Найденов обяснява какво ще прави спецорганът срещу „спекулата”

Държавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените
Обновена: 5 мар 2011 19:04 | 5 мар 2011 19:04,
102
Найденов обяснява какво ще прави спецорганът срещу „спекулата”
Снимка: Булфото

Държавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените на храните по производствената верига, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

В сряда беше създаден специален орган към правителството, който да следи „спекулата” с цените на основните хранителни стоки. Спецорганът ще се отчита на премиера.

Основанието за създаването му е, че в поскъпването на някои хрлани нямало пазарна логика.

Още по темата

Новото звено трябва да прави проверки, без да нарушава свободата на пазара и да не дублира работата на други вече действащи структури.

"Няма да определяме цени, а ще проследяваме производствения процес чрез стандарти, ако има драстични отклонения - нека хората да знаят, защото в крайна сметка изборът е техен", обясни в събота министърът.

Подобен контрол имало в Испания, Франция, Словения, Унгария и в други страни от Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
8
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 13 години
Надоло по стълбицата ще има ли назначения и какви ще са заплатките?Ако са колкото минимална пенсия вГърция да се кандидатираме а?
40
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Личи неграмотноста в някои но в други тя е прекалена!Естествено министъра няма да следи и души за нещо което не му е работата,тои просто е там да дава ако може предложения и съвети как да се подобри нещо в ресора му,а за тържищата ако ги сравниш с тези в Германия или се запознаеш с законавата им оредба ще разбереш че ние сме много далеч от смисъла на думата тържища.И за ум не ми говори!Мисля че има достатъчно ,за да знам и работя специализирана работа с отговорности към мнозина.А и не пиша тук з
39
1
 
0
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
До 33/ Единствено държавните органи имат право и възможност за контрол.Ако можех и аз щях да го правя,но не мога.Затова ми се иска да вярвам,че те ще си изпълнят задълженията.
38
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 13 години
Тооо цените и аз ги следя.....Пак чувам думичката стандарт, явно му е любима. Само, че стандарт "Стара планина" няма, не е направен, няма и да има! Само дрън-дрън
37
0
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
искаш да кажеш, че министърът лично ще забрани прекупуването на стоките? хахаах. ти от къде изпадна бре? човекът риторично те покани да се изкажеш. не прекалявай. много си далеч от всичко, което се нарича ум и познание. имаме си ги в българия от стотици години подобни пазари за храни, директно от производителя...ей, "телевизора" трябва да се забрани.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя сега министър на какво е? На земеделието или на икономиката?
35
0
 
1
 
! Отговори
Хеи мустафа преди 13 години
Защо се смееш като замисъл не е лошо.Не ми се обяснява сега но и в Германия има подобно нещо.За пример тамошните тържища работат директно с производителите,плаща се от тях само символичен наем за тържището.Знаеш ли какво е това.Ми самият производител си взима парите а не прекупвачи,и какво маи са доволни и харата за по евтиното и производителя за спечеленото.И тн.тн.
34
0
 
3
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
до силвия& след калинкrте и малинките все още разчrташ на тези? много безотговорно!
33
0
 
8
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
до 31. благодаря, просто нямам какво да ти кажа. останах потресен, честно. на това правителство все някой му завижда, все някой злорадства, все някой пречи...
32
1
 
2
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Държавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените на храните по производствената верига - ха -ха-ха
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм както казваш герберист ,но ще ти кажа щом искаш ,не е нужно да се прави револиуция за нещо което го има,и по света и работи.Ако следиш написаното а не злорадстваш ще разбереш идеята на казаното от министъра.А ако не си горазбрал проблема си е в теб и не мисля да ти обяснявам как се определя цена на един продукт,от а до я.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДебанайденовАде стига с тия нови административни хрантутници бе...То не остана кой да работи! Оня ден ходих по работа в общината, там от входа до гишето имаше 5 (пет) охранители, един от друг по-пребозали...
29
1
 
7
 
! Отговори
Силвия преди 13 години
Г-н министър,цените можем и сами да ги контролираме-като престанем да купуваме стоки със завишени цени.В много страни това е наказанието за спекулантите.А вие редовно проверявайте качеството,защото там сме безсилни.Знаете,че лошата храна е предпоставка за много заболявания.Разчитаме на вас.
28
0
 
2
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
хора, вие, който сте несъгласни с мненията ми в постове 18 и 26 напишете нещо съществено, излейте герберската си мъдрост, смело, стига с тези негативни оценки и толкова! какво означава това? явно имате друго мнение.
27
1
 
3
 
! Отговори
абе преди 13 години
мацката отзад с телефона само на мен ли ми прилича на Калинка ?
26
2
 
9
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
като толкова се е загрижил за продажните цени на храните, да се откаже от 20% ддс на храните и същевременно да се посакратят малко, че на глава се падат по 10 държавни служителя - всякакви "големи бели птици"... мирко, гледай си ветеринарството или от каквото разбираш поне малко и не скачай неправилно, че няма нормален човек, който да не ви се подиграва вече!
25
2
 
3
 
! Отговори
много преди 13 години
ми е любопитно като как точно "ще контролира формирането на цените"ама и той най-вероятно не знае де, сигурно си го представя като да погледнеш цената, и да те озари внезапно свише прозрение "тая не става!" по нататък проза - стоката тутакси се обявява за не по стандарт, следва доказване с размятване на анализи от лаборатории и накрая стоката или производителя е заврян някъде, а на негово място гордо се намества един друг ... само че с благословия "тая става!" ... май сме я гледали тая серия
24
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 13 години
В заглавието не е удачно думичката да е в кавички.Така написана, предполага обратното й значение.А и за децата е ясно, че спекулата се вихри както никога до сега.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свърши плановото стопанство! Край! Сега на монополите ще плащате това, което ДКВЕР одобри, а в пазарната среда ще плащате колкото ви искат, освен ако не докажете картел или нарушения на закона за защита на конкуренцията:) Това е! Пазара решава! Като не ви харесва или ви е скъпо просто не купувате и цената може и да падне:)
22
5
 
5
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Има си една икономическа специалност, наречена *ценообразуване* ----- Всеки знае, че цената е израз на стойността на стоката ---- Правилото трябва да се познава и да се спазва ---- Мисля, че такива специалисти винаги е имало, и трябва все още да ги има ---- Контролните органи - също ----- Какви комисии ще се създават тепърва и за какво