Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС

Равнището й в България се покачва през януари до 10,2%
146
Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС
Снимка: Булфото

Безработицата в България продължава да върви трайно нагоре, като през януари равнището й се покачва до 10,2% в сравнение с 10,1% през декември и ноември.

В същото време средното равнище на безработица в 27-те членки на Европейския съюз (ЕС) пада от 9,6% на 9,5%, отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС, като през януари разликата се увеличава. До пролетта на миналата година делът на безработните от работната сила у нас бе по-малък.

Влошаването на пазара на труда в страната през 2010 г. обаче ни нареди сред европейските страни с най-силен ръст на безработицата.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път съществените различия между състоянието на пазара на труда в европейските страни. Той остава най-устойчив в Холандия и Австрия, където нивото на безработица е малко над 4%, както и в Люксембург с безработица от 4,7%.

В същото време безработицата в Германия намалява от 6,6% на 6,5%, като спад в равнището й се отчита още в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция и Малта.

Страните с най-рязко понижение на безработицата за последните 12 месеца пък са Естония (от 16,1% на 14,3%) и Малта (от 7,2% до 6,1%).

С най-висока безработица отново се отличават няколко страни, които пострадаха и от спукването на балона в жилищния им сектор преди кризата - Испания (20,4%), Латвия (18,3%) и Литва (17,4%).

Гърция и Унгария обаче са двете членки на ЕС, където делът на безработните е нараснал най-рязко от миналия януари насам – от 9,7% на 12,9% в Гърция, и от 11% на 12,6% в Унгария.

Към края на януари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,775 млн., или над 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с декември броят им е намалял с 43 хил. в ЕС и със 72 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

В началото на миналата седмица данни на НСИ показаха, че безработицата в България е била 11,2% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че през януари безработицата у нас е била 9,8%. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта и НСИ заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: безработица в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
7
 
! Отговори
Стефан до 123 преди 13 години
Приятел ще ти препоръчам да прочетеш книгата "Как пда печелим по време на криза" - има я на пазара. Е, в нея са дадени отговорите на въпросите, които те вълнуват. И ще се убедиш, че България я чакат поне две мъчителни десетилетия. Което, естествено не означава, че няма изходи за всеки търсещ човек - примерите от книгата го доказват
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Положението е от зле та по зле.Всичко боксува защото лош материал.В типичната Бг фирма често няма дори атмосфера за работа камо ли за иновации и реално развитие.Един пример:Колегата А идва до мен и почва да плюе по колегата Б,след като си тръгне при мен идва Б и гласи А.Аз обаче имам работа на вън,остават А и Б,представям си какво става зад В(мен)....т.н.
120
0
 
7
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Извинете някой казва ли ви как ще се излезе от тази криза защото досега не се чува май нищо по въпроса!Никой ама никой не му е ясно как да се справи с този най-голям за хората проблем защото хем не знаят хем говорят само тъпотии най-вече специалистите от ГЕРБ и ако ги заслуша човек *** им ще удари 100 най-вече на техният любимец!Къде са инвестициите,къде са новите работни места не знам дали ЦЦ да си ходи но целият икономически екип е за гонене досега за един лев работа не са свършили!
119
0
 
7
 
! Отговори
до 112 от 99 преди 13 години
Личи си на кой му е промит мозъка от мутренската пропаганда... София не е България и е важна тенденцията: а тя е, че малка България скоро ще трябва да посяга и към последните си финансови резерви. И ако човек не е бил достатъчно разумен да отдели достатъчно "бели пари" то идващите дни наистина ще са му бая черни... А иначе вервай си - на НАП, вожда, физкултурника, експерта Дянков...
118
3
 
5
 
! Отговори
хайде де... преди 13 години
раждайте деца за да запазите българщината и да има електорат когото да обират!Ду-*** да ви е яко!
117
1
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Мильо 118 не е зле като ползваш израза партията майка да уточняваш за коя точно партия и майка на коя фракция е :))) Щото като гледам ръководствата на двете основни фракции на БКП - ГРОБ и БСП - бившите партийни кадри и доносниците от репресивния апарат на БКП преобладават в структурата на ПП ГРОБ. Така че за яснота уточнявай. Да няма обърквация.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво става незнам.Работиме все повече и повече а пари все по-малко и по малко.Имам въпрос къде са ми парите?
115
0
 
1
 
! Отговори
do 116 преди 13 години
Брей, какъв върл защитник на партията майка се извъди па тоя...
114
3
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Позитивните новини за супер управлението на партията ГРОБ валят една след друга :) Само за седмица разбрахме, че Северозападна България е най-бедната и изостанала област в Европа, че горивата въпреки падането на цените на петрола продължават да растат, че Цуци е честен и си е платил всичко към хазната, а той не може да носи отговорност за тъста си, че не ни щат в Шенген щото сме заплаха за сигурността им, а вече си имаме и голяма безработица с тенденция да се увеличи :))) Браво ГЕРБ
113
3
 
10
 
! Отговори
113 преди 13 години
Ами отвори най-обикновен учебник по икономикс и виж какво е скрита безработица :) Аз на хора, които не могат да четат и пишат няма какво да им обяснявам :). А от гербавите ти простотии днес разбрах, че Меркел лъже, че не ни щат в Шенген, а както виждам и Евростат лъже, че безработицата в БГ е над средната за съюза с тенденция към нарастване. Абе те всички лъжат и искат да омаскарят Тиквеното управление. И Плевнелиев също лъже, че били надули магистрален балон. ГРОБ са велики и всичко в БК е ОК
112
0
 
3
 
! Отговори
стопанина до 114 преди 13 години
Ето пак поравдания... робите дойдоха ПОСЛЕ, след като робовладелците забогатяха, за да могат да си позволят ЛУКСА, да бъдат робовладелци! Каруцата е винаги след коня, не се разсейвай!
111
0
 
3
 
! Отговори
до 111 преди 13 години
стига си приказвал глупости, тези заселнци в дивия запад направиха този рай благодарение на робите, както сега използват емигрантите!
110
3
 
2
 
! Отговори
до наблюдател преди 13 години
Хайде умнико, да ми обясниш какво значи "скрита безработица". Някой взима заплата, внасят му се осигуровки, данъци и прочие, а той всъщност видиш ли бил безработен? Нещо не схващам.. за "скрита" или "сива" заетост бях чувал, ама за такова животно...
109
7
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 13 години
НАП казва, че се внасят осигуровки всеки месец за 90 % от работоспособните български граждани, а ти седиш, гледаш тавана и ми говориш за 30 % безработица и ми пълниш главата с пропаганда. А кажи ми какъв човек казва на черното бяло? И не е само това, половината от тия безработни си работят на сиво и или не се осигуряват цент, или се водят на минимална заплата. От цялото ми близко обкръжение имам само един безработен приятел (студент, ама иска и да бачка), а двама започнаха работа току що.
108
4
 
4
 
! Отговори
стопанина до с. преди 13 години
Да бе да, навремето заселниците в дивия запад само супер "достойни заплати" получаваха, та създадоха там рая на земята сред пустинята..! Ние сме НЕпредприемчиви, НЕматериалистични, стопанскиНЕкултурни балкански мърди и ТОВА е прчината за мизерията - няма как да избягаш от този факт, вадейки разни оправдания от всяко джобче като фокусник...
107
2
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Мда, това са тъжните резултати и то на фона на огромните усилия на правителството да намалят безработицата чрез въвеждане на законови промени ако си бил регистриран веднъж като безработен в следващите три години да нямаш право пак да го правиш :))) Всъщност безработицата в БГ е над 20%, а ако добавим и скритата безработица тогава нещата са направо страшни.
106
1
 
11
 
! Отговори
105 преди 13 години
Не си прав приятелю, както виждаме много народ работи само за голата чест и слава и ползу роду. Ето например бат Боко с прякор Тиквата, от проспериращ бизнесмен в охранителния бранш човека си заряза печелившия бизнес, че за чест и слава и неква въшлива заплата от 2 бона първо глав. сек на МВР-то после кмет, а сега и премиер стана само и само на нас да ни е добре :) Цецко К от консултански се отказа само и само ние да добруваме :))))
105
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много коментар, много нещо, а някой направи ли си сметката, че 80 % от безработните в България реално са *** без никакво образование, които така или иначе не са способни или не искат да работят? Това не са безработните в Холандия с поне техникум и поне 2 езика, нито тези в Германия (ако не броим комшиите там)...На всичкото отгоре тук има около 10 000 незаети работни места. Защо ли?
104
2
 
4
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 13 години
ПО-ИНТЕРЕСЕНОТО Е,ЧЕ САМО СИ ПИШЕМ В КОМЕНТАРИТЕ И НИКОЙ НЕ ГИ ЧЕТЕ ОТ ТЕЗИ КОЙТО НИ ДОКАРА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ,КАКЪВ Е СМИСЪЛА ТОГАВА КУЧЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ........
103
0
 
9
 
! Отговори
с. до стопанина преди 13 години
Под достойно заплащане се разбира с парите,които получаваш да можеш да си платиш сметките и да водиш един нормален живот!Което в България не се получава за разлика от нормалните държави!И именно поради тази причина нормалните хора се изнасят с 300 от България!Което не пречи на такива като тебе да реват,че нямало читави работници и не знам какво си!Ами няма и да има бе,друже!При тия условия ще останат само безсперспективници!Относно мрънкането не си прав!Просто констатирам факти!Отдалеч....