Очакват 5% ръст на приходите от туризъм за 2012 г.

Вече има 80 хиляди ранни резервации за почивка през лятото
21 апр 2012 15:03,
24
Очакват 5% ръст на приходите от туризъм за 2012 г.
Снимка: Ройтерс

                                                                                                                        От: Мая Цветкова

Очакванията за приходите от чуждестранни туристи през тази година са за ръст от около 5% спрямо миналата година, или общо около 3 млрд. евро.  Това каза за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев, помолен да прогнозира, според данните към момента, доколко успешна ще бъде 2012 г. за туристическия бранш.

Броят на почиващите у нас български и чуждестранни туристи се очаква да нарасне с 5-6% спрямо миналата година.

Тази сравнително оптимистична прогноза по време на криза се основава на предварителните данни за приходите от туризъм за зимния сезон, както и данните за записванията до момента за летния сезон, посочи Тончев.

Предварителните данни за зимния сезон (декември 2011 г. - средата на април 2012 г.) сочат приходи от чужди туристи от около 200 млн. евро, уточни Тончев. Основания за оптимизъм дават и ранните резервации за почивки за идващото лято. Те са вече около 80 хиляди, което е малко повече от броя им към средата на април миналата година.

При ранните резервации почивките са по-евтини с от 10% до 20% спрямо тези при закупуване на туристическия „пакет“ непосредствено преди почивката, сочат данните. Очертава се обаче цените в някои морски хотели това лято да имат лек ръст в сравнение с миналия сезон.

Най-предпочитани като цяло са летните почивки „пълен пансион“ за срок от една седмица. Повечето руски туристи обаче предпочитат по-дълго пребиване на нашето Черноморие – за срок от 10 дни до две седмици.

По показателя дял на ранните резервации спрямо хотелската база, засега най-добре се представят курортите „Албена“, „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“, казаха от бранша.

Прогнозите на Туристическата камара за идващото лято са, че както и през зимния сезон, най-голям ще бъде броят на почиващите у нас гости от Румъния и Гърция, следвани от тези от Германия и Русия. Ръстът в броя на туристите на годишна база обаче се очаква да бъде най-висок при гостите от Русия – над 10 на сто.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: туризъм 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее Бойко Борисов
19
1
 
5
 
! Отговори
БСП В СЪРЦЕТО преди 12 години
Охоооо, руски туристи...Значи ще има много екшън на морето тая година.Гответе се за бесни боища и скандали.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Очакват 5% ръст на приходите от туризъм за 2012 "Гладна кокошка просо сънува!
17
4
 
11
 
! Отговори
... преди 12 години
Bulgariq e durjava s mnogo priqtno razpolojenie. Imame si more,planini i kakvo li oshte ne, no za jalost nie ne uspqvame da se vuzpolzvame ot tqh kakto trqbva. Navsqkude kipi ot mutri i elementarni politici, koito ne znaqt kakvo pravqt. Rabotq v morskite kurorti ot 4 godini i vijdam za kakvo stava na vupros. V Albena hotelite sa na politici, a rabotnicite rabotqt za po 300-400 lv, v Zlatnite puk hotelite sa na mutri, tam pone rabotnicite vzimat po-stoinostni pari. :)
16
1
 
22
 
! Отговори
Бивша мутра преди 12 години
Хотелиер съм и ресторантьор, имам и водни атракции. От мен да знаете, в туризма данъци плащат само абдалите и то не много , а едва 5 от всеки сто изкарани лева. Така е било, така е и така ще бъде. Останалото е кьор фишек , дим в очите на балъците. В тоя бизнес са парите на всички политици крали до днес и на тия дето тепърва ще крадат. Техните закони са писани с превръзка на очи. Казвам ви го за да не скачате от кеф че ни се нахлузват 10 или 20 процента ръст всяка година. Ръст има само от руснаци
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Созопол и на двата плажа *** са в изобилие!Сега *** Божидар натиска дебеланата министър, те да се изхвърлят навътре в морето, за да може вълнението да ги разпръсква из целия бряг.Честито на тези, които отидат там.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пампорово напълни джобовете на тандема Доган, Борисов - там Цветелина и човека на Доган събраха пачките.
13
1
 
16
 
! Отговори
Чичо Тодор преди 12 години
Туризма ще налива милиони в мутренските хотели и комплекси, като този на Обиржията Милен Велчев, като червенокосата чума собственик на Албена, бивш заместник на Мадридския мошеник.А дребния бизнес, частните квартири на обикновените хора край морето, тях ГЕРБ ги мачка като с валяк от магистралите.Те не пълнят партийната каса, те не дават яки бакшиши.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето руски туристи явно здраво ще ги пребиват :)
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рибата се вмирисва от главата.Държава без реални закони, без правила, без управление, без контрол.
10
1
 
23
 
! Отговори
Чърчил преди 12 години
Най-много се лъже след риболов и преди избори!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
200 милиона евро приходи от зимен туризъм ???? Смях !Унгария има повече приходи от зимен туризъм ! Пък там нито инвестиции в лифтове и снежни инсталации, нито писти, нито планински хотели ....
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лай*ата от канализацията на Созопол вече ще се заустват малко по-дълбоко в морето, няма да е направо ,както досега ! Тъй че, заповядайте! Таксата за чадър,шезлонг ,хавлия на плажа са си същите- 15 лв .
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прогнозите винаги са оптимистични.И след това винаги се случва нещо лошо.Защо ли питам се аз, и отговор не искам, никога няма песимистична прогноза, която в последствие да се окаже невярна и да се случи нещо хубаво.
6
3
 
7
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Така де, ако сами не си дават кураж с мираж, докъде ще го докарат?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не прогнозирайте,защото не се знае какво ще е времето.пак ще реват после тия кожодери.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
честито на избралите компанията на джепчиите, мутрите, милиционерите, комсомолците и др. там "хотелиери"! а нормални и платежоспособни туристи - ЗАБРАВЕТЕ! да са ви честити пияндурниците и безработните на ЕС :)))
3
3
 
13
 
! Отговори
От кого ги чакат? преди 12 години
От кучетата-туристи или от любителите на кучешки ухапвания?Предлагам едноседмичен безплатен ол инклузив престой за всеки чуждестранен турист, който отведе със себе си извън страната поне едно улично куче.
2
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 12 години
i kvo ot tova na obiknovenia personal plashtam malko golemite pari gi zimat shefovete i posle si kupuvat skupi igra4ki kato koli i edni vid iskarvat parite na vun.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано не стане като очакванията за ръста на икономиката ...