Новите управляващи прахосват пари за ВМЗ!

ИПИ: Мерките им не решават проблема на предприятието
67
Новите управляващи прахосват пари за ВМЗ!
Снимка: БулФото-архив

Само за няколко седмици след встъпване в длъжност, новото правителство успя да приеме редица, меко казано, спорни решения. Едно от тях е поредната операция по спасяването на ВМЗ-Сопот, чрез която са налети 27,5 млн. лева от Държавната консолидационна компания (ДКК) чрез увеличаване на капитала на дружеството и придобиването на новоемитираните акции от ДКК. Както се разбира от прессъобщението от Министерството на икономиката, с парите ще се платят заплати и други задължения, както и ще се рестартира производството, пише в свой анализ по темата Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Както видяхме от предишната операция по спасяване на ВМЗ-Сопот през януари, предвождана лично от премиера Борисов, която приключи с „намирането” на 4 млн. лева за забавените заплати на работещите в завода, тези мерки не решават по никакъв начин проблемите на де факто отдавна фалиралото предприятие. А те са очевидна липса на конкурентоспособност, лош маркетинг и невъзможност за осигуряване на поръчки, ниска адаптивност към други производства и огромен щат, който далеч надвишава нуждите на предприятието.

Само 5 месеца по-късно, ситуацията със завода е горе-долу същата – заплати няма как да се платят, задълженията растат, а поръчки няма. Вместо да се помисли за спешно преструктуриране на компанията и ако се налага –  ликвидиране на част от (или всичките) ѝ производства, новите управляващи предприеха по-лесния подход на прахосване на пари и отлагане на нужните решения за в бъдеще.

Тук е мястото да се кажат няколко думи за държавната компания ДКК. Тя бе създадена от предходното правителство, за да може да се заобиколи закона за Сребърния фонд и парите от приватизация да не постъпват в него, а в държавния бюджет. Схемата с ДКК беше следната – прехвърлят се дялове и дружества за приватизация в нея, а след като се продадат и приходите постъпят в ДКК, парите се прехвърлят под формата на дивидент за държавата (като собственик на ДКК) към държавния бюджет. Още при създаването ѝ бяхме коментирали, че тази схема изцяло опорочава замисъла зад създаването на Сребърния фонд и планираното му (постепенно) попълване с пари от приватизация и концесии. Т.е. при положение, че основният приходоизточник на Сребърния фонд е пресушен, то няма как този фонд дългосрочно да набере достатъчно ресурс, с който да гарантира устойчивостта на една система, в която дефицитът постоянно расте.

Това, което виждаме в момента с операцията по ВМЗ-Сопот, е, че вместо тези 27,5 млн. лева да се прехвърлят на държавата под формата на дивидент и така да генерират приход в бюджета, те потъват във финансовата пропаст на Вазовските машиностроителни заводи. При положение, че премиерът Орешарски и министърът на финансите Чобанов декларираха очаквания за неизпълнение на заложените приходи в бюджета тази година, лесното лишаване от 27,5 млн. лева (лесен) приход, не само е нелогично, но е и политически безотговорно. Да не говорим, че междувременно е много вероятно капиталовата инжекция от държавата да попадне в полезрението на ЕК и да започне процедура срещу страната за неправомерна държавна помощ.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ВМЗ-Сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пепо,ти от къде си толкова запознат?Аз имам двама близки които работят там и работата им е свързана точно с производството и ценообразуването.Работа имаха много и си я свършиха.Сега пак имат големи поръчки.Това за лицензите донякъде е вярно,но си имаме и наши разработки които много с търсят от арабите.Така,че хора които не знаят дори къде се намира ВМЗ да не коментират.
54
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До НЕЗАВИСИМОСТ Е РЕШЕН - Абсолютно неверно твърдение. Въпросните заводи, пък и не само те, работеха само по Съветска документация и номенклатура. След чейнджа Рашките си гушнаха документацията и ни осъдиха, че произвеждаме нерегламентирано по тяхни патенти. Проблема е, че за всичките години на Развит, По-развит и накрая развинтен Социализъм, под мъдрото ръководство на БКП/БСП никой не си е направил труда да регистрира и разработва наши марки и технологии.
53
4
 
3
 
! Отговори
ПЕПО преди 10 години
За каква "неправомерна държавна помощ" говорим в държавно предприятие????Хората са си изработили заплатите и държавата трябва да ги плати.НИЩО ПОДОБНО - ОТ ОКОЛО 15 ГОДИНИ СОПОТСКИЯ ЗАВОД НЯМА РАБОТА И ХОРАТА НЕ РАБОТЯТ.ИЗДЪРЖАМЕ ГИ ВСИЧКИ НИЕ-ТАКА ЧЕ, ИЛИ ДА ИМ НАМЕРЯТ РАБОТА ИЛИ ДА ЗАКРИВАТ ЗАВОДА.
52
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 години
По време на предишната тройна коалиция за 4 години печалбата на АЕЦ Козлодуй беше 55 милиона за четирите години.Само за миналата 2012 г. печалбата при бате ви бойко беше 150 милиона.Информация в интернет и страницата на агенцията по вписвания има свободно колкото си искате.Така че, първо четете, тогава пишете.Ще си спестите много глупости.
51
4
 
5
 
! Отговори
ПРТЕСТ ПРЕД ПОСОЛСТВ преди 10 години
НИКЬДЕ ПО СВЕТА ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО И АЕЦ НЕ РАБОТЯТ НА ЗАГУБА НО В БЬЛГАРИЯ Е ОБРАТНО ЗАЩОТО СЕ УПРАВЛЯВА КАТО БАНАНОВА ОТ ВЬН. БАТ ВИ БОЙКО ЗА ВСЯКО РЕШЕНИЕ И СТЬПКА БЯГАШЕ ПРИ ЗУРЛИК , Е НЕ ЧАКАЙТЕ ДОБРИ ВРЕМЕНА ДОКАТО СМЕ КОЛОНИЯ. ПРАВ Е СИДЕРОВ -ГРАБЯТ НИ!!! ГРАБЯТ ЗЛАТОТО НИ! ГРАБЯТ ГАЗТА НИ! ГРАБЯТ МАНГАНА НИ! ГРАБЯТ УМОВЕТЕ НИ! МНОГО ПАРВ Е СИДЕРОВ И ЗАТОВА ЦЯЛАТА ПРПАГАНДА Е ПРОТИВ НЕГО НЕГО! ЗАЩОТО КАЗВА ИСТИНАТА А ТЯ Е ЧЕ ВИ ГГРАБЯТ И БОЙКО НИ НАПРАВИ КОЛОНИЯ! Сащ изедници!
50
6
 
6
 
! Отговори
НЕЗАВИСИМОСТ Е РЕШЕН преди 10 години
ВОЕНИТЕ ЗАВОДИ БЯХА ЗАКРИТИ И УНИЩОЖЕНИ ОТ СДС ЖЕЛЕВ, КОСТОВ И Т.Н. ПО ЗАПОВЕД ОТ САЩ. ТЕ НОСЕХА ГОДИШНА ПЕЧАЛБА ПОВТАРЯМ ПЕЧАЛБА НАД ДВА МИЛЯРДА ДОЛАРА! Е ТИЯ ПРОДАЖНИЦИ ИЗПЬЛНЯВАЩИ ПЛАН РАН-ЬТ УНИЩОЖИХА ЗЛАТНАТА КОКОШКА! СЕГА ХОДЕТЕ И СКАЧАЙТЕ НА ЦЕНТЬРА В СОФИЯ ЗАБЛУДЕНИ И НЕУКИ. ТЕ И ПРЕДИ СКАЧАХА СТУДЕНТИТЕ И ЖЕСТОКО БЯХА ИЗЛЬГАНИ ОТ СДС, НДСВ, БСП,ДПС, ГЕРБ. ПЬРВО И НАЙ-ВАЖНО ИЗГОНЕТЕ ПОСЛАНИКА НА САЩ ПОСЛЕ НА ФРАНЦИЯ, ХОЛАНДИЯ, АНГЛИЯ.НЕЗАВИСИМА ПОЛИТИКА КАТО УНГАРИЯ!!!!! НЕ СКАЧАЙТЕ!
49
3
 
4
 
! Отговори
Да преди 10 години
Тез престъпници от ИПИ-до една стена и разстрел.Стената да не е измазана!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за да ти е по-ясно, "икономисте" - плащаш ти!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до всички ,които се имат за големи икономисти....За каква "неправомерна държавна помощ" говорим в държавно предприятие????Хората са си изработили заплатите и държавата трябва да ги плати.Та нали тя е собственика и тя прибира печалбата от производството. Това да не е частно предприятие и държавата да чака някой друг да ги плати???
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
унищожи се селското стопанство защото не било ефективно и сега купуваме чужди плодове и зеленчуци , унищожи се тежката промишленост в България , сега купуваме вносни , унищожи се леката промишленост сега купуваме вносни продукти , ЕС дава субсидии на свойте производители , по тоя начин не ги закрива като при нас , а дотира неефективните производства или им помага в момент на криза , Германия не допусна закриването на Опел в германия, а го подпомогна при кризата
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Института за пазарна икономика се финансира от фондациите на сорос , а благодарение на съветите на такива като тая к.рва , се унищожи икономиката на страната ни , отбранителната индустрия навсякъде в света е печеливша , някой ако умишлено унищожава и това производство в България е друг въпрос , после всички ще плащаме парите за безработни на съкратените , а след време ще берем плодовете и на обезлюдяването на провинцията
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя *** който е написал в статията , че е било добре да се унищожи цялото производство на ВМЗ трябва да отговори на този въпрос , чий интереси защитава , под предлог , че са неефективни , се затвориха много производства в България , хората остана без работа , една част избягаха в чужбина , това си е схема как да се унищожи икономика на една държава , а продажници в България има достатъчно , които да помагат за пари за тази схема
43
10
 
7
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Поредната скъпа реанимация на държавен икономически труп ... естествено за сметка на данъкоплатеца и без никой да го е питал. Поредно очевадно доказателство за тежката зависимост на това правителство от определени олигархични кръгове разпределящи баницата в търговията с военна и специална продукция.
42
2
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 10 години
До АнонименАбе човек,ти май си бил партиен секретар (само те бяха някога с по 3 висши от РАБФАК),а такива вече не се търсят и от тук са ти проблемите !
41
1
 
2
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
До 47 - Каква е разликата между държавна собственост и частна? Виж икономиката на Китайската Народна Република и САЩ...
40
1
 
2
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
До 47 - Каква е разликата между държавна собственост и частна? Виж икономиката на Китайската Народна Република и САЩ...
39
7
 
9
 
! Отговори
Питам се преди 10 години
Ако фирмата на бай Стоян (който и да е той) няма поръчки и не може да си плаща разходите, нито заплатите на персонала, дали държавата щеше да даде някой и друг милион на бай Стоян за да се "пооправи". Парите, които се наливат във ВМЗ са взети от всички нас за да се избегне протестът на още 1500 човека, които със сигурност ако не ги бяха получили щяха да споделят "всенародната любов" към управляващите олигархични ***.
38
2
 
5
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
2009 , анализ на ИПИ Най-силният коз, който извади Бойко Борисов в политическата надпревара, е чуждоземният му съветник Симеон Дянков.Безупречната експертна репутация на Дянков, който доскоро беше главен икономист по финанси и частно дело в Световната банка, със сигурност ще му е полезна. Защото като бъдещ вицепремиер и министър на финансите именно той ще носи отговорността за икономическата политика на правителството "Борисов", и то в условия на криза. Всъщност за известно време Дянков ръководеше именно групата за антикризисни политики в Световната банка. Като свой плюс изтъква опита, н
37
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
каква е разликата между държавна собственост и частна.И в двата случая има изпълнителен директор.При частната контрола е на ниво а при дърьавната е слаб.Защо е слаб защото не функцинират контролните системи и най вече съдебната .Защо неработи съдебата и другите контролни системи , ами защото няма воля в политическата класса за това.По лесно е да се продава има комисионни,а за тях никой не пита.
36
6
 
16
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Пичове, кофти е за хората които работят в него, но този завод отдавна е фалирал и си трябва сериозна промяна в управлението му, а не наливане на държавни пари, лично мнение ....