Новите управляващи прахосват пари за ВМЗ!

ИПИ: Мерките им не решават проблема на предприятието
67
Новите управляващи прахосват пари за ВМЗ!
Снимка: БулФото-архив

Само за няколко седмици след встъпване в длъжност, новото правителство успя да приеме редица, меко казано, спорни решения. Едно от тях е поредната операция по спасяването на ВМЗ-Сопот, чрез която са налети 27,5 млн. лева от Държавната консолидационна компания (ДКК) чрез увеличаване на капитала на дружеството и придобиването на новоемитираните акции от ДКК. Както се разбира от прессъобщението от Министерството на икономиката, с парите ще се платят заплати и други задължения, както и ще се рестартира производството, пише в свой анализ по темата Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Както видяхме от предишната операция по спасяване на ВМЗ-Сопот през януари, предвождана лично от премиера Борисов, която приключи с „намирането” на 4 млн. лева за забавените заплати на работещите в завода, тези мерки не решават по никакъв начин проблемите на де факто отдавна фалиралото предприятие. А те са очевидна липса на конкурентоспособност, лош маркетинг и невъзможност за осигуряване на поръчки, ниска адаптивност към други производства и огромен щат, който далеч надвишава нуждите на предприятието.

Само 5 месеца по-късно, ситуацията със завода е горе-долу същата – заплати няма как да се платят, задълженията растат, а поръчки няма. Вместо да се помисли за спешно преструктуриране на компанията и ако се налага –  ликвидиране на част от (или всичките) ѝ производства, новите управляващи предприеха по-лесния подход на прахосване на пари и отлагане на нужните решения за в бъдеще.

Тук е мястото да се кажат няколко думи за държавната компания ДКК. Тя бе създадена от предходното правителство, за да може да се заобиколи закона за Сребърния фонд и парите от приватизация да не постъпват в него, а в държавния бюджет. Схемата с ДКК беше следната – прехвърлят се дялове и дружества за приватизация в нея, а след като се продадат и приходите постъпят в ДКК, парите се прехвърлят под формата на дивидент за държавата (като собственик на ДКК) към държавния бюджет. Още при създаването ѝ бяхме коментирали, че тази схема изцяло опорочава замисъла зад създаването на Сребърния фонд и планираното му (постепенно) попълване с пари от приватизация и концесии. Т.е. при положение, че основният приходоизточник на Сребърния фонд е пресушен, то няма как този фонд дългосрочно да набере достатъчно ресурс, с който да гарантира устойчивостта на една система, в която дефицитът постоянно расте.

Това, което виждаме в момента с операцията по ВМЗ-Сопот, е, че вместо тези 27,5 млн. лева да се прехвърлят на държавата под формата на дивидент и така да генерират приход в бюджета, те потъват във финансовата пропаст на Вазовските машиностроителни заводи. При положение, че премиерът Орешарски и министърът на финансите Чобанов декларираха очаквания за неизпълнение на заложените приходи в бюджета тази година, лесното лишаване от 27,5 млн. лева (лесен) приход, не само е нелогично, но е и политически безотговорно. Да не говорим, че междувременно е много вероятно капиталовата инжекция от държавата да попадне в полезрението на ЕК и да започне процедура срещу страната за неправомерна държавна помощ.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ВМЗ-Сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично мнение на Бай *** - Лентяйски който още живее с мисълта, че нещо като е държавно, някой там ще му работи за неговия джоб и на него ще му капе в устата. А крайният ефект е, че трябва постоянно да долива от джоба НИ!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
захариев има общо доколкото е един от виновните, че думата "приватизация" стана ***.Какво повече има да се обсъжда, има си класация на големите данъкоплатци, кой колко данък печалба е внесъл. Или не правите разлика между данък общ доход и данък печалба?ВМЗ в момента е бреме за всяко правителство защото никой не е имал волята да го реформира, а предпочитат да раздават пари на калпак като социални помощи!
33
4
 
10
 
! Отговори
Вальо преди 10 години
ИПИ е една от многобройните неправителствени организации на отворено общество на Джордж Сорос. Това са хората които пащат протестите в момента и правят всичко възможно да се доберат до властта и парите.
32
5
 
18
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Не си играйте с огъня /с ВМЗ/.Там се произвеждат оръжие и боеприпаси.Не се знае как ще реагира човек,поставен в невъзможност да храни семейството си.И стига с това рязане на разходите от където бива и не бива.С мизерията не се свиква.Трябва ни работеща икономика и държавна собственост върху структороопределящи производства.Държавата може да е по-лош стопанин от частника,но това не е защото частникът е много умен,а защото си гледа печалбата и не му пука за хората.Те за него са консуматив.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се ли реформира и приватизира предприятието е обречено. Но големи и мощни потенциални купувачи няма, а местните червени приватизатори ще го докарат до разпродажба на скрап. Примери колкото искаш - Полимери, Кремиковци...
30
0
 
2
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Анонимен 35Общото: Пишете ми за големите данъкоплатци и приватизация на държавно предприятие. Напиши ми, че Захариев няма общо с това.И Тоз човек като частно лице ли оперира през годините? Ако е така, що не могат да го пипнат за дълговете които има?Айде да попишем малко по конкретно, щото едно е да си лаламе теории, друга е реалността в България.
29
11
 
12
 
! Отговори
иван преди 10 години
Това правителство е готово на всичко само да остане на власт. БСП И ДПС грабят държавата и народа.БЪЛГАРИЯ с БСП не я чака нищо добро.ТАКА Е ОТ 1990 год.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой им плаща на Института за пазарна икономика ?"Който плаща той поръчва музиката" !Те получават голяма част от парите чрез "Отворено общество" тоес евреина Сорос .
27
4
 
8
 
! Отговори
Врагове на България преди 10 години
Това са ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО - доказаните врагове на България !Знаете ли кой държи европейските пари, които финансират НПО-тата? Оператор е институтът Отворено общество на Джордж Сорос. Една американска организация контролира парите на ЕС, които трябва да получават българските НПО-та.
26
2
 
6
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Анонимен 26Дрън дрън. Данъкоплатец на Годината бе и Валентин Захариев.Не може да ме убедиш, че трее на всяка цена да приватизираме. Щото държавата била лош стопанин. Ми като е толкова некадърна таз държава разпускайте я! За какво ми е?!?
25
8
 
16
 
! Отговори
Крис преди 10 години
И забравих да спомена на господа анти комунисти с промити мозъци , които повтарят като папагали , че нашите заводи били неконкурентно способни , малко известен факт е, че до 1988г. над 80% от българските заводи вече бяха оборудвани със съвременна западна техника , разбира се, това умело се прикри, и под маската на неконкурентни заводи се започна и приватизация, странно как след това, стават бързо печеливши , особено в правилните ръце... Странно , но факт ,*** държава, егоистичен народ...
24
4
 
16
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Според псевдо анти комунистите тук , каквото и да се направи от това правителство е грешка... Така де, дай да си заврем главите е *** и да викаме , всичко е лошо, ама айде вие умници отидете в Сопот , и кажете на хората , не ви трябват заплати, напускайте и стойте без работа, то и без това 22г. демокрация, всички заводи затвориха, предлагам да затворим всичко държавно , да го дадем на частници, заплатите да бъдат 100 лв, и да сме фискално най-стабилната държава в целия Свят, ДА БЪДЕ! :)
23
4
 
16
 
! Отговори
пазарен институт преди 10 години
Държавата/олицетворена от ББ,Плевналиев,Павлова,Цвъчко и т.н./лош стопанин и забележете същите лоши стопани искат да управляват !Същото важи и за Прокопиевци,Доневци,Бориславовици Руменовци,и много други! Сорос така ли ви нарежда????
22
4
 
26
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 10 години
ТОВА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН, Е ПЕСЕН НА ОГРАБВАЩИТЕ Я!!!! В СВЕТА НЯМА ГУБЕЩО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО. ГЕРБ ПРАВЕШЕ ОПИТИ ДА ФАЛИРА ВМЗ ИЗКУСТВЕНО И СЕГА СКАЧАТ. МИСЛЕТЕ МАЛКО - ИНАЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ МИЗЕРНАТА СЪДБА. ПРОВЕРЕТЕ САМО КОЛКО ПРЕДПРИЯТИЯ БЯХА ЗАТРИТИ НАРОЧНО, ЗА ДА БЪДАТ КУПЕНИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ПОСЛЕ КАТО ПО МАГИЯ СТАВАТ ПЕЧЕЛИВШИ. ДОЛНА СПЕКУЛАЦИЯ.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и нефтозавода беше губещт докато ...
20
19
 
8
 
! Отговори
Hulk преди 10 години
Няма по лош собственик от държавата.Факт.Да сте чували за някоя известна държавна фирма.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешка би било да направят като ББ - да осигурят пари само за заплати. Тука обаче разбирам, че са осигурени и оборотни средства. Следва само да има поръчки и нещата може да се стабилизират. Щото ако потръгне тия пари ще се върнат в държавата под формата на данъци. Ама какво разбирам аз... В последно време ни учат, че е прекрасно да се замразяват приходите и вдигат крайните цени на продукцията. Така бизнеса просперирал...
18
5
 
16
 
! Отговори
Велес преди 10 години
Сегашното правителство се е ангажирало/иска ни се да вярваме/със осигуряване на средства за закупуване на материали,сключване на поръчки и осигуряване на средства за дължими заплати!Делът за заплати не е толкова голям-много повече са за материали!При нормално производство,парите ще се върнат сравнително бързо!И ще има ефект! Със своите действия през Януари,Б.Б. и ГЕРБ изпълниха една П.Р.акция,с която не решиха,а отложиха проблема във времето,и го задълбочиха многократно!Това бе "мечешка услуга"
17
2
 
23
 
! Отговори
Велес преди 10 години
През годините на"прехода"ВМЗ имаше много кризисни периоди!Първата грешка бе на правителството на СДС и "миротвореца"Ф.Димитров,който баталяса както селското стопанство,така и целия ВПК.Най тежко стана положението при Б.Б.и ГЕРБ,които тотално започнаха даването на поръчки на частни фирми срещу определени комисионни!Помните,А.Ангелов и хора от неговото министерство ходиха на екскурзии по различни дестинации.Съответно,загинаха и хора необучени да работят със взривни вещества,а ВМЗ беше без работа !
16
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб искаше ВМЗ да бъде приватизирано от техен човек,а поръчки умишлено липсваха за да се доведе до фалит.Същия апетит имаха и към товарни превози. Сега след като крадците вече не властват ,завъляха огромни поръчки изведнъж.Странно....А наливането на пари изобщо не е популистка мярка,ако искате да знаети мозъци промети.Нужни са срудства за да може да се стабилизира фабриката и правителството постъпва правилно.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe