Незастроената земя е най-нисколиквидният актив

Инвестиционният фонд Equest се затруднява с продажбата на активите си
Обновена: 6 апр 2012 19:58 | 6 апр 2012 19:54, Миглена Иванова
14
Незастроената земя е най-нисколиквидният актив
Снимка: архив, Булфото

 

Незастроената земя е най-нисколиквидният актив на пазара на имоти в момента, посочват от инвестиционния фонд East Balkan Properties plc (бившият Equest Balkan Properties plc).

Компанията притежава портфолио от 35 магазина на Техномаркет, Била, Практикер и др., се опитва да продаде част от активите си вече няколко години.

Въпреки това обаче пазарната обстановка затруднява тези планове и принуждава компанията да търси различни решения за обслужване на кредитите си.

Инвестициите на фонда включват и десетки парцели незастроена земя. През 2011 г. фондът е наел брокери за продажбата на тези активи, но не са получили оферти „на приемливи нива“.

Програмата за продажба на активи на фонда е затруднена също и от някои регулаторни промени на пазарите, на които оперира, както и от различни юридически спорове с бивши партньори.

В случай, че положението на пазара и в икономиката се подобри компанията смята, че портфолиото й има добри перспективи за ръст. То включва и празни парцели в близост до някои от магазините на „Техномаркет“, които имат потенциал да бъдат развити в ритейл паркове с множество наематели.

Фондът води преговори и със своите кредитори във връзка със задължения, свързани с няколко актива, които трябва да се рефинансират през 2012 и 2013 г.

От компанията смятат, че обстановката и през 2012 г. ще остане затруднена, което ще се отрази негативно на дейността на някои от нейните наематели.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: инвестиции в имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Вярно е Балон преди 12 години
Цената на земята е според рентата, възвращаемостта трябва да е до 7 години. У нас тя е двайсе, т.е три пъти е надценена. В добруджата декар над петстотин лева е балон и скоро ще се спука.
12
0
 
9
 
! Отговори
същия анонимен преди 12 години
"Техномаркет, Била, Практикер". ... ами така е, като ни имате само за пазар... инвестирайте в БГ производство, вече и клечки за зъби не правим, ама иначе всички търговски вериги са у нас. Е как няма заплатите да станат пак по 400 лева.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
елементарно ,Уотсън! значи фонда реве, че е купил земите скъпо и сега цените са падали....криза брат....кога ще се вдигнат пак? ами като отмине кризата... фонда да вземе и да инвестира в някоя фабрика или цехче да се произвежда....само с търговски хангари няма да изгоним кризата.
10
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
Equest ... леле мале! Като чуем това име ме навяват мисли на екскременти с много нисък вискозитет.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Полша например - една средно развита държава с 5 пъти по-голямо население, два пъти по-високи заплати, значително по-добре развита инфраструктура цената на земята е значително по-ниска.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В такъв случай да построят още 35 хипермаркета на незастроените парцели, че да станат ликвидни. Малко итонг, малко тенекии и за един месец работа ще са ги вдигнали. Може и молове или др. печеливши хай дефинишън шопинг паркове.
7
3
 
4
 
! Отговори
Смех преди 12 години
До 4: Пич ти си завършен ***. Я покажи къде в ЕС земята изобщо се доближава на нашата като цена?
6
4
 
3
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
Пълни глупости говориш
5
0
 
8
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
Ритейл паркове.... дооообре!
4
5
 
14
 
! Отговори
Нов балон преди 12 години
Земята се оказа нов български балон. В половин Европа земеделската земя е по-евтина от родната ни мутроландия
3
0
 
7
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
Га яде кифтетата не рива....
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неосолената вода е лоша инвестиция. Малоумно!
1
0
 
16
 
! Отговори
варна преди 12 години
Алчни ***!!