Облагат с 40% големите депозити в Кипър

Очаква се известно изтичане на капитали, когато банките отворят
26 мар 2013 14:55,
114
Облагат с 40% големите депозити в Кипър
Снимка: Reuters

Депозитите под 100 хил. евро в кипърските банки няма да бъдат засегнати от спасителния план за страната, съобщава BBC, като се позовава на финансовия министър на Кипър Михалис Сарис.

Депозитите на големите вложители в Кипър вероятно ще бъдат обложени с 40%. Точният процент още не е уточнен, но ще е чувствителен, допълва той.

Делът всъщност зависи от това, как правителството ще реши да защити пенсионната система на страната.

Сарис потвърди, че всички кипърски банки ще останат затворени до четвъртък и че дори тогава ще бъдат наложени капиталови контроли за това какви суми ще могат да бъдат теглени.

Тези рестрикции вероятно ще бъдат по-строги за двете основни кипърски банки - Bank of Cyprus и Laiki и ще останат в сила, докато банковата система „се стабилизира“, допълва той.

Точните детайли около този „механизъм на две скорости“ ще бъдат уточнени с банките по-късно днес, допълва той.

Сарис очаква „известно кървене и изтичане на капитали“, когато банките бъдат отворени. Той обаче вярва, че след като европейските фондове бъдат деблокирани, „в рамките на седмици“ доверието в кипърските банки ще бъде възстановено.

Въпреки че кипърската икономика е сериозно засегната от икономическата криза, Сарис подчертава, че страната му ще спечели от „енергийния бум“, визирайки потенциалните печалби от добива на природен газ в акваторията на Острова.

„Да наистина, ще имаме известни проблеми, но те ще отшумят бързо“, допълва той.

Сарис също така изтъква, че правителството  му е договорило по-изгодни условия за изплащането на заема от Русия.

За разлика от предишните споразумения новата сделка за Кипър не изисква одобрението на парламента в Никозия. Тя също така включва мерки за бюджетни икономии и данъчни повишения.

Притежателите на големи депозити в кипърските банки, много от които са руснаци, няма да имат достъп до сметките си над 100 хил. евро, докато преструктурирането на банките не бъде приключено.

Междувременно стана ясно, че Кипърската централна банка ще назначи Андри Антониадис за специален синдик за извършване на преструктурирането на втората по големина банка в страната Laiki bank.

"Тя е член на Института на експерт-счетоводителите с 28-годишен опит в областта на банките – 25 години в HSBC, от които пет като генерален директор, и три години като генерален директор на NBG Cyprus Ltd", уточни Кипърската централна банка.

Постигнатото късно в неделя споразумение за спасяване на Кипър предвижда затварянето на Laiki Bank, която ще бъде разделена на "лоша банка", която постепенно ще изчезне, докато депозитите под 100 000 евро, които ще се ползват с гаранция на ЕС, ще бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus.

Още икономически новини от света четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: банкидепозитиКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На банките отдавна им е вдигнат мерник. 40 процента е само началото. Жал ми е за наще бандюги, че ще им се наложи да прехвърлят милиончетата си в банки чак на Марс. Ако марсианците ги приемат де.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след кипър се гответе и при нас ще обложат влоговете,то неизбежно както е тръгнало
89
0
 
7
 
! Отговори
Финансова война преди 11 години
Кипър е първичния стимулатор, който отприщи държавите от БРИКС да образуват собствена банка, като противостояние на Федералния резерв. Всички ръководители на държавите от БРИКС са в Южноафриканската република за тази цел. Започва тотална война между банката на БРИКС и Федералния резерв. Изтеглянето на голяма част от парите на БРИКС от САЩ и Евросъюза, ще нанесе удар върху долара и Банковата система на ЕС и ФЕД. Кипър е първа жертва в най-близко бъдеще. Следва югът на ЕС.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE MNOGO E OTVORENA TAIA MERKEL AMI SHTO NE PIPNE LIUKSEMBURG ILI TEZI SA OT NEINIAT ROD BANKITE TAM RABOTIAT PO SASHTIAT NA4IN KAKTO DOSEGA I KIPAR !!!!!!!!!!!!!!!!!1
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NAGLI KRADSI DO 100 000? I KAKVO STAVA S DEPOZIT KOITO DA KAJEM E OT 100 002?. SHTE MU LEPNAT 50 000? LI???????????? NASHITE ZAEMI NI NAKARAXA DA GI OPROSTIM NO GERMANIA NE PROSHTAVA NA NIKOGO DOLU EVROSAIZA DA JIVEE NATSIONALIZMA!!!!!!!!!!!!!!!
86
0
 
3
 
! Отговори
ревизор преди 11 години
Интересно комунистите, отричайки капитализма на ЕС, защитават незаконно придобитите милиони на руските олигарси в кипърските банки. И това ако не е висша форма на лицемерие...Но какво да очакваме, те си служат само с демагогия и евтини трикове за да нарекат черното бяло и обратно.
85
1
 
2
 
! Отговори
JFC преди 11 години
СТАВАЩОТО В КИПЪР МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ КАТО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ФИНАНСОВИ АКТИВИ,НО НЕ В ПОЛЗА НА КИПЪРСКАТА ДЪРЖАВА.НИЕ СМЕ ГО ПРЕЖИВЕЛИ- МАЛКО СЛЕД ЗЛОКОБНИЯ 9.09.1944г.ЗАПОЧНАХА С ЦАРСКА РУСИЯ-1917г.,МАЙ ИДВА ВРЕМЕ И НА УЖ "ДЕМОКРАТИЧНИЯ" ЗАПАД.ДА СЕ ГОТВЯТ ГЪРЦИЯ, ПОРТУГАЛИЯ И ИСПАНИЯ.НА ИТАЛИЯ ГОТВЯТ ОТНЕМАНЕТО НА ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ(3-ти в света),ЗА ДА СИ ПЛАТИ ДЪЛГА.КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ВСИЧКО ТОВА И КОЙ ВОДИ ЧОВЕЧЕСТВОТО КЪМ ТОТАЛНО ЗАРОБВАНЕ И ЕДИННА ГЛОБАЛНА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА?КОЙТО ИМА УШИ НЕКА ДА ВИДИ youtube/watch?v=6l_jpXiut_4&list=PL87C30C047ED346B9
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това ако не е комунизъм
83
0
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ПАРИТЕ!ОТ КЪДЕТО ДОШЛИ, ТАМ И ОТИШЛИ!ВСИЧКО Е СУЕТА И ВЯТЪР РАБОТА!
82
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Кипър се споразумя за 10 милиарда спасителен пакет от ЕС като една от мерките срещу фалита !!!
81
11
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Абе, момченца...вие география учили ли сте? Къде е Кипър, къде е Русия, та щяла да прати спецназ, та нам кво си? Руснаците ги пускат из Средиземно море като някаква екзотика, ако НАТО реши, затварят Босфора, затваряме ние въздушното пространство и къде отиват тия Средиземноморски ескадри и вся остальная ***? На кино от 5 до 4.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кипър никога не е бил гръцки, за да прецакват Гърция.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България без официален фалит снижава драстично социалните плащания.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците ще си изтеглят парите,а тъпите евробюрократи няма да си върнат заема.ЕС си направи сепуко.
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някой забравя историята Кипър беше нападнат от турците има факти ,че Америка и англия са прецакали Гърция за Кипър . така правят приятелите забиват нож В Гърба първо военен после финансов .
76
3
 
5
 
! Отговори
darcas преди 11 години
Целта тук беше да се удари прането на пари от руснаците в Кипър.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано на дянков парите да са там,че да види как се облагат вложители
74
3
 
14
 
! Отговори
Какво става ? преди 11 години
Да се удържат близо половината пари от депозитите като данък след като върху тия пари вече са внасяни данъци е абсолютен банков грабеж. Само че бандита с маската е от другата страна на гишето, а клиента трябва да натиска червения бутон.ПП. А за чуждостранни сметки е като изплащане на откуп.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АААА забравих, ако не е ЕС е Сорос, няма какво да говорим повече.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 67 да си чувал понятието Сорос?