Къде са чуждестранните купувачи на български имоти?

15% е делът на чуждите покупки на имоти у нас днес
Обновена: 6 юли 2012 11:24 | 6 юли 2012 11:24,
42
Къде са чуждестранните купувачи на български имоти?
Имот в Банско. Изображение: Select Properties Bulgaria

Чуждестранните купувачи на имоти, които бяха основният двигател на пазара у нас през годините на бума, почти изчезнаха от родната сцена в годините след 2008 и 2009 г.

Техният дял се понижи до 15% през 2012. За сравнение някои агенции съобщаваха за до 75% сделки с чужденци от общия брой осъществени продажби през годините на бума.

Основно в лицето на британски и ирландски купувачи, някои от които купуваха имоти по телефона, без дори да са ги видели, инвеститорите търсеха лесни възможности за печалба в разгара на бума на развиващия се български пазар на имоти.

В рамките на сравнително малък период това търсене доведе до значителен ръст на цените, които по данни на New York Times се повишиха с 300% между 2000 и 2008 г.

По информация на НСИ за цените на апартаменти в областните градове (без да се смятат жилищата ново строителство), ценовите нива през 2000 г. са били средно 319,52 лв. на кв. м за страната. До края на 2008 г., когато бе върхът на пазара, те се повишиха до 1363, 5 лв., за да паднат до малко над 905 лв. през 2011 г.

Въпреки че делът на чуждестранните купувачи в сделките, сключени през това време, е трудно да се пресметне с точност, ролята им в този процес на развитие е огромна. Продажбите на имоти (включително и инвестиции в мащабни проекти в сегмента на бизнес имоти) съставляваха значителна част от преките чуждестранни инвестиции в годините, непосредствено преди настъпването на рецесията.

По думите на Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, имотите и строителството бяха един от четирите сектора, които генерираха над 80% от преките чуждестранни инвестиции в продължение на редица години.

80% спад в продажбите

За сравнение в началото на 2011 г. той каза, че имотите са един от секторите, от които има най-голям отлив на чужди капитали.

„Британците полудяха по българския пазар, защото смятаха, че той ще бъде втора Испания“, коментира пред изданието Костадин Даракчиев, собственик на агенцията за имоти Kosta’s Homes.

„Очевидно на пазара на имоти в Испания имаше бум в средата на 90-те, когато търсещите слънце (британци), искаха да имат втори дом като убежище. Много хора направиха много пари чрез спекулации и мислеха, че ще постигнат същото в България“.

Действително мнозина - както чужденци, така и българи, успяха да постигнат значителни печалби през годините на бума. Това разбира се имаше своята цена. В случая цената беше нерегулираното строителство, неконтролируемият ръст на цените и множеството разочаровани инвеститори, собственици, строители и предприемачи от срива на пазара след края на бума.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
14
 
3
 
! Отговори
Deutschmann преди 11 години
В планината е истината и качествената почивка ! Гр ЕЛЕНА е един забравен РАЙ с все още изгодни имоти ! seebg.net/Elena
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Купувайте яко имоти по морето.Чернобил е 500 километра по близо.А когато турците набучат 3-4 аец-а и румънците построят още 2 ще бъдем много щастливи,че в 300 километровата отсечка наречена България ние сме си го затворили.Щото сме много "био" и "еко"..
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И този път Станишев е виновен - Б.Тиквата
17
2
 
12
 
! Отговори
до15 преди 11 години
Що не дадеш за пример Швеция ? Където е "гнилата" демокрация ? Тама преход извършен от *** комунисти е нямало !
16
2
 
9
 
! Отговори
do15 преди 11 години
хахах , сладур ! Нали вашите хора го застроиха ?
15
3
 
37
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
Как къде къде!? В историята! Демокрацията видя сметката на всичко! Слънчев бряг от 5 звезден курорт се превърна в мега-застроено гето! Кой би си купил имот там!? В повечето квартали в София и Варна положението е същото! Ако нямаш щори можеш да гледаш филм със субтитри в комшиите!
14
0
 
7
 
! Отговори
пари нема бегайте преди 11 години
В Канада ?
13
1
 
34
 
! Отговори
kj преди 11 години
Балончето се спука,народа като казваше,че асвалтът не се яде,разни там мутро-инвеститори-бизнесмени му говореха колко е *** и не разбира.Сега си яжте бетона и гипскартона.Да ви е сладко и добър апетит
12
2
 
7
 
! Отговори
ANDRESKO преди 11 години
TUK V DANIA KOETO SE POSTROI VE4E NEMA REMONT.SUPER KA4ESTVO NE SE SPESTIAVAT MATERILI.A V BULGARISTAN GI IZPISVAT SAMO KATO RAZHODI,ZABRAVAT DA GI SLOJAT. NAI VAJNOTO E NEMA KONTROL NA STROEJITE .OBSHO VZETO VSI4KO E TAKA NEMA SPOR.DA NE GOVORIM I ZA KVADRATURATA KOIATO PLASHAME .TREBVA DA SI MNOGO SMEL DA SI KUPISH NOVO JILISHE,KATO NEZNAESH POSLEDSTVIATA ,A I DOBRI USPOKOITELNI,ZA DOBRATA INVESTIZIA.TAKIVA FIRMI KATO ,,MANAUS KOMERS ,,OT VARNA NE TRABVA DA LAJAT HORATA SAS PARODIA NA STROEJ
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, как къде са? Ми няма ги! Какво им се предлага - некачествено строителство, никаква инфраструктура, пълно безхаберие при поддръжката на имотите. Застрашени са от кражби, нелоялни съседи и т.н. За какво да купуват тук?
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските имоти не са привлекателни за никого, освен за средна ръка руснаци Дори руснаците от горният слой на средната класа търсят истинско качество както на имота, така и добра печалба от евентуална препродажба, а българските имоти не предлагат такива възможности - просто ги настроиха - едни да попреперат парички преди членството в ЕС, други на принципа "видяла жабата, че подковават вола, и вдигнала и тя крак"
9
1
 
33
 
! Отговори
9 преди 11 години
Къде ли са??? В нормалните държави!!! Кой инвеститор е толкова *** да си изсипе парите в държава от третия свят където е 99% сигурно,че повече няма да ги види!!!
8
3
 
7
 
! Отговори
ANDRESHKO преди 11 години
ZA KAKVA INVESTIZIA DA GOVORIM KATO NASHETO STROITELSTVO E S GARANZIA DOKATO SVARSHI OBEKTA I SVARSHVA GARANZIATA STROITELSVOTO NI E POD KRITIKA GOLEMA KRITIKA NIKADE V 4UJBINA NEMA TAKOVA,A DA NE GOVORIM I ZA USKAPIAVANE NA STROEJA S DOKUMENTI KOITO STRUVAT IZLISHNI PARI.SKAPANO STROITELSTVO V BULGARISTAN I VTORO E SKAPO.SAMO NE MOGA DA SAJALIAVAM 4E SI KUPIH NOVO JILISHE,KOOOSHMAR.
7
0
 
25
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Осъзнали са че няма смисъл да купуват имоти в България?
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук са , между Балчик и Албена в момента има доста руско говорещи
5
2
 
9
 
! Отговори
Кико преди 11 години
В Турция.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да заинтересуваме потенциалните клиенти-ние високо моралните брокери изнасяме ето такива оферти-"Ателие-таван-партер"....
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По данни на брокерски фирми-бум на закупуване на имоти от чукчи-по 1000 сделки на месец.Претърпявали икономически бум-закупуват имоти само над 35 000 евро и ипотечен кредит под11,5% за тях е съмнителен и не приемали.А аз казвам,че който не вярва на процъфтяването на имотната търговия с руснаци,англичани,французи е черногледец.
2
2
 
16
 
! Отговори
ilia преди 11 години
ZA TOVA MOJEM DA BLAGODARIM NA NASHTE PO4TENNI BYZNESSMENI.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тука са бе , по морето всеки втори е рускоговорящ