Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите

Причината била повишен кредитен риск за страната ни
5 окт 2010 12:19,
188
Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите
Снимка: Булфото

Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.
Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.

„Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата – тоест във времето преди изтеглянето на кредита, и така пасивите остават за банката“, посочи Ягодин.

„Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита“, добави експертът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0,8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 на годишна база.

„Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата“, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Според него обаче имало достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: лихви по кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
14
 
! Отговори
BG преди 13 години
тъкмо се чудих дали да тегля кредит. благодаря ви, господа банкери, че ме разубедихте
80
0
 
20
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Пожелавам от сърце на всички банкери да фалират и да си дават парите по болници. Друго не мога да кажа.
79
1
 
20
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Ами да бяхте погледнали с кого си ляга бат Бойко преди да го изберете за премиер.
78
0
 
26
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Та точно банките предизвикаха кризата! А са най-богати! Трябва да свалят лихвите!
77
2
 
4
 
! Отговори
4040 преди 13 години
нямам нищо против филма, въпросът е че без тия *** кредити и мизерни заплати трябва или да крадеш, или д аубиваш и да търсиш с касово бонче на кого е пречела жертвата си да си плати...кредитите не са глезотия, а абсолютна необходимост...в моя случй - дом...наемите са на същата стойност...всеки си избира
76
1
 
16
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Това си е безобразие! Трябва да се намалят лихвите! те и сега са непосилни! Така икономиката съвсем ще затъне! Трябва да се стимулират хората да теглят кредити, а не да се чудят как да изплащат старите. В България са високи лихвите а ниски заплатите!
75
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алоу Цветанов, кога ще има акция "банкерите", та да видя кубинки стъпили върху банкерски вратове?
74
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гледайте каква наглост само: Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата, коментира Ягодин.Абе пръч вмирисан, точно алчността на банките е основния виновник за кризата бе *** малоумно! Ама те всички икономисти са си плиткоумни добиченца.
73
0
 
18
 
! Отговори
bqs преди 13 години
Прасета ненастни са тия банкери !!!
72
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tой посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва. Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин++++Как точно това ще повлияе ?! *** ! Не си консумирал сделката в един разумен срок, върнал си парите на 100% и това е проблем, който налага повишаване на лихвите !!!!!! *** *** *** !
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в usa вече има над 100 фалита на банки, а ние изоставаме
70
0
 
23
 
! Отговори
киро преди 13 години
хаххаа АСЕНЧО ВЪРНИ НАЗАД:_))ХАМПАРЦУНЯН да цунеш ОЛОВОТО още като еТОПЛО--справка другаря КЮЛЕВ:)))))). В БЪЛГАРИЯ ИСТИНСКИ БАНКИ НЯМА само ОФШОРКИ дето са зели франчайзинг и ЛЪЖАТ.....другари от ДС що не си е...МАМАТА. с дигането на лихвата закопавате НАРОДА в условията на СВЕТОВНА КРИЗА.
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФИЛМА ПОМОГНА МНОГО НАД 30 % ВЕЧЕ СА СЪБУДЕНИ И НЯМА ДА ИЗТЕГЛЯТ КРЕДИТ ВЕЧЕ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НИТО ЩЕ РОБУВАТ НА СЕГАШНАТА МАТЕРИАЛНА СИСТЕМА С ЕДНОДНЕВНИ ДА СИ КУПУВАШ ИФОНЧЕТА ПРЕЗ МЕСЕЦ С ПО 0,3 ПИКСЕЛА ОТ ГОРЕ ВСЕКИ ПЪТ И МАЛКО ДОБАВЕНА ПАМЕТ
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как иначе банкерчета като Левон Хампрцумян ще вземат по 200 000лв. М Е С Е Ч Н А заплата...?!
67
1
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Според Ягодин банките поглъщали последствията от кризата. Звучи подигравателно на фона на факта, че банковите клонове на чуждите банки в БГ /т. к. български вече няма / отчитат най-големи приходи за периода на кризата. - Ягодин, последвствията от кризата се поглъщат от кредитополучателите, не от банките - в истинските европейски страни банките отдавна свалиха антикризисно лихвите по кредити. Само алчните български клонове на го направиха - в НК му викат "мародерство" на това!
66
6
 
10
 
! Отговори
Левончо преди 13 години
Хайде стига сте мрънкали. Нали и аз трябва да си взема заплатата. Да не искате и аз да стана безработен като вас и да се редя в бюрото по труда?
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко обеща да не вдига данаците и таксите но забрави да спомене че държавата не притежава почти нищо всичко е частно, и че частника може да си прави каквото пожела и колкото желае да вдига.
64
0
 
5
 
! Отговори
ViSitter преди 13 години
Извинявам се за правописната грешка ;) без обиди моля ;)
63
3
 
16
 
! Отговори
re преди 13 години
"хора подписващи договори, коЙто дават право"Неграмотната *** да не дава акъл, а да се научи да пише!
62
1
 
20
 
! Отговори
Банкер-хуманист преди 13 години
Ще вдигнем лихвите, за да може на по-малко хора да одерем кожите, докато се съберат пари за моята заплата-2-3 милиона годишно.