Южна Европа се радва на връщането на туристите

Чужденци "атакуваха" курортите на боледуващите икономики
Обновена: 9 сеп 2013 11:55 | 9 сеп 2013 11:29, Елка Василева
6
Южна Европа се радва на връщането на туристите
Испанският курорт Калпе, близо до Аликанте. Снимка: Reuters

„Руснаците идват“, радва се испанският хотелиер Густаво Кабедо. За него това ще спаси тазгодишния сезон. От години не може да се надява на испанските си сънародници. Тъй като в Испания бушува криза, все по-малко местни туристи се отбиват в хотела на Кабедо в Тарагона, Коста Дорада, пише в свой анализ Wall Street Journal.

В празнината, оставена от испанците, сега се тълпят рояци руски и френски туристи. Възпрени от политическите вълнения в Египет, сега те наводняват Испания. Междувременно там и цените започнаха да падат и така да убеждават редица туристи да харчат парите си в най-прекрасното време на годината този път на Иберийския полуостров. Шефът Кабедо може да се радва на 90% запълване на своя хотел на първа линия, който разполага със 156 стаи.

„Притокът на чуждестранните туристи е от жизненоважно значение", отбелязва той. "Да, аз не искам на никого да пожелая зло. Но проблемите в Северна Африка бяха добре дошли за Испания".

И така тази година туристите атакуваха ваканционните курорти на т. нар. "Клуб на пациентите" на еврозоната и по този начин подпомогнаха боледуващите икономики на Южна Европа. От януари все повече и повече чужденци посещават Испания. В същото време те поставиха нов рекорд в това отношение. И Гърция и Португалия си потриват доволно ръцете, наслаждавайки се на този необратим наплив от туристи.

През първата половина на 2013 г. шест процента повече чуждестранни туристи са посетили южноевропейските страни в сравнение със същия период на миналата година. По този начин регионът превишава средното за света покачване с един процентен пункт, съобщава Световната туристическа организацията към ООН.

В предишното десетилетие Египет и други държави от Северна Африка се развиха като сериозни конкуренти в борбата за търсещите слънце, пясък и културни забележителности туристи, казват анализатори. По онова време тези страни се възползваха от относително стабилната политическа ситуация. И също така бяха изградени безброй нови хотели.

Но междувременно нещата се обърнаха в полза на северното крайбрежие на Средиземно море. Цените в периферията на еврозоната от известно време са в упадък. В Испания например хотелските тарифи са намалели от 2008 г. насам с около 10%, показва официалната статистика. Същевременно от началото на Арабската пролет през 2011 г. Северна Африка е обзета от вълнения, които не могат да стихнат.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
цели 5 години се е мъчил ВЕРМАХТ, докато накрая Норвегия капитулира.цели 5 секунди се е мъчил немския министър да подписва (съюзническия договор) и да вземе цялата власт в БЪЛГАРИЯ.ето това сме ние българите. нямаме чест и не можем да дадем живота си в името на правдата и любовта.скоро всичко ще се промени и когато колелото се завърти няма да има ни един български политик и нито един негов приятел, роднина, син...скоро брюксел ще ни управлява така както див лъв - домашни котенца
2
3
 
9
 
! Отговори
! преди 10 години
Еми как няма да ги посещават,предлагат се качествени услуги и излиза по-евтино от почивка в Бг...бях и в Гърция и в Испания...
1
4
 
8
 
! Отговори
опастност преди 10 години
В Норвегия пък снимат 10 серии как руснаците са ги окупиралли и как живеят след военната окупация Occupied (Окупираните) норвежците са смели хора