Проблемите в енергетиката са огромни, предупреждава експерт

Търсят се кризисни решения, заяви Илиян Василев
22 юли 2013 22:15,
1
Проблемите в енергетиката са огромни, предупреждава експерт
Илиян Василев. Снимка: Bulgaria On Air

Проблемите в енергетиката са толкова големи и значими, че могат да обърнат икономическия растеж и да пометат банковата система, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Илиян Василев.

"Това е последният дъх на административното управление на енергетиката. Ние сме свидетели на последната сцена преди края, когато ДКЕВР ще каже: „Не е моя работа да се справям с проблема и излезте на пазара и си го решете"", обясни Василев.

Той допълни, че докато решенията за енергетиката минават през администрацията, няма как хората да бъдат убедени, че няма заговор в сектора и че не се работи в полза на олигархията.

"Защо трябва да се удовлетворяват докрай претенциите на производителите на зелена енергия? Защо трябва да съществува "Брикел", например", добави още енергийният експерт.

По думите му проблемите с активите на редица енергийни компании са толкова големи, че „като излязат на пазара, никой няма да ги търси.” Решението според Василев е в създаването на фонд, който да бъде използван в екстремни ситуации.

Енергийният експерт допълни още, че проблемите, не само в енергетиката, но и в много други сфери, са трупани с години, но управляващите не се решават да направят нужните реформи.

"Не се правят задълбочени анализи и се търсят кризисни решения на проблеми, отлагани с години", заяви Василев и допълни, че в момента не е време за вземане на популистки решения.

Понижението на цената на тока с до 5%, според Василев, ще бъде компенсирано с увеличение в други сфери. Причината е в декапитализирането на системата.

"При ограничени финансови ресурси и на дефицит на време очакваме правителството да осъзнае необходимостта от промени", обобщи Василев. Според него експертите в правителството трябва да преосмислят ситуацията и да убедят политическите сили, че е необходим консенсус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Няма ли един луд в тази държава да позастреля малко политици, и собственици на банки, и разни такива дружества дето доят народа!Барем се уплашат нагушените нещастници в Бояна Драгалевци Симеоново и др престижни кварталчета.За един милион продават и майка си ..............