2014 г. ще донесе пълна катастрофа за българската енергетика

Промените в закона бяха популистики, твърди бивш директор на НЕК
15 ное 2013 12:52, Екип на Bulgaria On Air
8
2014 г. ще донесе пълна катастрофа за българската енергетика
Снимка: Bulgaria On Air

Понижаването на цената на тока трябва да бъде предизвикано по пазарни причини, а не по административен път. Няма как да очакваме, че ще има положителен ефект. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият директор на Националната електрическа компания Георги Миков.

Според него решението ще доведе до задълбочаване на проблема в българската енергетика и увеличаване на задлъжнялостта.

Миков изрази несъгласието си с последните промени на закона. По думите му те са „популистки и не са адресирани реално до никого“.

„Беше изтъкнато, че с намалението ще се промени качеството на услугата – всеки разумен човек би трябвало да е наясно, че с едно намаляване на цените няма как да очакваме повишаване на качеството“, коментира той.

„Българският енергиен холдинг беше създаден през 2008 г. с идеята да консолидира активите на енергийните дружества. Целта беше да стане значим за финансовите институции в Европа и света, както и за регионалния пазар. Липсата на каквато и да било стратегия и последователност не доведе до нито едно от двете“, подчерта Миков.

Той прогнозира, че 2014 г. ще доведе до пълна катастрофа българската енергетика, ако всичко продължава по сегашния начин.

Според него е необходимо управляващите да обърнат внимание на случващото се в света, на международните пазари, за да се установи кое ще бъде в полза на българските потребители.

„В момента в САЩ от нетен вносител на петрол и газ се превръща в износител. По прогнози през 2015 г. САЩ ще станат нетен износител номер едно. В същото време ние правим една тръба от Русия, която не знаем колко ще струва, не знаем защо я правим, нито при какви условия“, каза още той.

По думите му друг проблем, че не си даваме сметка, че целият натиск от страна на петрола се отразява върху цената на въглищата. „Европа е залята с американски въглища и централите ни стават тотално неконкурентни“, поясни Миков.

Той посочи, че АЕЦ „Козлодуй“ е безспорен източник на енергия и е необходимо тя да бъде разпределена по различен начин.

„Има два варианта. Първият - цялата тази енергия да отива на вътрешния пазар за крайно потребление за домакинствата и малките предприятия – по разумно е. Вторият - държавата да сложи данък върху тази енергия, цената да стане на средно ниво за региона, както в Германия. Приходите ще бъдат прибирани от държавата и може да се подпомогнат нуждаещите се българи, а не, както сега, всички с намаление цената на тока“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако сложите ръка на тока от АЕЦ проклети да сте до девето коляно дано.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миков като си такъв акъллия, намалението на центана на ел.енергията не помага ли на гърчещите се българи???? Данък на АЕЦ козлодуй..хахаааа само се чудите от къде доите за офшорките.
5
4
 
10
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
..."когато и последният комунист изчезне от България,и бъдните поколения няма да знаят що е било това комунизъм,тогава България ще е отново нормална страна."Горе долу това каза като смисъл преди много години(вече)бившият член на СДС Георги Марков.И беше прав,признавам,въпреки,че никога не съм одобрявал и подкрепял СДС.Та нещо такова ни е нужно днес,не измислени протести,които обслужват дериватите на БКП-БСП.
4
1
 
11
 
! Отговори
gtf преди 10 години
...комунистите са калпаво семе, нмат акъл пък са алчни за трима, без значение дали се казват герб, бсп или нещо друго. За толкова години нищо не схванаха а изпуснахме такива златни шанове, да бъдем за пример не само на Балканите. Мръсно и долко племе са комунистите и целия този корумпиран и алчен политически модел. Тва е действителността - генетично умствено ограничени индивиди диктуват правилата... нооо и на тва ще му видим края. Жалко за вас алчни твари, вашите потомци ще изкупват грешките в
3
0
 
9
 
! Отговори
gtf преди 10 години
ном 2 ...и аз се чудя същото ...немаме кой знае колко алтернативи а и цял ес е зависим от доставките на суровини от Русия (ес с малки букви нарочно). Вместо държавата и правителството да уговарят изгодни нам цени ..се получава точно обраното.. лапкат комисионни а за нас най-скъпия газ. вместо да инвестира в родно минно дело и енергетика, плащаме като попове и парите изтичат на вън. С политически п*тки няма как да вървим на пред. Ама са прости и не осъзнават, че като има за нас ще има и за тях
2
1
 
9
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
А колко ще струва една тръба,ако водеше към"износителя на петрол и газ"наречен за по-кратко САЩ?Ай,сиктир...
1
1
 
17
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Аааааа, а защо мълчахте кат бити *** когато енергичната *** и радиоактивната Манолова се хвалеха в НС бе мушмороци, защо Ореха и Чобана продължават да четат лекции по икономика на социализма в УНСС и продължават да нарушават закона за държавния служител. Какво очаквате от правителство на ДС, подкрепено от Волен-болен. Ще ви кажа заврете си прогнозите в задния двор, за да ви е запълнен, че иначе Мазньо и хидроинженера може да проявят мерак.