Fiat откри завода си в Сърбия

Във фабриката са инвестирани над 1 млрд. евро
16 апр 2012 18:46, Бойчо Попов
267
Fiat откри завода си в Сърбия
Заводът на концерна в Крагуевац. Снимка: Reuters

Компанията Fiat avtomobili Srbia (FAS) откри днес официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания Fiat, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.

На церемонията присъстваха сръбският премиер Мирко Цветкович, председателката на парламента Славица Джукич-Деянович, генералният директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе и Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара, които се подписаха върху първия модел Fiat 500 L.

Цветкович и Маркионе подписаха на 29 септември 2008 г. договор да основаване на компания "Fiat avtomobili Srbia, според който автомобилният гигант от Торино притежава 67%, а Сърбия 33% от капитала на съвместната компания. В същото съотношение ще се делят и печалбите на FAS.

Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 млн. квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.

Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел Fiat 500 L през следващия месец. Fiat-Chrysler съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела. 

Още за икономиката в Източна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: пазар на автомобилиFiat
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
0
 
! Отговори
Антоан преди 11 години
Анонимковци коментара ми може да прозвучи като защита на ГЕРБ обаче не е така и аз не одобрявам правителството и уплавлението на тези клоуни в парламента ходих в Сърбия по-зле са от България те си карат още Юготата и Заставите коли като Опел Вектра там са на почит и са модерни има и тук таме по някоя хубава кола пътищата са им ужасни пълни са с дупки някои са на павета даже :D :D Българите сме много по напред от тях казвам ви !
188
3
 
28
 
! Отговори
бтр преди 12 години
.....нито пътищата им са по-добри от нашите, нито заплатите по-високи... единственната разлика е, че обичат държавата си и никога няма да кажат ,че е *** , независимо кой ги управлява. ако заедно с всички *** можем да изселим и тези, който обиждат ДЪРЖАВАТА от компютъра вместо ВЛАСТТА от площада, България би станала едно много по добро място..
187
4
 
22
 
! Отговори
бтр преди 12 години
еех, където има нещо за Сърбия и някои "патриоти" се скъсват да ги хвалят....ама ако могат през компа и *** на някой Сръбски *** ще направят. не знам колко "по-напред" от нас са били по комунизма, за пръв път бях в Сърбия преди 2 години и от тогава често ми се случва да ходя там, имам няколко колеги Сърби...същите *** като средния Българин,ама не...някой бил казал, че там е Рая....само да се плюе Българското.....
186
9
 
6
 
! Отговори
Аз съм Българин преди 12 години
За кво ми е завод тука. На мене Кондьо и Софито са ми най любими. Чалгичка искам с домашна ракийка да смуча. Мен ми се не учи - аз знам всичко. Ква ми е далаверката от завода. Ако кихнат на мен или на родата до 9-то коляно дето сме в общината - да строят!!! Бат Боко искам. ***, ***!!!
185
5
 
7
 
! Отговори
и аз на вас преди 12 години
..новината е от 2008 год, а преговори са се водели отпреди.Тогава беше на власт смешника товаришч Станишев!!Чудя се, що другарят Станишев не е привлекъл тази инвестиция? :)Трудна работа...Ни кремиковци ни площадката на Белене не стават за завод! :)
184
2
 
9
 
! Отговори
хаха преди 12 години
*** НАРОД БЕДНА ДЪРЖАВА!!!!! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СПИТЕ И ДА ОБВИНЯВАТЕ ВСЕКИ ЗА ВСИЧКО И ДА ИЗКАЗВАТЕ АБСОЛЮТНО *** И БЕЗСМИСЛЕНИ МНЕНИЯ ЗА ВСИЧКО!!!
183
2
 
16
 
! Отговори
Другарки и другари! преди 12 години
В Югославия(Сърбия) никога не е имало бошевизъм от съветски тип!Насилствена колективизация.Феодално насилие над пролетариата да си стои в оградената с бодлива тел ***!Когато ние тука нямахме право дори BBC да слушаме, те пътуваха свободно из цял Свят!Когато тука строяха Кремиковци и ОЦК те правеха автомобили.Та, дори и румънците правеха неква скапана Дачия, която обаче е предпоставка за инвестиция от Рено!Ама, кво да ви обяснявам, другарки и другари!Тука, другарите от БКП (бащите и дядовците на сегашната *** от БСП), ни готвеха за губерния на СССР, а не за самостоятелна и независима държава!Планираха стопанството ни, като част от тяхното.Затова и България пострада най-силно при разпада на СИВ и СССР, защото няма атрибутите на самостоятелно стопанство, а на оскатена и недоразвита икономика!Естествено, това трудно би го разбрал ПРИМАТА, дето споменава хладилника си!
182
2
 
15
 
! Отговори
познавам Сърби преди 12 години
До 249Аз познавам Сърби, не говори глупости, никой не ни мрази, това са допотопни идеологии от соца ...хората са супер добронамерени.....даже мога да ти кажа че паркирах в центъра на НИШ и ми помогна охраната на УНиверситета да паркирам на техният запазаен паркинг без да плащам, като видяха , че съм чужденец ....не говори глупсоти моля те
181
5
 
13
 
! Отговори
APPLE&STONE преди 12 години
Фиат купиха Застава в 2008, по-скоро 70%. Това е същият завод където се произвеждаха Yugo, 101 и Пунто по-късно. Причината да не инвестират в България е че тук никога не е имало такъв завод.
180
10
 
17
 
! Отговори
Не е истина преди 12 години
А къде са нашите главочи да привлекат такива инвестиции. Нашия немит селянин от Банкя измисля собствения си героизъм докато нацията и държавата се разпада. И спрете да плюете Станишев, защото хладилникът тогава на всички беше пълен. И да няма съмнения - не съм комунист или социалист.
179
11
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Е НАЛИ СИ ИМАТЕ ПРАВЕЦ.. НЕФТОХИМ.. ОЦК .. АЛА БАЛА .. ХАХА ЩО СТЕ ГЛАДНИ БЕ .. ВИЖТЕ *** .. НИЙДЕ ПО СВЕТА НЯМА ПОДОБНО.. КАТО БОЛШЕВИСТАН :) ТЪЙ, ЧЕ НЕ СЕ СЪРДЕТЕ... ШЕ СИ ***. .БАВНО:)
178
7
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
КОМУНИСТИТЕ НЕ ВИ ДАВАХА ДА ПРАВИТЕ СОЦАВТОМОБИЛИ... СЕГА РЕВАТЕ ЩО НЕ ДОШЛИ.. МИ ОЩЕ СТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ БАРДАК :)
177
9
 
6
 
! Отговори
Идиоти сте преди 12 години
Колко от вас познават сърби? Колко от вас са живели и работили със сърби? Ама с повече от 4-5 и за повече от няколко седмици/месеци? Тия ***, които наричате "братя" ни мразят и ненавиждат от дъното на душата си. Освен това имат пренции за териториите ни до Янтра - били си техни. За инвестицията на ФИАТ - това е договорено отдавна - самия договор подписан 2008. ФИАТ имат 25% спад в продажбите за година. Още 1-2 такива години и ще увяхнат. И тия 1 мрд. са 1 мрд. ама на хартия ...
176
4
 
8
 
! Отговори
Ваню преди 12 години
Жалко,че нашите управляващи-толкова харесвани и обичани в европа,не можаха да доведат нито един такъв голям инвеститор ,ами спомагат да и отидат и излъгалите се вече? По медиите всекидневно се демонстрира колко ги обичат,но явно всичко си остава само с обичта - парите и инвестициите са нещо друго.
175
6
 
17
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
Абе защо жабарите не дойдоха в България, нали сме член на ЕС, най-ниските данъци и т.н.!? Този факт показва каква голяма заблуда е че имаше някаква полза от това членство, само внасяме по 800 млн. всяка година и всички пробутват *** си на нашия пазар! Да не говорим за дивотията на Станишко наречена плосък данък, благодарение на която хазната е празна. Във всяка социална държава се ползва прогресивноподоходният данък за да може държавата да изпълнява своите социални функции!
174
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига омраза бе българи... стига завист.. ето я типичната черта за нас..и стига с тоя Бойко.. за всичко все управляващите са ви виновни..това е още една черта наша.. никога да не виним себе си България е на това дередже защото обществото ни е таковазащото виждам хиляди *** да пишат по форумитевместо да отидат да седнат да се образоват да учатда работят да градятда дават идеи за решаване на проблемитене само да констатират проблемиболен народ..евала на сърбите
173
1
 
6
 
! Отговори
до 238-и преди 12 години
Според мен определено имаш право ... но нали затова им се плаща(на половината), а другата половина са си хейтъри по рождение...
172
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние пък ще ви продаваме яйцата по 70ст., ще ви задължиме да си включите парното, ще плащате сградна инсталация, ще ви задължим да си санирате сградите и да ги застраховате, *** ще ви крадат и убиват и ще изнасилват майките, жените и дъщерите ви, а ние ще ги пускаме под гаранция, ще продаваме наркотици и ще дъним чалга !!! Инвестиции ли ? Ш-шт, тихо ! Спете, спете ! Те гърците, дето и безработните им взеха 300 евро великденски добавки ви го казаха !
171
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички ли сте слепи или така ви изнася? Само заглавието ли четете? Няма ли кой да прочете, че договорът е подписан 2008, а преговори са се водили от по-рано?
170
0
 
13
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Не на крепостничеството и политическото робство в България !!!!!!!!!!!