Всеки пети потребителски кредит – лош или предоговорен

През последната година населението е намалило задълженията си към банките
Обновена: 23 ное 2011 14:32 | 23 ное 2011 14:32,
65
Всеки пети потребителски кредит – лош или предоговорен
Снимка: Dnes.bg

Всеки пети потребителски кредит, отпуснат от банките у нас, минава в графата лош или преструктуриран. Това показват изчисленията на Investor.bg на база публикуваните днес от БНБ официални данни.

Като цяло, лошите и преструктурирани кредити в банковата система достигат нов рекорд, като към края на октомври делът им е 23,43% от кредитния портфейл на банките.

Това означава, че този тип кредити се равняват на 9,02 млрд. лв. Само през октомври лошите и преструктурирани кредити са се увеличили с 222 млн. лв., а за последната година ръстът е с цели 2,07 млрд. лв.

На този фон става ясно, че през последната година българите са ограничили кредитните си задължения. Към края на октомври кредитите за населението са за 18,97 млрд. лв., което е с 0,05 на сто по-малко от същия месец на миналата година.

Най-осезаемо се топят овърдрафтите, които са намаляли с 9,3% за последната година до 1,7 млрд. лв.

Движението на размера на лошите кредити може да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
0
 
! Отговори
gghghj преди 12 години
abe koi vi e karal da teglite krediti nali znaete 4e trqbva da se vra6tat dvoino i troino
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
55проблемът според мен е, че една голяма част от българите смятат, че сега ако са ОК, след 10 години ще е същото и вземат кредити, дето едва успявят да погасявят. Смятай кво става при първата криза или няколкомесечна безработрица! Е, няма как да стане. Аз имам кредити на стойност 30% от средните за професията ми доходи, въпреки, че вземам 2 пъти повече от средните в момента. Повече няма да се набълбуквам, щото съм видял и 2 и 200. За всичко това не ми е виновна банката.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
56Причината вашите да успеят е, че преди 30 години се сключваха договори с фиксирана лихва. При Виденовата зима, се оказа, че с 3 заплати можеш да погасиш целия апартамент. Т'ва е единствения плюс на 1996/97г.
60
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО!Като гласувате за ГРОБ трябва да сте готови и да платите цената.А тя Е:МизерияБезработицаПрестъпност До ЛудостГладИ много други подобни "екстри"
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве ко стана с тия кредитните милионери....за тях или добро или нищо така ли ? Едни банки са разформироваха едни милионери са навъдиха ... кво стана че не вечеряааме....Сега тупнал тупаня....Ми кой пък даваше кредити на поразия и едва ли не с полиция ше дойдат вкъщи да та накарат да вземеш....И едните рИвът и другите рИвът .... въобще големо риване...
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
57
3
 
18
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
До 48 Приятел ако ни дадат Ердоган за 2 - 3 години Швейцария ряпа ще яде пред България и тогава за какъв *** ни е Европейския Съюз . Като погледнем за този период от време какво направи Тиквата води държавата към погребално шествие и освен еврофондове главата му друго не ражда ,кой да търси пазари и инвенститори от други континенти
56
3
 
18
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Не е баш тъй, ясно е, че банките не са благотворителни дружества, ама такова мародерство никога не е имало като сега. Преди 30 години нашите са теглили заем за апартамент, баща ми е останал без работа за 2 години, но са успели да го изплатят без големи сътресения и без някакъв особен дискомфорт. Сега не е така, това е пладнешки обир и хората се лъжат, защото мислят, че е като преди, когато да теглиш заем за апартамент и да го върнеш не беше кой знае какво.
55
7
 
13
 
! Отговори
До 47: преди 12 години
Исках да ти щракна едно плюсче, но не ми дава. Тегленето на кредит не е задължително. Вярно е, че има хора на които парите им трябват спешно и по необходимост. Проблема е, че голяма част от длъжниците сега, изтеглиха парите 2008-*** за да си купят телевизор или просто за да си имат. Само те са си виновни. Относно високите лихви - скъп ни е междубанковия ресурс. Затова и лихвите по депозитите са по-високи от европейските. Просто са по-евтин ресурс за банката.
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По- добре на квартира, *** съм ги в банкерите, марш у лево!
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ти май имаш проблем с шизофренията ?!
52
3
 
11
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
..... DO NOMER 48 ..... Moi 4ovek , prav si :))) Az tova ne moga da razbera i mai niama da moga da razbera prez tseliat si jivot: KAK MOJE V EDNA NATSIA DA IMA TAKIVA UMNI hORA , 4E DAJE I SVETOVNOIZVESTNI 6AhMATISTI , A V SA6TOTO VREME , SA6TATA NATSIA DA UPRAVLIAVA 4OVEK POJARNIKAR :) MOJE LI TAKAV GOLIAM PARADOKS ??????????? pove4e dumi triabva li :) ahh Vie bulgarite :) interesna natsia ste :)
51
8
 
12
 
! Отговори
Баце преди 12 години
Тия дето се набълбукаха с кредити са ония същите дето се радваха банките като им отпуснат кредит каточели това е новогодишен подарък.Заради тия *** *** банките направиха най-бруталните договори в Европа за кредити и нормални бацета като мен са още на квартира..*** бееее... да може да си купа и аз жилище на нормални условия..
50
2
 
13
 
! Отговори
Баце преди 12 години
Бацета, 23,43% по-близо до 20% (т.е. всеки ПЕТИ) или по-близо до 25% (т.е. всеки ЧЕТВЪРТИ) е?Ако така сте смятали и самия процент, тогава за чий сте ми?..
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа хвалят Бойко и неговото правителство и те безрезервно им вярват, без д се усещат какво кученце на каишка се превръща държавата ни към Европа...целта им е да зависим максимално от тях не им ли е ясно ?!
48
4
 
23
 
! Отговори
до Комшията преди 12 години
Аркадаш, дайте ни Ердоган за една година, вземете Бойко!
47
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда една известна част от българите (по тъпата част) смята, че банката е благотворително дружество. Тя трябва да раздава пари с ремаркета за всеки *** и срамежливо да си чака да й ги върнат, когато може. Ако може, без лихви, щото то е забранено в свещените книги. Таз *** част от българите, отива и подписва договори без да ги чете, след като вземе парите изведнъж стават по гласовити от прасета на Коледа. *** работа.
46
3
 
1
 
! Отговори
абе 41 преди 12 години
не топлиш ли че ви имитирам
45
7
 
13
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
като станеш стар и пенсионер да те питам дали ще можеш да живееш под наем ***!
44
5
 
23
 
! Отговори
м преди 12 години
А, бе що клеветите хората? Виновна е държавата за това. Хората нямат работа или ги съкратиха..как да плащат? С какви пари? Като са взимали кредит преди 4-5 години, как да знаят, че правителството на Бойко ще ги докара до мизерия?