Турция ще строи най-голямото летище в света

Югоизточната ни съседка иска да осъществи проекта си възможно по-скоро
Обновена: 7 ное 2012 20:47 | 7 ное 2012 20:31,
329
Турция ще строи най-голямото летище в света
Засега летището "Atlanta Hartsfield Jackson" остава най-голямото в света Снимка: Reuters

До края на 2020 г. Турция планира да построи най-голямото летище в света, пише вестник Vatan, цитиран от Die Welt.

Проектът предвижда летището гигант да се намира в северната част на турския метрополис. По груби изчисления новото летище ще струва на държавата около 3 млрд. евро, но пък за сметка на това ще обслужва средно по 150 милиона пътници годишно и ще има шест писти.

Засега най-голямото летище е това в Атланта, САЩ, което поема до 93 милиона пасажери на година. А настоящото истанбулско летище „Ататюрк“ е обслужило 37 милиона пътници през изминалата година.

Според турските медии реализацията на скъпия проект ще започне през 2014 г. в северната част на Истанбул. Заради огромната площ, върху която ще се строи летището с шест писти, ще се наложи няколко села да бъдат „преместени“.

Заради изземането на частни площи напрежението вече расте бавно, но сигурно. Също и въпроси, свързани с околната среда, започват да кипят: най-големият проблем засега е обезлесяването в района на Черно море.

Турското правителство планира и да създаде съвсем нов мини град в близост до новото летище, което да бъде и основен център по време на Олимпийските игри през 2020 г., които вероятно ще се състоят в Истанбул. Засега за домакин на Игрите се борят Токио, Мадрид и Истанбул, като крайното решение ще бъде взето през септември догодина.

Интензивно се дискутира и евентуалното сътрудничество между Lufthansa и Turkish Airlines, пише още Die Welt. На официална среща с канцлера на Германия Ангела Меркел преди дни министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган подкрепи открито съвместната работа между двете авиокомпании.

Засега и Lufthansa, и Turkish Airlines виждат огормни ползи от едно евентуално партньорство. Анализатори смятат, че и двете авиокомпании биха спестили много пари например чрез комбиниране на техническото обслужване на летящите машини или чрез общ кетъринг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още по темата: летищеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
10
 
! Отговори
един турчин преди 11 години
Завиждайте, българомангали. Вие българомангалската *** сте *** на Европа. Добре, че имате отрицателен демографски прираст и някой ден ще изчезнете от този свят. АМИН
222
0
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Могат, строят.
221
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на олимпийските игри в Истанбул ще има ли жени и с фереджета ли ще се състезават?
220
0
 
7
 
! Отговори
abc, преди 11 години
До запознат mn,si tap be arkada6,,za kakv,zakon,mi govori6,,,zakon,ima6e pri dydo,,to6o,,sega ,,balgariy,,e bez,zakon,koyto,ima pari,,toy,si izmisly zakon,,tova e vav,bg,,aa turcite te otdavna sa vav evropa,,ne im,trybva da gi,preemat,,dobre sa ami ,,ti mu misli,,,bg,,
219
14
 
7
 
! Отговори
до турчетата преди 11 години
Всъщност Турция е една доста дива страна в по-голямата си част. Имах възможност да се поразходя с кола встрани от туристическите маршрути. Вярно, пътища са си направили, логистика около пътищата има, макар и малко балканска, но има. Но оттам по средните и малките пътища и селища е мизерия максима. Турция си е направила една европейска фасада и докъдето стигат туристите, всичко е излъскано и напарфюмирано. 20 км навътре в сушата обаче е ориент и мъка страшна, все едно си в 16 век.
218
11
 
4
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
DOMUZ, DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
217
11
 
5
 
! Отговори
някой си преди 11 години
защо пък си мислиш че пиша от България ?! ами хората в европа не ви понасят ,не понасят вас ,*** ви обичаи и номера ,Европа ще я видите тогава когато вече няма да ви има като държава
216
6
 
14
 
! Отговори
9667 преди 11 години
262 - Много правилно решение си взел, да не коментираш по темата. Защото колкото повече коментирате, толкова по-жалки изглеждате в този бантустан!
215
7
 
4
 
! Отговори
някой си преди 11 години
не ми се коментира за този турски *** , азиатско ориенталска *** далечна от европейската цивилизация
214
9
 
2
 
! Отговори
Юдеин преди 11 години
ЗА КАКВО ИМ Е?ДА СТОИ ПРАЗНО ЛИ? ТА ТУРЦИЯ ДА НЕ Е 200 МИЛ. ДУШИ? ТОВА Е ИЗЛИШНА МЕГАЛОМАНИЯ. В КИТАЙ И ИНДИЯ ДОРИ НЯМА ТАКИВА ЛЕТИЩА, КОИТО ИМАТ ПО 20 ПЪТИ ПО- ГОЛЯМО НАСЕЛЕНИЕ, НЕ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ГО ПОСТРОЯТ...
213
3
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Турция ще строи най-голямото летище в света...ШЕ ГО ПОЛЗВА САУДИ АРАБИЯ...!
212
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tursiq 6te bide pirvata ikonomika na sveta do 5 gd
211
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лесно се строи летище - равно поле и асфалт се иска. Но за олимпиадата - дори да я вземат, не се знае дали тогава няма да са във военно положение... Тепърва политическия пейзаж в района ще се ос.ира.. и ще има атентати, сблъсъци и напрежение.
210
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не случайно комшиите са трета икономическа и военна сила в света,БРАВО,ОТ НАС НИЩО НЕ СТАВА,СЛАВЕЙКОВ-НЕ СМЕ НАРОД А ***
209
2
 
6
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
Апропо., Ако има вещо лице в този форум моля да ми обясни ( какъв е бил майчиния език на хората населяващи сегашните граници на т.н. България преди 276 год)
208
5
 
4
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
до атмаджатане с навлажнени погледи ,а с подмокрени гащички?/!
207
9
 
20
 
! Отговори
9667 преди 11 години
Народ, на който момите с навлажнени погледи посрещат чужди войници с хляб и сол, не може да си стопанисва нито земите, нито жените! Точка!!
206
5
 
5
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
до запознатияГрешиш драги, *** са най-древният народ който въпреки гоненията и геноцидите все още съществува.Този народ е много жизненоспособен,знае как да оцелява. Макар да си нямат държава ,винаги са си имали ,и все още имат великолепни СТРАТЕЗИ
205
0
 
0
 
! Отговори
eni4er преди 11 години
ВЪПРОС??????Коя страна в света притегля най-голям брой чужди студенти
204
3
 
7
 
! Отговори
запознат преди 11 години
Продължение: Истината е, че самите турци не понасят ***, и ги мразят почти колкото и ние си ги мразим. Нека, ако види това някой натурален турчин, да потвърди или отрче дали ги мразят и те ***