Тошиба потвърди, че ще строи соларен парк край Ямбол

Соларната централа ще струва около 37,6 млн. евро и ще захранва около 2000 домакинства
Обновена: 24 яну 2011 20:28 | 24 яну 2011 20:28, Красимир Ангелов
12
Тошиба потвърди, че ще строи соларен парк край Ямбол
Снимка: Булфото

"Тошиба корпорейшън" потвърди, че ще започне изграждането на 10-мегаватов соларен парк в България, който се очаква да влезе в експлоатация през 2011 г. Това стана ясно по време на срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с Норио Сасаки, президент и изпълнителен директор на японската корпорация в рамките на посещението на българската правителствена делегация в Япония, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Соларната централа, която ще се намира край Ямбол, ще струва около 4 млрд. йени (37,6 млн. евро) и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства.

Въпреки първоначалните планове за привличане на други съинвеститори от "Тошиба" сега обявиха, че планират да осъществят инвестицията самостоятелно. Компанията обмисля реализиране и на други подобни проекти в България, както и придобиването на местни фирми с опит в построяването на такива съоръжения.

В петък японският бизнес вестник Nikkei съобщи, че "Тошиба" планира съвместно с други японски компании инвестиция в соларен парк в Ямбол на цена над 100 млрд. йени (1,2 млрд. долара). Информация за подобни планове се появи още миналата година, като цитираната тогава от Ройтерс инвестиция съвпада с оповестената днес - около 4 млрд. йени.

Министър Трайков и Норио Сасаки са обсъдили и възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и участието на „Тошиба“ в проекти за повишаване на ефективността при преноса и разпределението на електрическа енергия посредством внедряването на т.нар „умни мрежи” в България.

С висшия мениджмънт на "Тошиба", която е акционер в американската "Уестингхаус", Трайчо Трайков разговаря за най-новите технологични разработки на компанията и свързаните с нея дружества в областта на ядрената енергетика и производството на ядрени турбини, както и възможностите за изграждане на нови модерни ТЕЦ в България.

В присъствието на министър Трайков "Тошиба корпорейшън" и "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за енергийно развитие, който предвижда съвместна реализация на проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност.

Предвижда се "Тошиба" да подпомогне българската страна при провеждането на предпроектни проучвания на ключова инфраструктура.

„Двустранните проекти в областта на фотоволтаичната енергия и възобновяемите енергийни източници да станат добър пример за това още японски инвеститори да вложат парите си в България”. Tова заяви премиерът на Япония Наото Кан по време на съвместните изявления с българския министър-председател, който е на работно посещение в Токио.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
36
 
! Отговори
Хм преди 13 години
изобщо не държа АЕЦ-а да е руски - нека да е ако ще перуански! Само да има ток, щото от 2012 като затвориме ТЕЦ-овете, ще видиме инвестиция през крив макарон! Но пък тогава ти и останалите демоосранци ще можете да се наслаждавате на безопасния, тих и спокоен пещерен огън...
10
12
 
32
 
! Отговори
до 9 преди 13 години
а такива като теб и гоце, показваш им една пачка долари (чудно защо не рубли???) и са готови и майките си да продадат, децата си да заробят за поколения наред да изплащат гоцево белене на руските сатрапи
9
10
 
37
 
! Отговори
Хм преди 13 години
А ти вземи прочети малко - АЕЦ-а в Козлодуй няма нищо с технологията в Чернобилската АЕЦ! Да не говориме, че Козлодуй покрива ВСИЧКИ изисквания на ЕС и МААЕ (нещо, което не може да се каже например за всички френски АЕЦ )!А такива като тебе се управляват и скубят най-лесно - изкарваш има акъла с Чернобил, показваш им двама ухилени японци и сте готови и гащите да си свалите...
8
13
 
34
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
предпочитам да плащам 10 пъти повече, но да знам че чудото на съветската инженерна мисъл няма да се взриви като в чернобил и да убие и мен и децата ми. стига мерихте всичко с ненаситните си селски търбуси.
7
10
 
36
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Така, така - вместо хубавата ямболска земя да ражда плодове и зеленчуци, та да не ядеме турските и гръцките ***, ние ще я застелем със соларни панели, токът от които ще плащаме на джапанките по 6-7-8 пъти по-висока цена, отколкото тока от нашата си АЕЦ... Що не договорихте да сглобяваме Приус-и, а? Явно щото толкова си можете...БЛАГОДАРИМ ТИ БОЙКО, БЛАГОДАРИМ ТИ ТРАЙКОВ - цУнете джапанките и кажете тенкю баба за комисионките... а народа отново кучета го яли.
6
9
 
37
 
! Отговори
darcas преди 13 години
ББ накрая ще направи и търг за пристанище в Шумен, само и само за да върже бюджета:)))
5
8
 
36
 
! Отговори
гиби преди 13 години
Даааа и като дойдат ще се хванат за главата!!! Така стана и с корабостроителницата, хората искаха да вложат пари и накрая ги излъгаха! Дано не се изложим и тоя път, защото ако правим шантажи, тия хора съвсем ще ни теглят една! Сега се усмихват привидно, но са много на ясно с положението тук и знаят, че може и да ги излъжат - вече имат опит с нас...
4
14
 
38
 
! Отговори
перки преди 13 години
Перки,перки - на перкулясалите слагат само перки - неефикасни,скъпи почти не нужни - 2000 домакинства - ха,ха а колко перки още тря бва да се слагат за да заместят АЕЦА - цялата земя да се покрие - вместо да се възстанови и построи АЕЦ - за да има евтина енергия и да се изнася за да се печели .......о, нееееее - ужас - до кога тая простотия ............няма ли умни в тази прекрасна земя само това ли се ражда в нея - алчни,некадърни,крадливи..........УЖАССССССССС!!!!!!!
3
12
 
34
 
! Отговори
? преди 13 години
Ту шиба - ту не шиба. Що е то?
2
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vseki edin bulgarski grad trqbva da si butne ciganskite geta za da mu trugnat investiciite :D
1
14
 
38
 
! Отговори
хехх преди 13 години
йееееееееес, първи коментар, завиждайте :Р