Къде са чуждестранните купувачи на български имоти?

15% е делът на чуждите покупки на имоти у нас днес
Обновена: 6 юли 2012 11:24 | 6 юли 2012 11:24,
42
Къде са чуждестранните купувачи на български имоти?
Имот в Банско. Изображение: Select Properties Bulgaria

Чуждестранните купувачи на имоти, които бяха основният двигател на пазара у нас през годините на бума, почти изчезнаха от родната сцена в годините след 2008 и 2009 г.

Техният дял се понижи до 15% през 2012. За сравнение някои агенции съобщаваха за до 75% сделки с чужденци от общия брой осъществени продажби през годините на бума.

Основно в лицето на британски и ирландски купувачи, някои от които купуваха имоти по телефона, без дори да са ги видели, инвеститорите търсеха лесни възможности за печалба в разгара на бума на развиващия се български пазар на имоти.

В рамките на сравнително малък период това търсене доведе до значителен ръст на цените, които по данни на New York Times се повишиха с 300% между 2000 и 2008 г.

По информация на НСИ за цените на апартаменти в областните градове (без да се смятат жилищата ново строителство), ценовите нива през 2000 г. са били средно 319,52 лв. на кв. м за страната. До края на 2008 г., когато бе върхът на пазара, те се повишиха до 1363, 5 лв., за да паднат до малко над 905 лв. през 2011 г.

Въпреки че делът на чуждестранните купувачи в сделките, сключени през това време, е трудно да се пресметне с точност, ролята им в този процес на развитие е огромна. Продажбите на имоти (включително и инвестиции в мащабни проекти в сегмента на бизнес имоти) съставляваха значителна част от преките чуждестранни инвестиции в годините, непосредствено преди настъпването на рецесията.

По думите на Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, имотите и строителството бяха един от четирите сектора, които генерираха над 80% от преките чуждестранни инвестиции в продължение на редица години.

80% спад в продажбите

За сравнение в началото на 2011 г. той каза, че имотите са един от секторите, от които има най-голям отлив на чужди капитали.

„Британците полудяха по българския пазар, защото смятаха, че той ще бъде втора Испания“, коментира пред изданието Костадин Даракчиев, собственик на агенцията за имоти Kosta’s Homes.

„Очевидно на пазара на имоти в Испания имаше бум в средата на 90-те, когато търсещите слънце (британци), искаха да имат втори дом като убежище. Много хора направиха много пари чрез спекулации и мислеха, че ще постигнат същото в България“.

Действително мнозина - както чужденци, така и българи, успяха да постигнат значителни печалби през годините на бума. Това разбира се имаше своята цена. В случая цената беше нерегулираното строителство, неконтролируемият ръст на цените и множеството разочаровани инвеститори, собственици, строители и предприемачи от срива на пазара след края на бума.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Em prodaite si aparatamentite evtino az shte gi kupq..I shte piq edno za vashe zdrave....
39
0
 
5
 
! Отговори
222 преди 11 години
25,на нашето население трябва да назначим на всяко домакинство по един ушев-ти съгласен ли си твоите данъци да отидат за ушеви-аз не-тогава всеки се пази както може и не пита къде са англичаните.Правилният въпрос е на какви цени се продават разпадащите се панелни коптори и струпаните на две на три недоразумения в държава с най ниски доходи.Отворете сайтове с имоти по света,вижте им лихвите по ипотечните кредити и ще разберете,че това тук е дране,а мантрите за англичани,французи са неактуални.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В следващите 20-30 години няма да има строителен бум в България, възможнен е само ако 2-3 млн китайци се преселят да живеят тука. Вижте Япония там строителната пирамида се срина в 1980 година, когато цените на имотите в Токио надвишаваха аналогичните в Ню Йорк почти 5 пъти. Япония още не се е съвзела от срива на имотите, а минаха повече от 30 години. Дори и днес имотите се продават поне с 30% над действителните им цени.
37
1
 
18
 
! Отговори
scuba преди 11 години
2008-*** продадох апартамент 55 квадрата на 14 етаж в Бургас за 56 000 евро.Сега апартамент в същия блок на 7-ми етаж се предлага от 1 година вече за 30 000 евро и никой не го и поглежда даже.В София апартаменти, които продаваха във Витоша на груб строеж и план за 1200 евро, сега и 600 не могат да им вземат.Според мен един панелен апартамент в БГ не трябва да се търгува повече от 200 евро на квадрат, за новото и качествено строителсвто максимум 400 евро. Има вече такива сделки, но са рядкост.
36
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
25 не сещам как да ти дам повече от един +. Ако можех, щяха да са поне 1000! Най-смисления коментар дотук!
35
1
 
22
 
! Отговори
Заблудения преди 11 години
Моля , да ме извините , но не мога да разбера как така цената на един апартамент в София е по - висока от един такъв в Ню Йорк или в Германия ?Сигурно е заради високия стандарт на живот в столицата ни ? Или за високо - културната обстановка ?
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам гарсониера в много макък град в северозападнала България. Южна , паркет , ама истински, ремонтиран покрив миналата година. Идва един и ми вика:-Искам да я купя.Давам 3000 лева.Жалко че не я продадох, ама си викам пое 5 да беше дал.
33
3
 
3
 
! Отговори
не само в Бг преди 11 години
Продажбите на имоти не спаднаха драстично само в Бг.Предлагам ви 2 сайта,в които има много и подробна информация,за тези,които се интересуват от политика,икономика и бизнес.Инвеститор.бг и Профит.бг
32
0
 
3
 
! Отговори
Криос преди 11 години
Имот в Банско. Изображение: Select Properties Bulgaria..... да да я си оправете писанието имота е от Сл. бряг!
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората много трудно се променят, откакто се помня в дългосрочен план (над 10 години) инвестицията в недвижим имот винаги беше печеливша. Само че от 2006г нещата се промениха - вече няма нищо сигурно. Сигурно е само, че всяко нещо си има край, безкрайна е само лакомията.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работа за брокерите за недвижими имоти винаги ще има, само хонорарите вече ще са умерени, спокойно никой няма да умре от глад.
29
2
 
26
 
! Отговори
ан преди 11 години
БАЛОНА СЕ СПУКА ДРУГАРИ БРОКЕРИ. ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ. НЯМАГИ БАЛЪЦИТЕ КОИТО КУПУВАХА НА БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ ***. 2 СТАЕН НА ЗАМАСКА И ШПАКЛОВКА БЕЗ ДАЖЕ ДА ОБУРУДВНЕ В БАНЯТА И БЕЗ КУХНЯ ОБЩО 40 КВАДРАТА 37 000 ЕВРА. ДА АМА НЕ. СЕГА ЩЕ ОТГЛЕЖДАТЕ ПЛЪХОВЕ В ТЕЗИ ***. БАЛЪЦИТЕ УМРЯХА.
28
1
 
8
 
! Отговори
свидетел преди 11 години
!Руския олигарх купи Кипър а рускию мужик със железните зъби, че купи БГ. Кой кво дробил -това че сърба
27
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарение на политиката на няколко правителства селяните дойдоха в големите градове, защото там, най-вече в София се съсредоточиха парите на държавата, а обезлюдените къщи станаха лесна плячка на ***, които подпомогнати от липсата на държава, малодушието на българина и Хелзинкския комитет окупираха по-голямата част от България.Ако имаш къща на село трудно би я опазил, дори и да живееш там, а какво остава да не я посещаваш примерно 2 седмици? За повече не говоря.Пълна липса на държава.
26
2
 
9
 
! Отговори
www преди 11 години
Това на снимката е Съни дей 2 в Слънчев бряг, построен от Александров груп преди 6 години. Какво банско, какви селект пропертиес. И какъж днес.бг и *** всъщност?
25
0
 
81
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Кой луд ще инвестира в *** държава, която отказва да защити частната собственост на хората?Купува си британецът селска къща, ремонтира я, обзаведе я, отида на море - и като се върне - къщата разбита, разграбена, даже може въобще и къщада не намери, а само дупка - отива в Ушевото, Ушев си бърка в носът и мучи: "Ми ***, кво да направим..."Вие в такава държава бихте ли купили имот?
24
0
 
17
 
! Отговори
Azz преди 11 години
и още ще падат, не се притеснявайте ;)
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 20.Дойчо с имот ли изгоря?Наскоро минах през Елена и видях купища ***,.. нататък е ясно... А не благодаря.
22
0
 
9
 
! Отговори
... преди 11 години
Значи аз пък съм за презастрояването! Нека строят да го изпозастроят да го оакат и да се махат МИЗЕРНИЦИ! Това което е сега не е направено или построено за туристи или хора направено е от лакомия и главно за пране на пари! Но казано е *** глава затрива, а с човешката лакомия не можеш се пребори дори в световен мащаб а тук в БГ е все едно да искаш небето да е зелено, не, че не може ама няма да стане!!!
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са чуждестранните купувачи на български имоти?- В психиятрията.Кой нормален човек ще си купи имот тука?! Да търпи дивата турбо-чалгия, мръсотия и *** политици и закони.Те само като направят запитване по въпроса трябва да ги освидетелстват.

Спонсорирани публикации