Новите управляващи прахосват пари за ВМЗ!

ИПИ: Мерките им не решават проблема на предприятието
67
Новите управляващи прахосват пари за ВМЗ!
Снимка: БулФото-архив

Само за няколко седмици след встъпване в длъжност, новото правителство успя да приеме редица, меко казано, спорни решения. Едно от тях е поредната операция по спасяването на ВМЗ-Сопот, чрез която са налети 27,5 млн. лева от Държавната консолидационна компания (ДКК) чрез увеличаване на капитала на дружеството и придобиването на новоемитираните акции от ДКК. Както се разбира от прессъобщението от Министерството на икономиката, с парите ще се платят заплати и други задължения, както и ще се рестартира производството, пише в свой анализ по темата Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Както видяхме от предишната операция по спасяване на ВМЗ-Сопот през януари, предвождана лично от премиера Борисов, която приключи с „намирането” на 4 млн. лева за забавените заплати на работещите в завода, тези мерки не решават по никакъв начин проблемите на де факто отдавна фалиралото предприятие. А те са очевидна липса на конкурентоспособност, лош маркетинг и невъзможност за осигуряване на поръчки, ниска адаптивност към други производства и огромен щат, който далеч надвишава нуждите на предприятието.

Само 5 месеца по-късно, ситуацията със завода е горе-долу същата – заплати няма как да се платят, задълженията растат, а поръчки няма. Вместо да се помисли за спешно преструктуриране на компанията и ако се налага –  ликвидиране на част от (или всичките) ѝ производства, новите управляващи предприеха по-лесния подход на прахосване на пари и отлагане на нужните решения за в бъдеще.

Тук е мястото да се кажат няколко думи за държавната компания ДКК. Тя бе създадена от предходното правителство, за да може да се заобиколи закона за Сребърния фонд и парите от приватизация да не постъпват в него, а в държавния бюджет. Схемата с ДКК беше следната – прехвърлят се дялове и дружества за приватизация в нея, а след като се продадат и приходите постъпят в ДКК, парите се прехвърлят под формата на дивидент за държавата (като собственик на ДКК) към държавния бюджет. Още при създаването ѝ бяхме коментирали, че тази схема изцяло опорочава замисъла зад създаването на Сребърния фонд и планираното му (постепенно) попълване с пари от приватизация и концесии. Т.е. при положение, че основният приходоизточник на Сребърния фонд е пресушен, то няма как този фонд дългосрочно да набере достатъчно ресурс, с който да гарантира устойчивостта на една система, в която дефицитът постоянно расте.

Това, което виждаме в момента с операцията по ВМЗ-Сопот, е, че вместо тези 27,5 млн. лева да се прехвърлят на държавата под формата на дивидент и така да генерират приход в бюджета, те потъват във финансовата пропаст на Вазовските машиностроителни заводи. При положение, че премиерът Орешарски и министърът на финансите Чобанов декларираха очаквания за неизпълнение на заложените приходи в бюджета тази година, лесното лишаване от 27,5 млн. лева (лесен) приход, не само е нелогично, но е и политически безотговорно. Да не говорим, че междувременно е много вероятно капиталовата инжекция от държавата да попадне в полезрението на ЕК и да започне процедура срещу страната за неправомерна държавна помощ.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ВМЗ-Сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
4
 
! Отговори
336 преди 10 години
Популистки вярно, но правят нещо. Че тези пари излизат от нашия джоб, няма ли да кажете нещо?
14
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Действията на правителството са популиски, като целят замазването очите на част от народа!Милионите ще се похарчат,а положението на ВМЗ ще остане същото-пред фалит,поради лошия мениджмън!
13
0
 
23
 
! Отговори
Велес преди 10 години
A не сте ли си задавали въпроса защо ВМЗ е в това положение?Ама сериозно?И защо се стигна до тук?Не обвинявайте обикновените изпълнители!Те имат договори с предприятието за изпълнение на поставените им задачи.Предприятието е държавно.Следователно,те имат договор с държавата за осигуряване както на договори и работа,така и на възнаграждения.А държавата,че не е осигурила тези условия,плюс качествен мениджърски екип,бригадира бай Иван и монтажната му бригада нямат никаква вина!Те са изпълнители !
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНякой успя да отдели Арсенал Казанлък от МВЗ Сопот - едното прави калашници, другото боеприпаси. Все едно да си купиш картечница за украса. Мръсни, продажни ***!
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИПИ -институт за проституиращи икономисти
10
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, ви таковам таковаата, гадове на Сорос, *** долни, изверзи американски, ега ***!!! Хората не са взимали заплати от 2 месеца и гладуват, бе *** загубени! Ясно ни е, че вие спонсорирате протестите, за да свалите законното правитество и да върнете мутрите! АМА НЯМА ДА СТАНЕ! Справка за представителите на "Отворено общество" на Сорос в правителството на ГЕРБ - Николай Младенов - изп. директор на О. о. ,Томислав Дончев - директор на "О.о" за Габрово и С.Игнатов - шеф на ВУЗ-а на О.о!
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според автора на статията е "голяма грешка" да се изплатят заплатите на служителите на завода,заплати които са 400-600 лв ,и които не са ги получавали с години???!!!Министърът ясно каза,че сега се очакват големи сделки,които ще налеят пари в завода,за това се опитват да го спасятТози бизнес е много печеливш, "Арсеналl" ,която прави български калашници в Лас Вегас печели милиарди от това,но ние нищо
8
14
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Абе,къде ми сравняваш производство при бай ти Тошо с днешната военна промишленост?То,миналия век и коритата за пране са се харчели,но сега никой не ги бакари за нищо.А, що се отнася до сегашните управленци,то е ясно,че ще симулират" грижи" за държавата.Просто им трябва малко време, за да се награбят с каквото може.А след тях/защото им е ясно,че са за последно/ и ПОТОП !!!!! О,неразумни юроде!!!!
7
12
 
14
 
! Отговори
336 преди 10 години
Като гледам колко компетентно се изказвате, оставам с впечатлението, че познавате проблемите във ВМЗ изоснови. Само да ви кажа, че с години хората там вземаха заплати, а на пракника не полагаха труд.
6
8
 
7
 
! Отговори
анадолски аскер преди 10 години
Да го затварят ве. Тъй нема да имате бомби и кадъните ви лесно ша станат наши. А и тез убаи момчета от ИПИ нема да подминем
5
15
 
20
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
До 3 Анонимен не спасяват нищо. Това , че наливат пари в него означава само едно, ново източване. Така и при Виденов, наливаха държавни пари в предприятията и техни хора ги източваха, банките даваха пари без обезпечение и на края всички рухнаха. Позната схемата. Че имате кошмари и ви се привижда все герб си е медицински проблем. Ще стане ли печелившо сега ВМЗ, както наливаха , червените крадци. Печелившо, като при тройната с млн хонорари на "спецове". За това им е кредит от 1млрд. ***.
4
11
 
24
 
! Отговори
John Dough преди 10 години
До Анонимен 3 Tи някакъв изтъкнат специалист ли си? В статията горе има добри аргументи, ама кой да го разбере. Наистина тази инжекция не решава проблема, а просто го отлага за по-късно. Предприятието може да стане печелившо, но не като постоянно му се наливат пари, а с по-добър мениджмънт и реорганизация. Някой да каже на пенсионерите, че парите за техните пенсии отиват за ВМЗ
3
18
 
8
 
! Отговори
Petar преди 10 години
Vse neshto tryabva da raboti v tazi darjava. Uspeh na pravitelstvoto na Oreshaeski!
2
15
 
19
 
! Отговори
ренде преди 10 години
Да, но са си прибрали комисионните за това, че са разрешили проблема.А следващите да му мислят.
1
17
 
30
 
! Отговори
...това е края... преди 10 години
Ооо,да,тепърва започват с простотиите си