Какво донесе 2010 г. на пазарите на имоти по света?

За някои новините бяха мрачни, за други – добри въпреки кризата
Обновена: 3 яну 2011 14:39 | 30 дек 2010 09:50,
9
Какво донесе 2010 г. на пазарите на имоти по света?
Снимка: Булфото

Какво донесе изтичащата вече 2010 година за пазарите на имоти по света? За някои от тях, като Дубай и Испания, новините бяха мрачни, в други, като Израел и Китай, жилищните цени вървяха уверено нагоре въпреки глобалната криза.

Към края на третото тримесечие в близо половината от общо 35 държави, включени в глобално проучване на портала Global Property Guide, беше отчетен ръст на жилищните цени на годишна база. България остана сред страните, в които се регистрира спад.

Руският портал за имоти Prian.ru обобщава някои от най-забележителните тенденции и събития през отминаващата година:

Събитие на годината

Латвия даде възможност на чужденците да си купят „входен билет“ за страните от Шенген. Наистина той струва не по-малко от 70 хил. евро. Става въпрос за предоставяне на право на постоянно пребиваване на чуждестранните купувачи на имоти в Латвия. За подаването на документи за такова право е необходимо да се придобие един или няколко имота за не по-малко от 100 хил. лата (141 хил. евро) за Рига и не по-малко от 50 хил. лата (70,5 хил. евро) извън латвийската столица.

Доколкото граници между страните от Шенгенското пространство, към което през 2004 г. се присъедини и Латвия, на практика няма, собственикът на такова право ще може да пътува почти из цяла Европа. При това не е необходимо да живее за постоянно в Латвия – необходимо е само веднъж в годината да посети страната за удължаване на срока на документа. Основното е, че не трябва да се продава жилището в Латвия – тогава основание за правото вече няма да има.

Кои са балонът на годината, разочарованието на годината, локомотивът на годината и още ключови моменти на пазара на имоти през 2010, може да разгледате тук.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: жилищни цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Lasi преди 13 години
Panelkite skoto shte sa na praktika neprodavaemi. Na zapad imat termin,narechen "concreate cancer",na balgarski ne znam dali pravi nqkakav smisal, no tocho tova e pri4inata,poradi koqto masovo daje bankite otkazvat da ipotekirat panelkite.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тц, дивчо. Верующите винаги го поемат. Колко народ вЕрваха, че квадрата ще стане 2000 евро и купуваха за 1200 на изкоп. Колко ли народ си е купил космодиск и магнитна гривна, защото са повЕрвали на рекламата. Колко народ повЕрва, че сина е прегазил дете и предаде на един човек кутия с пари да уреди нещата...ти си вЕрвай иначе, щом ще блаженстваш...
7
2
 
2
 
! Отговори
Sezgin преди 13 години
dano da padnat senite i da se pozvoli vseki samostoyatelno jili6te
6
11
 
4
 
! Отговори
див селянин преди 13 години
блажени са верующите панелни човеко
5
1
 
25
 
! Отговори
Панелен човек от НРБ преди 13 години
Явно положението с имотите е много трагично....През два дена се пускат платени статии. Паниката е пълна. Банките искат да отпускат ипотечни кредити, защото са с най-нисък риск.Строителите имат един куп празни апартаменти и младите хора в БГ или емигрират или трудно успяват да си позволят жилище... Ситуацията е наистина трагична. В следващите 1-2 години очаквам поне още 30-50 % спад от сегашните цени. А панелкити ще започват от 150 евро......
4
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Айде пак започнаха платените статийки на гладните бокерчета.
3
2
 
17
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Очаквам ръст на покупките във ...вилната зона на Кривунделово.Обявихме голямапромоция.Първият който закупи ...парцел,след Бате Бойко,ще му дадем един безплатно,точно до....неговия тузарски имот,който в момента не е...ограден иима само една олющена....каравана;от лейтенантските му...години
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В София в Овча купел колко много новопостроени и стоят празни, направо нямам думи, а и като гледам май и няма шанс да бъдат продадени на тези цени.
1
1
 
38
 
! Отговори
ПОЧИВАЩ преди 13 години
A имотния пазар в България се срути. Много незавършени строежи ,и още повече излъгани купувачи!!! Жалко за тях , а по морето да мятат хотелите!!!