Предлага се държавата да стимулира покупката на първи дом

Програмата да се насочи към млади хора, предлагат строители
8 ное 2012 18:32, Миглена Иванова
35
Предлага се държавата да стимулира покупката на първи дом
Снимка: Investor.bg

Строителният бизнес поиска държавата да започне да изпълнява програма за стимулиране на купувачите на първи дом.

Арх. Пламен Мирянов от „Артекс инженеринг”, който беше сред участниците в конференцията за имоти BalRec, посочи, че стимулите трябва да бъдат насочени към младите и тези, които искат да имат собствен дом, но изпитват затруднения с покупката му.

Предприемачите предлагат да се възприеме политика, при която да се стимулира покупката на първо жилище – ново строителство, на стойност до 65 хил. евро без ДДС и с площ 75-80 кв. м.

По линия на една такава програма държавата би могла да намали ДДС за сделките с новопостроени жилища на 5% и да дотира лихвите по кредитите за покупката на жилище, които са изтеглили купувачите, както и да предоставя терени за строителство на бюджетни и социални жилища на преференциални цени, така че да се намали себестойността на строителството.

Арх. Мирянов посочи, че в момента 14 европейски държави успешно прилагат подобни стимулиращи програми. Той посочи, че предстои браншът да се организира и да се създаде работна група, която да работи в посока постигане на диалог с държавата за възприемането на стимулиращи политики.

Приемането и осъществяването на подобна програма не само ще стимулира строителния сектор и пазара на имоти, но може да върне и много млади хора в страната, които в момента не биха могли да си купят собствено жилище нито в България, нито в чужбина, допълни той.

Инж. Пламен Андреев от „Планекс” посочи, че намаляването на ДДС за сделките с жилища ново строителство на 5% ще доведе до понижение на цените на нискобюджетните жилища с 12-15%.

По думите му жилищната политика на българската държава не е ефективна и работеща. Според него има необходимост да се разработи условен модел за бъдещото развитие на жилищния пазар на базата на демографски проучвания.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че във връзка с приемането и изпълнението на стимулираща програма за покупка на първи дом трябва да се мисли и за законодателни механизми, които да не позволят опорочаване на инициативата и да доведат до серия от сделки с цел отклонения от данъчното облагане.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Хубава идея,но няма шанс да стане.От едната страна са бандите,пардон банките с техните кожодерски лихви,по които условията се менят едностранно по пет пъти в годината.От другата страна са т.нар предприемачи,които ти пробутват общи части на кило и кв.метър по 1000 евро.По средата е горкият потребител,а горните две категории са се вторачили в последния и се облизват как по-добре да го ощавят и одерат
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чакащ,твоята мисия е невъзможна....Все пак,желая ти успех!
25
0
 
4
 
! Отговори
чакащ. преди 11 години
втора година изчаквам с покупката.. за да се стигне до сделка обаче всеки трябва да направи компромис.. 1.държавата.. ДДС 5 % и освобождаване от данък имот за първите 5 години на първи имот. 2. банката.... лихва от максимум 5 % ,всичко отгоре е алчност. 3. продавачът.. мина времето на бързите пари.. сега купувачът очаква реални цени, качествено строителство,без прикрити дефекти и ПРЕСТАНЕТЕ с абсурдът наречен " общи части" ,никои не иска да купува стени и стълбища,обявяват се реалните квадрати!
24
2
 
3
 
! Отговори
Софийски Предприемач преди 11 години
Напълно съм съгласен,че сега жилищната политика на българската държава не е ефективна и работеща и затова стимулите трябва да бъдат насочени,към младите хора в ПРОВИНЦИЯТА и тези които искат да имат НОВ собствен дом там, да се стимулират,ако трябва и тройно повече и по всякакъв начин при покупката на първо жилище в обезлюдените и застаряващи малки градове,а не умишлено да идват и вдигат цените на жилищата и наемите в отеснялата София и за да плащам още по високи сметки за многото ***!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама никак не са алчни - 65 000 евра без ДДС за 75-80 кв.м. или 867 евро на квадрат без ДДС. И пак само за София мислим, в другите градове жилища също има. Въпроса е да се пусне кредит на 5% и ДДС от 5% и да може всеки да си прецени дали ще си купи първо жилище в София, Свищов, Разград или Чирпан например.... там за толкова пари можеш да си купиш каквото си искаш и много млади хора ще си стоят по родните места вместо да мизеруват в големите градове.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
забравете, господа предприемачи, на Дянков няма да му хареса идеята. Това, което можете да направите е да предложите собствен лизинг. Алчните банки и безумните лихви спират много хора които искат собствено жилище. НЕ Е нормално ипотечна лихва в Германия 3% , а у нас - 9%, от тях да мине 7,5% промоция. ЗАТОВА се държат доста пари в банките, вместо да ви купуват празните апартаменти..
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много от жилищата и сега се купуват с цел спекула и продажба после на цени 2-3 пъти по-високи.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобна политика ще вдигне пак цените до небесата и пак няма да има пари за жилища. Единственият начин е държавата да национализира имотите на реститутките и да построи нови държавни панелки на народни цени.
19
1
 
3
 
! Отговори
666 преди 11 години
ЦЕЛТА НА СЕДЯНКАТА Е "да доведат до серия от сделки с цел отклонения от данъчното облагане"СОРИ, НО С ВАС Е СВЪРШЕНО.ВИЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ.ВАС НИКОЙ НЕ ВИ БРОИ.ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ВАШИТЕ НЕУЗАКОНЕНИ ТВОРЕНИЯ ДА СТАНАТ СОБСТВЕНОСТ БИЛО ТО НА БАНКА , БИЛО ТО НА ДЪРЖАВА.Отвън напират много желаещи да станат граждани на тази абуригенска държава.ТЕХНИ СА ЖИЛИЩАТА ВИ.
18
2
 
5
 
! Отговори
Ейии... преди 11 години
баси наглеците, то бива алчност ама тия преляха.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ми намалят цените на кв.м. на 350 евро и тогава да видим дали няма да се купуват тъпите им нескопосано направени апартаменти в блокове на майната си в тръстиките !!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грубите сметки от статията показват,че ,,строителите" искат по 1000евро за кв.м. за субсидирани жилища..а и настояват да им се осигури БЕЗПЛАТНА ЗЕМЯ от държавата!!!! Е такава наглост няма! За тези пари човек може да купи ,,стара тухла" в Гео Милев /например/ а не в Бухово и Нови хан,където евентуално държавата ще осигури терени.Свободния пазар отново ще накаже тези аматьори..В сравнение с това което предлагат,старото тухлено строителство излиза направо БЕЗ ПАРИ в момента,а и е по-качествено..
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да това се прави в много държави-държавата поема голяма част от стойността на първи имот за млади семейства.Факта,че именно Планекса дава подобно предложение нерви съфорумците-защото господина брули здраво закупилите от него,а и има такива за които не е намерил БГ баламурници,нито такива сред руските екзотики.За сведение от Руската статистика-"само 7%от руснаците имат възможност да изтеглят кредит",а за БГ действителност-отворете ЧСИ-там вече минаха 4300 имота изнесени на публична продан.
14
0
 
7
 
! Отговори
зърнар преди 11 години
Искам да питам , кога хляба ще стане двайсе лева и ние да се наредим до милиардерите във Форбс ?!
13
1
 
5
 
! Отговори
галеристка преди 11 години
кога държавата ще влезе в ролята си и ще започне да дотира покупка на първа и втора картина ! Докога народа ще простее и няма да има нито едно художествено произведение ?
12
0
 
9
 
! Отговори
Мутра -бизмесмем преди 11 години
*** таа държава докуга че чека и не почне да плаща на купувачето да ни дават направо на нас парите и да са 65 хилади евро за 60 квадрата щото точно такива имаме застоели , а ?! *** не са ли ногу нахални пенционерите и болните дето чекат пари от дръжавата , та то за нас нема камо ли за здраве , а ние сме свикнале на охолство , на жипки , ку*вета, на круизи
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tezi apartamenti sa stroeni s otkradnati pari ot balgarite ot privatizacii dalaveri inflacii i t.n.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da darjavata da vi dade kredit da plashtate i sled tova sadia chasten izpolnitel da vi go vzeme ako zakasneete s vnoskata dobra pokypka za smetka na mladia chovek a ne pensioner zashtoto bastyna shte ymre i koi shte plashta ,a mladia da tegli ili svarshi v rekata .palna dalavera.
9
2
 
5
 
! Отговори
по-добре преди 11 години
По-добре в Гърция на квартира, от колкото в просперираща България със собствен апартамент.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките строителни босове, няма кой да им изкупува празните блокчета и се размрънкаха. Бетонираха България, после циврят що седяли бетонните грамади празни. Като им паднат цените понеже никой не купува, хората няма да имат нужда от стимулиране, пазарът ще регулира нещата, а строителните фирмички ще духат супата.

Спонсорирани публикации