Moody's понижи максимално допустимия рейтинг на Гърция

Според експертите имало риск страната да напусне еврозоната след изборите
Обновена: 2 юни 2012 11:12 | 2 юни 2012 11:10,
28
Moody's понижи максимално допустимия рейтинг на Гърция
Снимка: архив, Reuters

Международната рейтингова агенция Moody's понижи максимално допустимия кредитен рейтинг на гръцките емитенти с 4 пункта до Саа2 от В1 заради опасенията за евентуално излизане на страната от еврозоната, съобщи Bloomberg.

Максималният рейтинг, по които и да било гръцки ценни книжа, остава на ниво В1, добавиха от агенцията.

Според експертите на Moody`s парламентарните избори в Гърция на 17 юни могат да повишат риска от напускане на еврозоната. „Ако това се случи, максималният рейтинг, който Moody’s би определели за гръцките ценни книжа, ще бъде понижен допълнително“, се подчертава в нейното съобщение.

„Макар рискът за излизане на Гърция от еврозоната да остава значителен, той все още не е смятан за основен вариант или най-вероятен сценарий“, съобщава агенцията.

Всякакви рейтингови промени, предизвикани от новия максимално възможен рейтинг, който е четвъртият най-нисък по скалата на Moody’s от рейтингите с неинвестиционен статут, ще бъдат обявени през следващата седмица, се изтъква в съобщението.

Напускане на еврозоната от страна на Гърция би довело до „големи загуби“ за инвеститорите заради новото деноминиране на държавните и частните дългови ценни книжа, емитирани по гръцкото законодателство, убедени са в рейтинговата агенция. Подобен сценарий би довел и до „тежко разпадане“ на банковата система в страната, добавят оттам.

Вчера лидерът на гръцката коалиция от радикални леви партии СИРИЗА Алексис Ципрас изложи нейната предизборна платформа, с която призова хората да му дадат властта, за да отмени условията за международна спасителна помощ и да възстанови нивото на минималната работна заплата и пенсиите.

Това би означавало Европейският съюз и Международният валутен фонд да спрат превеждането на траншовете от спасителния пакет, което би довело до фалит на страната и евентуално – до изхвърлянето ѝ от еврозоната, посочват от Bloomberg.

Ципрас вече се обяви за оставане на Гърция в еврозоната, но без мерките за строги икономии, изисквани от кредиторите в замяна на спасителните траншове.

Още икономически новини в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На кой му пука какви рейтинги дава международното финансово еврейство?
5
4
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Рейтинга определя каква е възможността Гърция да си плати дълговете. Е много ясно, че ако спечели партия която открито казва: "Няма да плащаме", шансът да си платят е много малък. Съответно индикаторът дето го показва трябва да падне. Ако спечели партията която приема антикризистната програма, нормално възможността за плащане и рейтинга да е по-висок. Какво поръчково има в това? Ти знаеш ли въобще какво значат тези рейтинги?
4
6
 
28
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Икономиката ни и банковата ни система наистина е една от най-стабилните в Европа и ако имаш дори средно образование по икономика, ще знаеш че е така. Всичко друго са популистки приказки на дърти пияници на по чашка вечер, или бабички на седянка. Един млад, що годе образован човек трябва да има идея как стоят нещата и да е наясно, че стабилна икономика обикновено е противоположното на: На мен ми дават много пари, за да свинея.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СИРИЦА...Ще ви боднат,и без вилица...
2
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Moodys са поръчкова агенция на богаташи и целят да дестабилизират цели държави. За Гърция няколко пъти ту качваха, ту понижаха според това кой ще дойде на власт като вдигат рейтинга, за да паднат лихвите за проамериканско и проевропейско правителство от шайка гръцки кредитни милионери и милиардери.
1
17
 
27
 
! Отговори
лъжи преди 11 години
Рейтинговата агенция Moody's е манипулатор на световно ниво. Щом на нас са ни казали, че икономиката ни е стабилна, да си направим изводите.