България с най-евтините стоки в ЕС през 2011

Първи сме и по ниски цени в ресторанти и хотели, според Евростат
22 юни 2012 13:55,
200
България с най-евтините стоки в ЕС през 2011
Снимка: БТА

През 2011 г. България е била държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-евтини потребителски стоки и услуги, показват резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, измерени чрез паритета на покупателната способност, са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво.

Най-скъпата през миналата година държава в Еврообщността е била Дания, като цените там са били 141% от средното за ЕС равнище. Сред най-скъпите европейски държави се нареждат още Швеция (128%), Финландия (125%) и Люксембург (122%).

Около средното за ЕС равнище на цените на потребителските стоки и услуги е измерено в Германия, Италия, Великобритания, Испания, Гърция и други. Сред най-евтините държави в ЕС пък се нареждат още Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Най-малки разлики в ценовите равнища в отделните европейски държави са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки“, отбелязват от европейската статистическа служба.

През миналата година най-евтини са били хранителните стоки в България (67% от средното за ЕС ниво), а най-скъпи в Дания (136% от средното за ЕС ниво).

Най-евтините алкохол и тютюневи изделия през миналата година са купували потребителите в Унгария, а най-скъпи са били те в Ирландия. Облеклото през миналата година е било най-евтино отново у нас, а най-скъпо – в Швеция.

За потребителска електроника през 2011 г. най-малко са плащали потребителите в Полша, а най-много – в Малта.

България е първенец и по евтини ресторанти и хотели, докато в Дания отново са измерени най-високите цени в този пазарен сегмент.

Ако в класацията добавим обаче и държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, България е изпреварена от Македония и Албания по ниски цени, показват още данните на Евростат. Непосредствено след нас с малко по-скъпи стоки и услуги се нареждат Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
9
 
! Отговори
до 167 преди 11 години
Срамувал се бил от българите в чужбина понеже били с ниска култура ! Абе ти се научи да пишеш ,грешките ти в текста не са 1 ,не са 2 ,не са 5 ! Преброй си грешките и така говори за култура ! *** ! И не философствай без да си ходил в чужбина ,цените на храните в България наистина са най-скъпи в Европа !
159
2
 
9
 
! Отговори
Джамбаз преди 11 години
В Австрия в Hofer 5кг прах за пране е 5 евро,400гр шоколад -1.45 е, 1.5л натурален сок 50% е 0.79 е-което си е в пъри по-евтино от България.Който е ходил знае!
158
1
 
16
 
! Отговори
гурбетчия до 167 преди 11 години
В Германия знаеш ли кога се "копува" сладолед от 5 евро ,никога ! А ти ела тук в Германия и ако ми покажеш някъде сладолед от 5 евро ,аз ще си обрежа х.... още веднъж ! В магазините сладолед в кутии по 2 кг. струва около 2,5 -3 евро !
157
2
 
6
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ 1 преди 11 години
За нишите средни заплати, цените са високи за да си позволим добра храна.
156
1
 
13
 
! Отговори
777 преди 11 години
Пенсията на майка ми е 140 лв. - кое му е най евтиното.*** YOU 1 MILLION TIMES
155
17
 
3
 
! Отговори
Антикумонист преди 11 години
До гурбедчия,абе ти освен че си *** си и много нагъл.Хората в Германия колко данък плащат бе,или ти живееш на социални помощи там.Цените се определят от турсенето.Никой няма да копува сладолед за 5 евро в България,защото хората са бедни,а в германия се копува,затова се продава там на такива цени.Ясно е че си човек без образование,някой келнер на гурбет,ама поне не ни излагаи с глупостите ти.Че честно ти казвам,като съм по европата ме е срам от вас българите.Простаци,хорта с ниска обща култура.
154
1
 
11
 
! Отговори
гурбетчия до 159 преди 11 години
А ми кажи като си голям икономист защо 1 л. олио в Германия е от 1 до 1,2 евро , а в България гони цена над 3 лв. ! Виж и другите цени дето съм ги писал в предния коментар и обясни щом си толкова голям икономист ! Мнооого сте зле ,разберете го !
153
3
 
10
 
! Отговори
гурбетчия до 159 преди 11 години
Ами трябва да си много *** за да не разбереш защо в страни като Германия,Фр. и др. цените на храните са по-ниски от тези в Бг. ! Ами защото в тези богати страни хората купуват разни по-скъпи неща коли ,обзавеждат жилища и пр. и държавата няма нужда да пълни хазната с изкуствено повишаване на цените на храните ! А в Бг. хората нищо не купуват ,мислят само как да си платят квартирата и режийните ,и затова държавата няма пари и за да ви обере парите вдига ви цената на най-важното ,на храните !
152
1
 
10
 
! Отговори
мафия преди 11 години
А тия от евростат защо не казват че сме и с най-ниски пенсии и заплати..
151
0
 
6
 
! Отговори
аз ли ? преди 11 години
аз ли не мога да чета или ни вземат за ***???????ето Kaufland - Берлинkaufland.de/Home/01_Angebote/Aktuelle_Woche/01_Fleisch%2c_Gefluegel%2c_Wurst/index.jsp?FilialID=8140#top
150
8
 
2
 
! Отговори
Антикумонист преди 11 години
Я сравнете цените в Северна Ирландия и ЕЙРЕ.Разликата е почти двойна.Всичко зависи от стандарта на живот.Ясно е че В Франция и Германия с 3000 евра заплати цената на една кола няма да е 2 лева(1 Евро)а ще е двойна.В Испания за пица,бира и спагети 47 евро,а тук плащам има няма 20 лева.В Гърция 3 садвича и картофки от GOODAYS за близо 20 евро,а тук в подобни вериги менюто ми е 5 лева.два сладоледа и кафе 12 евро,тук ги зимам за има няма 6 лева.Европейските *** са на нашите цени
149
2
 
9
 
! Отговори
ан преди 11 години
А ЗАЩО НЕ НАПРАВИТЕ ЕДНА СЪПОСТАВКА СЪС ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСЙИТЕ ГОСПОДА ОТ ЕВРОСТАТ? ЗАЩО В ГЕРМАНИЯ СИ ПОКРИВАМ ЕЖЕМЕСЕЧНИТЕ СМЕТКИ КАТО ТОК ГАЗ ВОДА ГОРИВО ЦИГАРИ И КУПУВАМ ПРОДУКТИ ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ СЪС 40 ПРОЦЕНТА ОТ ЗАПЛАТАТА МИ? А В МУТРЕСТАНИЯ СЪС 90 ПРОЦЕНТА ОТ ЗАПЛАТАТА НЕМОГА ДА СИ ПЛАТЯ САМО СМЕТКИТЕ? ТОВА МОЖЕЛИ ДА МИ ГО ОБЯСНИТЕ ДРУГАРИ-ПАРДОН ГОСПОДА ОТ ЕВРОСТАТ? ЗА ТЕЗИ НИСКИ ЦЕНИ В МУТРЕСТАНИЯ МОГАТ ДА ВИ ПОВЯРВАТ САМО ТЕЗИ КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ В МУТРЕСТАНИЯ ДРУГАРИ-ПАРДОН ГОСПОДА СТЪКМИСТИ.
148
4
 
1
 
! Отговори
Антикумонист преди 11 години
до 138 - абе,ако си патувал толкова знаеш че цените там са двойни на българските.Стига си приказвал глупости че е било по евтино.Явно си платен драскач от позитано и искаш да внушиш че хората тук хем са бедни хем и цените им по високи.Всеки който е учил икономика знае,че в бедните европейски страни цените по правило са по ниски.има милион примери за това,ще ти дам една Ирландия,която беше една от най-бедните страни в ЕС и с най-ниски цени,а сега са една от богатите с двойни цени от СЕВ.Ирландия
147
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смисълът на статията е"Колко добре се живее при Герб".Всички други сравнения са излишни.Разбрахме ,че в България е най-евтино ....за германци и датчани.Браво!Я питайте хорицата с по 340лв заплата или 240лв пенсия, а те са над 80%, как се плащат сметки ,гледат деца, плащат данъци, купува хляб.....Нещастни лъжци!Гърция била зле и ни плашат с Гърция.Дано станеме като тях някога,но няма да е скоро.
146
1
 
1
 
! Отговори
От 155 преди 11 години
Извинявам се, 50% имах в предвид. Ясно е, че не могат да са 100% :)
145
0
 
5
 
! Отговори
junks преди 11 години
Ако вземем средната работна заплата на десетина държави и направим малка потребителска кошница ще получим странни резултати
144
4
 
5
 
! Отговори
До 138 преди 11 години
Глупости приказваш. През последните две години съм живяла и в Холандия и Белгия, а от една година живея в Дания. Цените са поне 100% по-евтини в БГ отколкото тук. Като се прибера в България са чувствам като кралица и пазарувам на поразия. Няма даже база за сравнение.
143
0
 
6
 
! Отговори
154 преди 11 години
То България си е най-добре в Евросъюза, ако питате Герберите!!!
142
2
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
А в магазините Болу /турски магазини в Германия/ можете да намерите почти всичко на доста евтини цени !Като започнеш от плодове и зеленчуци и стигнеш до месото ! А какво кисело мляко имат ,с нож да го режеш ,и има много готин вкус ! А какви халви ,баклави ,всичко е по джоба на хората ,дори и по вашия джоб според българските стандарти ! Там в България да си печелиш парите ,тук в Германия да си ги харчиш !А преди беше обратно !
141
1
 
6
 
! Отговори
до 144 преди 11 години
Прав си,но знаеш ли какво, ти си най - голямото доказателство за думите си.Мразиш се и в корените,затова с гордост казваш че не си българин,винаги гледаш по-лесното, изнизал си се на готово и уредено от други преди теб,вместо да опиташ да градиш тук,и явно нямаш чувство за национална принадлежност щом сам си българин,но говориш за нас като за нещо различно от теб.Жалък си.Сигурно те е срам и от *** и баща ти.