежат и всички ще ви се смеят.Добре че е форума да си изкарате злобата глупостта и простотията.
138
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умнико, банката работи с парите на вложителите си и трябва да пази интересите им. Когато някой вземе кредит (т.е. от парите на вложителите) и не го връща, естествено е, че банката ще го гони до дупка, за да ги върне. А понеже закона у нас не пази кредитора, банката трябва да се гарантира срещу високия риск. Колкото до преразпределението на националния доход, отдавна БНБ не определя нивото на лихвите.
137
1
 
7
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Ами ще плащат...С тези лихви... Относно кометра на "до 121": Виж сега! Не е логично 1/10 от погасителната вноска по кредита да отива за погасяване на главницата, а 9/10 да представляват лихви. И това, ако не е кражба и то толерирана от правителството /тук визирам всички досегашни правителства, включително и сегашното/. По този начин коректните платци много скоро ще станат некоректни, защото парите им за вноски ще привършат .... с тази инфлация.....
136
2
 
5
 
! Отговори
до конвоя преди 13 години
ЗАЩОТО 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ МИ КАЖЕШ ЛИ КАКВИ ЗАПЛАТИ ПО0ЛУЧАВАТ,ЧАКАМ.АКО ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАШ СТАРИ РОДИТЕЛИ И ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА ТЯХ И ЛЕКАРСТВАТА,КОИТО ИМ СА ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ,ЗА ДВАМА СТУДЕНТИ,СИГУРЕН СУМ ЧЕ ,АКО НЕ СИ ПОЛИТИК ИЛИ КРАДЕЦ ВЕДНАГА ЩЕ ИЗТИЧАШ ДО ПЪРВАТА БАНКА.
135
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-накрая някой да каже в прав текст, че закона у нас пази кредитополучателя, а не кредитора. В цял свят е точно обратното. За тези, които не разбират за какво иде реч и само крещят, да вземат да отидат например в САЩ да вземат кредит и да посмеят да не го връщат.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зрял, незрял 90% от хората са с кредити. Някои има, дето и внуците им ще плащат.
133
1
 
1
 
! Отговори
Evropeyska Banka преди 13 години
Scyitam tsce KREMENA ot Stara Zagora se ebava s Nas vuv Foruima--kakvy Ikonomyky-kakvy Harvart ))))) Da se nautscy na pravylen bulg.izyk i neka togava da se yzskazva tuk po temy za Bankovo delo y Ikonomyka))) Pokazatelno e tsce Moderatoryte ne ya BANNAHA dnes,sled poredytzata y ot maloumny mudruvanya_Ignoryrayte tazy debylka
132
2
 
9
 
! Отговори
@%$# преди 13 години
Е не се ли наядохте бе *** мръсни. !@#$%^&^$@#$@@@$#@$#@^
131
1
 
7
 
! Отговори
Щастливия преди 13 години
Който си има достатъчно собствен акъл, не му се налага се оставя на другите да му промиват мозъка. Един зрял човек, ако не взима решенията сам, значи е абсолютен ***.
130
0
 
9
 
! Отговори
Неизвестне преди 13 години
Извинявам се за допуснатите от мен в предишния коментар неточности в изказа. "Развълнувах" се от переспективата, която открих, а именно - да стана банка. Смятам, че е време да се намеси организация като Ал Кайда /каквото и да означава това/, защото "Стани, стани юнак балкански" отдавна е заспал непробуден сън. Считам, че докато народът не се разбунтува истински /не като през 1997г./ нищо няма да се оправи.
129
10
 
5
 
! Отговори
до 121 преди 13 години
Банките са си прави! Дават кредити, някой спира да си плаща вноските, за да не са на загуба, много ясно, че ще гледат да си избият парите от коректните платци, т.е. според мен коректните се явяват волю, или неволю като гаранти на некоректните, щом вторите спрат да плащат, първите им поемат финансовият товар. Несправедливо, но е факт.
128
2
 
9
 
! Отговори
Кое как става.... преди 13 години
Ти май не познаваш българския манталитет, още от 18 годишен близки и приятели почват да ти промиват мозъчето- "Бъди зрял и отговорен човек, изтегли си кредит, за да си купиш жилище, което видиш ли сега, един ден ще бъде твое, няма смисъл да мизерстваш с едната заплатка и да тъпчиш гушата на хазяина, вземи си жилище, кола...." И така лека полека те набутват в коловоза със сладки приказки, теглиш кредита и се огъзваш доживотно на банката. Накрая всичко се оказва в пъти по- скъпо, но вече е късно..
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошо, Ягодин, лошооо... Финансовият министър тръби, че сме оазис на финансовата стабилност и спокойствие, ти плашиш с повишаване на кредитния риск. Не може така, Ягодин, осъзнай се. И я ми кажи защо във Франция при бюджетен дефицит два пъти по-висок от нашия лихвите по ипотечните кредити през септември са паднали до 3,30% ?
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков: "Излизаме от кризата", Банките: "Вдигаме лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск"Ох, ще се пръсна от смях. Сега последно, банките напук ли правят това или Дянков говори глупости?
125
1
 
1
 
! Отговори
Банката преди 13 години
Стига буча..
124
1
 
3
 
! Отговори
йежтегомналихвари преди 13 години
Аз па напук няма да тегля кредит тука , ако трябва в Македония ще ида , ама тия нагли лихварчета няма да им пълня гушите .
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тревожа се за банките, явно обедняват, защото се жертват за нашето добруване, пък ние не сме го разбрали....
122
0
 
4
 
! Отговори
в преди 13 години
не на ядоха се не напиха се на кръв време е да фалира некоя банка