В кои банки стоят парите на държавните дружества?

Вижте официалните справки
Обновена: 23 май 2013 12:02 | 23 май 2013 12:02,
39
В кои банки стоят парите на държавните дружества?
Снимка: Европейска комисия

Служебното правителство одобри в сряда постановлението за управлението на финансите на дружествата и предприятията, които са с над 50% държавно участие. Текстовете гласят, че че нетната експозиция на възложител към една финансова институция няма да надвишава 25% от паричните средства на възложителя.

Правилата се отнасят до държавните дружества с капитал над 3 млн. лева.

Часове по-късно на сайтовете на министерствата се появиха справки в кои банки дружествата държат парите си.

От справката на Министерството на финансите става ясно, че единствено Българската фондова борса е дружеството, което отговаря на изискванията в правителственото постановление. Борсата държи средствата си в повече от една банка, но над 70% от тях са в две банки - над 31% в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и почти 41% - в "Юробанк Еф Джи".

Според публикуваните данни от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) парите на енергийните дружества са концентрирани в една банка - "Корпоративна търговска банка". Там са над 90% от парите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), както и 88% от средствата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и почти 60% от средствата на Националната енергийна компания (НЕК).

От данните е видно, че 100% от средствата на индустриална зона "Варна - Запад" и на индустриален логистичен парк "Бургас" са в Централна кооперативна банка,

Над 25% от средствата на държавни дружества, чиито принципал е МИЕТ, са още в "Уникредит Булбанк" (над 33% от средствата на "Кинтекс") и Инвестбанк, в които се държат над 42% от средствата на АЕЦ "Козлодуй".

Справка публикува и Министерството на транспорта. От данните се вижда, че готвеното за приватизация дружество БДЖ "Товарни превози" държи над 61% от парите си в Корпоративна търговска банка. В тази банка са и около 28-29% от средствата на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и на Летище София. 58,5% от парите на летището са в Централна кооперативна банка.

Сред дружествата, чиито принципал е транспортното министерство и чиито пари са в Централна кооперативна банка (ЦКБ), са Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура) (91%), Пристанище Варна (41%) и "Информационно обслужване" (88%).

Парите на БДЖ пътнически превози се разпределят между Обединена българска банка (26%) и "Юробанк Еф Джи" (73%).

Министерството на образованието, младежта и науката е принципал само на едно дружество, чиито средства попадат под изискванията в постановлението за управлението на финансовите средства - "Студентски столове и общежития". По данни на министерството 98% от средствата са в Корпоративна търговска банка.

Парите на спортния тотализатор са разделени в повече от една банка, но данните на Министерството на физическото възпитание и спорта показват, че над 49% от тях са в СиБанк, което е нарушение на изискването за до 25%, записани в новото постановление. 32% пък са в "Юробанк Еф Джи". 98% от парите на Националната спортна база се управляват от Централна кооперативна банка.

Според статистиката на регионалното министерство (МРРБ) само две са дружествата, които отговарят на изскванията в приетото постановление. Това са ВиК дружествата във Варна и Бургас. Средствата и на двете дружества са в Централна кооперативна банка.

Една е фирмата, която отговаря на изискванията, управлявана от вътрешното министерство (МВР). Това е "Безконтактни мултиплексни вериги" (БМВ), чиито средства се управляват от "Райфайзенбанк" (81%).

Парите на конгресния център НДК, чиито принципал е Министерството на културата, се управляват от УникредитБулбанк (39,8%) и Българо-Американска кредитна банка (малко над 40%).

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 10 години
I v Germania firmite s darjavno uchastie, naprimer VW, si darjat parite v Deutsche Bank, no nikoi ne kritikuva sistemata. Dobre e, che ima pone 5-6 banki v Bulgaria s probladavashta sobstvenost na Bulgari.Zashto da si slagame parite v ungarski, gracki, frenski, avstriiski ili belgiiski banki i da plashtame dividenti na chjdenci ?OSven tova *** dava nai-izgodnite lihvi pri depozitite i to ot mnogo godini nasam.
27
0
 
1
 
! Отговори
dominici преди 10 години
Леле, хора ... как спите при толкова конспирации в главите ви? Не ви ли идва на ум защо се прави това нещо? Не бива всичките средстава на държавните фирми да са концентрирани в една банка. Така те стават зависими от нея. Ако фалира, всичките институции ще спрат да работят. Това ли искате? Лихва... ако държавните предприятия зависят от лихвите, за да живеят - пази Боже!
26
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Става ясно, че ДОРИ да имат пари в сметки с ВИСОКА лихва ще трябва да ги извадят и преместят в друга просто за да са под 25%
25
1
 
1
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Някой се опитва да се включи при рязането на тортата в последния момент и подозирам, че лично Росен Плевнелиев се опитва да вкара още банки, които да държат държавните пари. Всички знаем за приятелството му с Иво Прокопиев, така че е ясно кой иска да стане играч и държи държавните пари.
24
1
 
1
 
! Отговори
lelia_marche преди 10 години
Този цирк, който разиграва служебния кабинет хич не си мислете, че го правят за доброто на някого, камо ли за нашето. Всичко това е поредната схема на кръговете стоящи зад Райков и компания, за кръговете които четохме последните седмици на медии и на медийни шефове, какъвто е и Иво Прокопиев - аз така подозирам. Сега ще се облагодетелстват други банки, удобни на тези хора!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мхм ... Корпоративна Търговска Банка ...
22
1
 
3
 
! Отговори
Кокос преди 10 години
Имам чувството,че това не е сайт за новини,а за вехтини.Колко пъти ще четем едно и също и то за капитали,нали все реват,че няма пари,фалити и кризи във всеки отрасъл,а има и пари по банки...
21
2
 
2
 
! Отговори
plug_n_play преди 10 години
До емоСамо да ти кажа, че да пуснаш новини от типа, че някоя банкова институция се очаква да фалира, се наказва от закона и би трябвало коментарът ти най-малкото да бъде санкциониран. Банката не е на Пеевси, а ти говориш куп глупости в твоя коментар.
20
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Няма как да фалира КТБ, нали сега въртят дудуци на Станишев. :)))
19
4
 
4
 
! Отговори
емо преди 10 години
КТБ е банката която финансира ФК Ботев ПД и купищата медийни проекти на Делян Пеевски. ТВ7, Телеграф и тн и тн да не ги изброяваме. Докато му целуваха гъ*а въпросните медии на Пеевски, Бойко щедро влагаше държавните пари там. Сега като обърнаха сви*ката, държавата реши че не е редно да стоят само там парите. Нека не си говорим глупости, всичко опира до политика и интереси. А КТБ се очаква да фалира в следващите няколко месеца поради обективни причини.
18
2
 
0
 
! Отговори
borkoslav преди 10 години
На пръв поглед тази мярка изглежда супер логична и справедлива, но дали е така всъщност?! Едва ли тези 4-5 банки ще предложат по-добри условия за депозитите на тези дружества, от което губим всички ние. Да не говорим, че интересът към тези търгове като цяло през годините никога не е бил голям, тъй като държавните предприятия доста едностранно си определят условията. Абсолютен лобизъм е тази поправка!
17
0
 
2
 
! Отговори
plug_n_play преди 10 години
Аз ще се радвам, ако парите на държавните дружества отидат в банките, които предлагат най-добрите лихвени проценти за депозитите. Това си е най-добрия вариант. Ако пък са и български банките - още по-добре.
16
3
 
2
 
! Отговори
777 преди 10 години
Добре де, ама това как ще се отрази на банковия пазар? Пак ли ще стане нещо като 1996 с посочените в статията банки? И интересно, че наистина става въпрос само за български банки, а не за клонове на чуждите банки.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лудата надпревара за съставяне на правителство е в зоната на здрача."Бързата работа,срам за майстора".Какво толкова се случи за няколко месеца,че се свали старото правителство с доброволната оставка на Бойко.На един дъх се направиха избори и почти сме на прага на ново правителство начело със синьо-червения стар финансов министър,протеже на олигарси."Има нещо гнило в Дания".
14
1
 
6
 
! Отговори
77 преди 10 години
БЪЛГАРО АМЕРИКАНСКА КРЕДИТНА БАНКА ВЕЧЕ Е НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА.ПРЕДИ ТОВА ТЯ ПРОДАДЕ СИ БАНК ЗА 145 000 000 ЕВРО.ТОЕСТ КУПУВА СИ БАНКИ И ДЯЛОВЕ КАТО НОСНИ КЪРПИ.
13
0
 
10
 
! Отговори
Ralica преди 10 години
Това е много под процентът, който се разпространяваше в медиите няколко месеца. Това определено е много добра стъпка на кабинета, трябва да има прозрачност в тези операции. А обикновена справка в БНБ показва кой предлага най-високите лихви.
12
2
 
10
 
! Отговори
левон преди 10 години
тъпани, това са оперативни сметки, които не се олихвяват или при определени условия се слага минимална лихва (под 1%). И това е във всяка една банка.В същото враме транзакционните такси и загубите от превалутиране, овърдрафти, кредитни линии и банкови гаранции изяждат огромен процент от парите. Така че си е чиста схема
11
10
 
3
 
! Отговори
Emil преди 10 години
Съвсем нормално е парите на много държавни дружества да са там. За това има две причини. Първо КТБ е профилиран в енергийния сектор и второ лихвите им са най-високи. На мен това ми се струва много добър избор.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11, Има поне 7 банки на пазара, които са български. КТБ специално е 30% собственост на фонд на емира на Оман.
9
2
 
8
 
! Отговори
алоооооу преди 10 години
До "учуден"---колкото и да се чудиш, банките с български мажоритарни собственици са само 9 на брой. В тях има разбира се и чуждестранен капитал, та колкото са български-толкова и не са.Така че, никой няма да съсипе нашите банки. Проблема е, че техните собственици са живи башибозуци, за пример КТБ-основно богатите държавни фирми си държат капиталите там-следователно мажоритарния собственик е най-богатия човек в БГ, купувайки с държавни пари ,която фирма (по-закъсала) си иска. А това е нарушение