Рестарт на АЕЦ "Белене"? Не и в близките дни!

Стойнев: Не трябва да се вземат решения "на парче"
94
Рестарт на АЕЦ "Белене"? Не и в близките дни!
Шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова, Асен Василев и Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

За рестартиране на проекта АЕЦ „Белене” в близките дни не можем да говорим, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседанието на Обществения съвет.

Стойнев обясни, че в общественото пространство се е появила информация, че от 5 юни българското правителство ще поднови проекта „Белене”. „Няма такова нещо, защото няма политическо решение”, заяви министърът, цитиран от „Фокус“.

Според него трябва да се актуализира икономически и технически анализ на проекта и да се съобрази с потреблението на електроенергия през следващите години. Енергийният министър коментира още, че най-важен е резултатът, от който хората и бизнесът да бъдат удовлетворени.

„Не трябва да се правят резки движения и да се вземат решения на парче. Грешно разбран проблем ще ни доведе и до грешна политика”, заяви министърът.

По думите му крайният резултат на промените в енергетиката трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията. „Това, което сега предлагаме, не е крайният вариант, а само концепция на един модел. Вариантът има нужда от корекции, затова има и Обществен съвет, където всеки да каже позицията си”, отбеляза Стойнев. 

Почти един процент намаление на цената на тока в системата на "Енерго-Про", 0,5 процента увеличение при ЕВН и 2,1 процента увеличение при ЧЕЗ би бил ефектът върху крайните цени на електроенергията, ако бъде въведен новият модел на ценообразуване, изготвен от ДКЕВР и служебния кабинет. Цифрите обяви на заседанието на обществения съвет по енергетика бившият енергиен министър от служебното правителство Асен Василев.

По думите му правилното натоварване на мощностите води до спестяване на разходите и е в основата на новата методика за определяне на цената на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Българин с мнение преди 10 години
Вие хора май не сте много запознати със сделката по АЕЦ Белене. Хубаво не го искате, Русия ще си иска неустойките по договора, които не подписан. Парите ще бъдат взети от Нас и няма да има централа. Другия вариант строим централа, от работата и се изплаща и ще бъдем енергийно независими за години напред.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такава наглост! Изобщо не се интересуват от мнението на хората.Бързаха точно заради Белене" - поредната схема за източване на пари.Народа как преживява е последната им грижа.
81
0
 
4
 
! Отговори
vesko преди 10 години
Желанието да угодите на всички лапачи ще ви струва скъпо.
80
1
 
3
 
! Отговори
Грък преди 10 години
Като не щете Русия-дето ви пише на АЗБУКИТЕ,ние Гърците ги искаме,щото искаме да сме ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР на БАЛКАНИТЕ! Баба ми е на 81години и получава детски все още,благодарение на ХУНТАТА,защото е родила 5 деца.Пак ще получава тези пари като Русия се намеси тук! Ние се нагаждаме,защото сме гърци-сега парите са в Русия,когато бяха в Америка пеехме Транзистор АМЕРИКАНИКИ. Сега Ще пеем ГАЗА ми в ГАЗА РУСАКОЛИКИ!
79
1
 
4
 
! Отговори
лола преди 10 години
Разсейват ни с дела срещу Борисов, Цветанов, сваляне на нечии имунитети, докато си плетат кошницата за кражбите! На всичко отгоре подчиняват два отделни НСБОБ на ДАнс, за да ги контролират и да задържат всякакво действие от срещу престъпните групировки, че доста трудно им беше досега! И това няма ли кой да го види?! Защо мълчите, хора! Защо не сте навън, както когато протестирахте февруари! Загубихте ума и дума! Хайде да Ви видя сега! Стоите наивни и мълчаливи, бездействени! Това искат от Вас!
78
1
 
7
 
! Отговори
лола преди 10 години
Ето това беше една от целите им! Не не искаме Белене, дългове, зависимост! Дойдоха на власт за да си прекарат угодните закончета и да прикрият кражбите си, че стана напечено по руското дело с Росатом! Сега и средствата за развитие на ЧР щели да пренасочат=откраднат и да ги раздадат на кръговете си! Толкова нагло отношение! Къде са сега стачниците??? Защо търпим това? Залъгаха Ви с намаление на тока и решение на проблемите с енергодружествата и др.,
77
1
 
5
 
! Отговори
лола преди 10 години
Ето сега видяхме за какво се настаниха *** във власта! Референдумът, за който ние платихме им показа, че няма желание за нов аец! Къде е гласът на народа, и за който те се заклеха преди дни, че ще служат за нашите интереси, когато те не чуват това, което ние си пожелахме! Вместо да провеждат обещаната соц. политика и без това безсмислена и отложена за септември /намаление на тока, увел. майчинство, залати по класфикатора-основата за съществуването на средната класа/ връщат Белене?!
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Restartirajte golqmoto lapane molq!
75
1
 
9
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Попитали радио Ереван :Как тройната коалиция ще намали сметките за ток ? Радио Ереван :Като въведат режим на тока !
74
1
 
4
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Попитали радио Ереван :Как тройната коалиция ще намали сметките за ток ? Радио Ереван :Като въведат режим на тока !
73
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С референдума народа каза НЕ, ако вие дадете старт на Белене и кражбите, ние ще ДАДЕМ СТАРТ НА ПРОТЕСТИТЕ ДОКАТО ВИ ИЗМЕТЕМ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ.М ръсни комунисти вървете по дяволите в Сибир, а турците и ага волен в Анадола.
72
2
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Тези трябва задължително да бъдат заведени на психо-терапевт!На път са да се самоубият по особено жесток начин.Нито имаме нужда, нито има на кого да продадем тока, за да настояваме да се построи атомна бомба на наша територия.Дори в случай, че се намери външен инвеститор, печалбата му ще бъде източвана през офшорни фирми и държавата ще "спечели" само едно радиационно бунище .
71
1
 
1
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
До :)))))))Новата методика на ценообразуване предвижда намаляване на таксата за пренос от 37 лв. на 7 лв., преразглеждане на дългосрочните договори с ВЕИ-централите и американските тецове
70
1
 
14
 
! Отговори
салих преди 10 години
Ако това правителство вземе решение за строеж на АЕЦ Белене , направо ще закопае България завинаги.От това по- голямо предателство нама и няма да има.Въпросът е за парите от ЕС-25 млд. евро. Борбата беше за тях. Да ги вземат , да си платят на Русия и останалите да си ги поделят. Тези , които не емигрират или останат живи ще плащат.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак ли?Тези се върнаха на власт, само да връщат обратно всичко, против което е народът. Сега се оказа, че трите партии работят за интересите на руска банка. Докога? По цял ден се карат за глупости, ние чакаме реформи. Пак ни пре.баха.КапО сме. И ***.
68
0
 
7
 
! Отговори
55 преди 10 години
Аха,май дойде сметката за помоща да дойдат на власт!
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айдеее БКП се върна на власт. честито българи
66
0
 
5
 
! Отговори
:))))))) преди 10 години
До ВВВОбръщението за бръмбара няма да го коментирам. Относно ВЕИ централите си в голяма грешка. Енергията е скъпа да, НО първо преди да говори седни прочети и се информирай. Цената която плащаме за ВЕИ не е по-голяма от тази която плащаме за други централи. Относно износа ако следиш нещата сам можеш да си отговориш. Нашата енергия не е конкурентна на енергията от другите държави затова и не я искат.
65
3
 
4
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
До РУСКИТЕ ЕНИЧАРИАМИ НЕ ПОЛЗВАЙ ТОК БЕ ТАРИКАТ ПАЛИ ОГЪНЯ ГАЗОВИЯ ФЕНЕР И СЕ КЪПИ В КОРИТОТО
64
1
 
8
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Само искам да пипитам всички ви знаете БГ знаете каде живеете знаете как живеете мислите ли че бг някога ще има сили да отреже лентата на атомна електроцентрала а и все пак нали решихте чрез референдум не неиска ме АЕЦ Белене

Спонсорирани публикации