Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите

Причината била повишен кредитен риск за страната ни
5 окт 2010 12:19,
188
Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите
Снимка: Булфото

Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.
Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.

„Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата – тоест във времето преди изтеглянето на кредита, и така пасивите остават за банката“, посочи Ягодин.

„Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита“, добави експертът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0,8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 на годишна база.

„Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата“, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Според него обаче имало достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: лихви по кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
5
 
! Отговори
Банкер преди 13 години
Ще те заболи, споко.....
100
2
 
4
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 13 години
Dear JOHNIFER,,AS mi e TIP KOMANDNA BANK IKONOMIKA PRUTIVNA..Komandna Ikunomika e ::Pri traditcionni ikonom.sistemi ot/Savetski tip/ narejdaniata na organ.ot CENTRAL.Planirane kam ikon.Organizatcii,imat silata na zakon,dukatu indikativnotu planirane e FISKALNI merki za STIMOLIRANE na investic.f 4ASTNIAD SEKTOR--tva e fzetu ut AMARTYA SENN +IRVING FISCHER...izo4avah gi f HARVARDT tes lakardii..
99
1
 
2
 
! Отговори
Ха-хааааа! преди 13 години
Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат"Тия опряха пистолет в главата на Дянков и гербавите за да прменят спешно закона. Иначе ........ :)Споко, сега ще им го гласуват и няма "да вдигат лихвите".
98
0
 
5
 
! Отговори
nasko преди 13 години
хахаха "Банките в търсене на нови стратегии" - Това ли са ви новите стратегии бе *** лакоми?? Аз не виждам нищо ново в тези стратегии :)) На всякъде по света лихвите по кредитите се намаляват като държавата се намесва заради кризата и за да не стане осхте по голям хаос заради необслужвани кредити, само при нас се вдигат?!? Тоя, който е направил това изказване не го знам кой е, но ако го срещна на улицата бих му счупил носа.
97
7
 
1
 
! Отговори
един длъжник преди 13 години
Боли ме *ура, сичко ми е на кредит и гсм-а и панелката и колата. Даже си направих и почивка в турция на лизинг. Живейте като мишки :)
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми с тоз алчен арменец вий кво очаквахте бе????
95
5
 
7
 
! Отговори
Пичай преди 13 години
Виж сега, никой не те е накарал насила да взимаш кредит. Това е твое доброволно решение, което се базира на преценка, която ти сам си направил. Ако сега изпитваш някакви затруднения, вината е изцяло твоя защото винаги се е знаело, че банките са робовладелски структури, но много българи, поради липса на елемнтарна обща култура и с типичната си глупост решиха, че кредита се връща пожелание и сега берат ядове.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе завършил Левон Хампарцумян ВХТИ, ама се изживява като пръв банкер на държавата - все съвети по ТВ дава и прибира по 2 400 000 лв. годишно. После - лихвите по кредитите били ниски.
93
0
 
13
 
! Отговори
Филипчо преди 13 години
С такива сводки към новинарските сайтове - разни псевдо-банкерчета като тоз, се пробват да видят какво ще е общественото мнение "ако ги ебнем още малко"!Дали да вдигнат още кредитите - нещастниците като този вече са го решили, но зъбите им тракат от треперене дали тези (вече станали за 1 година) 6 милиарда лева лоши кредити дали няма да станат 12 милярда след още 1 година????
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дупе да ви е яко кредитни и лизингови хай-лайф *** :)
91
1
 
2
 
! Отговори
Джонифър преди 13 години
Брилянтно!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V moment na "nevizhdana finansova kriza ot 70 godini nasam" NASHITE BANKI IMAT FENOMENALNI kakto obicha da kazva Rosen Plevneliev.....PECHALBI!!!!!!!A zaplatite i pensiite ZAMRAZENI PRI PO-VISOKI CENI SAMO NA TOPLENERGIQTA S 10-20%,ne samo zamrazeni,NO I NAMALENI,I LIPSVASHTI,zashtoto tezi s dvorcite si iznesoha parite ukradeni ot horata i sega vav "finansovata" kriza u nas sa mnogo zle "milite",a OTKADE NARODA DA VI NAMERI PARI V POVECHE BE GADOVE!!!!!ZA SVESHTI DA GI DADETE!!!!!!!!NAGLECI!!
89
0
 
8
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Голяма наглост е това да казваш че не си защитен като кредитор в тази ситуация в момента в българските банки. Да не говорим , че т.н. буфер е коректноста на част от техните кредитополучатели който биват товарени със все по голями лихви за да могат да създадат бъдещия буфер на банките за техните загуби направени от недалновидно ръководство и неправилно управление. Но така е кредитополучателю "магарето се товари докато носи или докато издъхне " така че търпи .
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе господинчо Ягодин,нали банката си взима 1-2% такса разглеждане на документите.Къде е загубата на банката и рисковете за нея????????Не ни правете на ***.Това време вече свърши.
87
0
 
12
 
! Отговори
завършил ВХТИ преди 13 години
Какъв банкер е Левон Хампарцумян? Той е завършил ВХТИ (химия)!
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С Цецка Винетката си ляга. Ама нали нямали брак, а се праскали ей така, като *** за спорта, нямало конфликт на интереси....
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано ги повишат не с 0.9, а поне 2-3%.
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА -СИБАНК-СИБАНК-СИБАНК-СИБАНК----=====КОЙ ЛИ Е СОБСТВЕНИК А А А ???????????????????????????
83
0
 
17
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 13 години
Видяхте, че аз като един истински мъж и мачо, милеещ за българския народ им казах на банките да намалят лихвите!!!! И те треперещи от страх и уважение пред моята персона незабавно намалиха лихвите.....по депозитите!!!!!!
82
0
 
18
 
! Отговори
Бравос преди 13 години
Ашколсун...машаллах, трябва една гьосторица в главата на тези наглеци - банкстерите!!!