Биткойн – валутата на бъдещето или химера?

Преминаването на границата от 1000 долара дава повод за размисъл
1 дек 2013 20:33,
65
Биткойн – валутата на бъдещето или химера?
Снимка: Reuters

Можете да го използвате за купуване на бира в Берлин, при поръчка на пица в Амстердам, за такси в Единбург, да платите на зъболекар в Любляна, да си купите чорапи в Масачузетс или дори да запазите място за пътуване в Космоса с Virgin Galactic.

Изглежда всеки ден нов бизнес се присъединява към Биткойн революцията, приемайки плащания чрез виртуалната валута, отбелязва БиБиСи.

С нарастването на популярността, очаквано скача и цената. През изминалата седмица биткойнът за първи път се търгуваше за над 1000 долара. Което е скок от близо 500% само за месец.

Според БиБиСи има няколко основни причини за стремглавото покачване, в това число намеса на спекуланти, след като в американския Сенат иновацията беше посочена за пример. Множество китайци пък използват виртуалната валута за изнасяне на богатствата си извън комунистическата страна, а и популярността на биткойна расте с бясни темпове и все повече хора инвестират.

За разлика от реалните валути, биткойнът не се управлява от Централна банка и всеки с достатъчно мощен компютър може да се сдобие с част от виртуалната валута чрез техника, наречена „разработване на мина“ – обработване на транзакции под формата на сложни математически задачи.

Личността на създателя на биткойн системата Сатоши Накамото е обвита в мистерия. Никой не може да потвърди официално кой стои зад този псевдоним. И дали е само един човек.
Според БиБиСи медийният шум около виртуална валута реално надхвърля значимостта на биткойна в световната икономика. Британската медия дори посочва, че към момента най-сериозното влияние на този начин за разплащане е в сивия сектор, където биткойнът се използва за незаконни сделки.

От друга страна обаче биткойнът дава повод за размисъл за ролята, която виртуалните валути биха имали в бъдеще. И дали няма да станем свидетели на истинска финансова революция?

В защита на две противоположни позииции, БиБиСи дава трибуна на двама експерти.
Майк Хърн се занимава с биткойн технологията от самото й начало. „През 2009-та година биткойнът не струваше нищо – нямаше потребители, нямаше сделки. Сега обаче сме свидетели на истинско процъфтяване като следствие на комбинация от спекулиране с бъдеща стойност и неоспорима полезност“, посочва Хърн.

Според него мудността на банките е следствие на морално остаряла инфраструктура и нежелание за някакво развитие. „Как иначе можем да си обясним факта, че един паричен превод отнема дни във време, когато имейли достигат от единия край на света до другия в рамките на няколко секунди?“, пита се Хърн.

Експертът е категоричен, че биткойнът е предизвикал толкова ентусиазъм, защото е нова финансова система, създадена от хората за хората.

„Тя не е просто бърза, евтина и лесна. Биткойн системата дава равни позиции на всички участници в нея. Няма банки и банкери – хората сами контролират своите пари“, изтъква Хърн.

Системата е толкова демократична, че дори създателите й не могат да я променят без съгласието на всички.

Хърн изтъква, че биткойнът може да доведе до истински разцвет на уеб пространството по отношение на плащанията за съдържание. Вместо сложните разплащания чрез посредник и редица процедури, уебсайтовете могат да таксуват потребителите с изключително малки суми директно през браузъра. И няма да се зависими от рекламни банери и прочее.

Освен това всеки, който има смартфон, може съвсем спокойно да приема плащания с биткойн без нужда от банкови сметки, преводи и т.н.

Хърн приема, че системата има своите проблеми, но е категоричен, че само за 5 години съществуване е отбелязан впечатляващ възход, който дава повод за огромни надежди за бъдещото.

В позиция срещу виртуална валута застава д-р Стивън Кинзела от Университета на Лимерик. Според него биткойн е чудесен пример за определението на психоаналитика Дейвид Тъкет за „фантастичен обект“ – нереален, но извънредно привлекателен.

„Стойността на биткойна зависи изцяло от това колко иска да плати за нея купувача. Ако няма потребители, няма да има и стойност. Понеже няма реална стойност, а само разменна, биткойнът буквално може да има всякаква цена, което значи, че тази система постоянно ще е като балон“, посочва Кинзела.

И предупреждава, че този балон неизбежно ще се пука и надува отново много пъти, което ще доведе до загуби на цели състояния.

Докторът счита, че за редовия инвеститор на психологическо ниво биткойн не се различава по никакъв начин от лалетата, железниците или фондовите пазари.
В случая много хора са решили, че поредица от електрони струва нещо и искат да я продадат на други хора възможно най-бързо. Докато можеш да продадеш своя биткойн на някого и изкараш печалба от това, ще бъдеш щастлив. Но неизбежно идва края на веригата и някой се оказва в безизходица.

Д-р Кинзела е убеден, че от икономическа гледна точка биткойн системата не е нищо особено. За него това е спекулативен актив, който хората искат да придобият с единствената цел да го продадат на друг човек.

„Етикетът „заместител на парите“ е само маркетингов трик, които светът вече е виждал. Например през 50-те години на 19-ти век в Съединените щати по времето на свободния банков период“, посочва Кинзела.

Докторът е притеснен и от липсата на регулация, тъй като в момента биткойни на стойност милиони долари могат да се пренасят абсолютно свободно през границите.
„Властите няма да позволяват това още дълго време, тъй като се създава предпоставка за извършване на умопомрачителните финансови престъпления“, убеден е експертът.
За него биткойнът е нищо повече от спекулативна система за изкарване на „бързи“ пари.

Кинзела твърдо вярва, че установяването на тази виртуалната валута като основно, дълготрайно средство за разплащания е нещо, което граничи с невъзможното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 10 години
До Дебел ДепутатИ теб толкова те е яд че не си от балона хахахахахах
62
0
 
1
 
! Отговори
левен преди 10 години
Money is past - Bitcoin is Future това бяха думите на известен брокер от WS
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименпрост българин ............ за това цял живот ще гледаш в паницата на другия и гладен ще седиш....
60
0
 
0
 
! Отговори
битко бибитко преди 10 години
Копайте яко,че ЛАМБОРДЖИНИТО ви чака.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Пореден обир на Bitcoin валута доведе до загуби на стойност поне 6 млн. долара" 04/12/2013 15:45:00Аре честито на балъците.Напазарувате ли се?Ох котьооо!Да се готвят следващите шушумиги.
58
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 10 години
До поръчкова статияедно е ясно след година две ще има яко видео катри 2ра употреба ефтини и яки :)
57
0
 
1
 
! Отговори
Джо преди 10 години
До Хабибинещо си се объркала това са борси за биткойни а.к.а. нещо като върха на пирамидата самоче прирамидите са доста :)
56
0
 
1
 
! Отговори
джо преди 10 години
До azeми ти си , тока не си си избил за една година далиса ти малко фъндък и се радваш пропиял си си времето и живота копаики виртуално ходи копай на истина :) поне да усетиш живот
55
6
 
8
 
! Отговори
До stariadub преди 10 години
и как точно рече и отсече, че не може да се обърне в долари?Много ми е забавно да чета глупостите и в статията и в коментарите. Да, вие сте умните и знаещите, защото имате мнение за всичко, но когато беше $50 не бяхте чували за него, а аз като по-*** си купих няколко. Миналата седмица ги продадох и си купих нова кола, а вие продължавайте да обяснявате колко е кисело гроздето.
54
4
 
7
 
! Отговори
биткойн преди 10 години
както електронната поща замени телекса и факса, така биткойна заменя банките.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все едно чета статия за долара . Еднакво необезпечени . С различно доверие.
52
0
 
3
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
До До миньорчето 50Мда bitcoinworldmarket май -са хлонали кепенците, защото се надявали хората да купуват стоки и услуги с биткоин, не са предпологали за алчната човешка същност ли , някви идеалисти ли са...и 2000 долара да стане тоя биткоин, не можеш ли да го прехвърлиш в долари не е табота
51
5
 
8
 
! Отговори
пирамида ли? преди 10 години
при пирамидата така наречените "акции" са неограничен брой, тоест колкото балъци се намерят, толкова и акции ще се отпечатат - няма лимит или таван, докато това, което е удобно пропуснато в статията и е една от силните страни на биткойн-а, а именно ограничения брой и съответно защитата от инфлация - колкото повече желаещи има, толкова по-малко бройки остават налични - ако това може да се нарече пирамида, моля наричайте го така.
50
2
 
1
 
! Отговори
тиква преди 10 години
само да вметна че не е задължително да се пазарува с 1 биткойн , размяна и търговия с биткойни и подобни на тях им от рода на 0,0000001 или с части от тях, накй да е пазарувал с части от цента или стотинката.
49
0
 
0
 
! Отговори
До миньорчето преди 10 години
Бит коин уърлд маркет ком не продава вече, защото хората не ползват валутата по предназначение, а за биткоин спекулации. Благодаря за инфото, което си дал.
48
3
 
7
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
До онбашията 45Говориш пълни глупости , с модерен ПС ако е вкл. постоянно може да направиш 4 долара на година и ще си на минус. Ако поръчаш миньор от Щатите няма да дойде при теб преди март 2014 година(говоря за най-мощния), до тогава ще е много по трудно да се копае и да ти докара пари-набутка. Искам да попитам тия с 700 биткоина къде могат да си ги осребрят, има само сайтове нещо като виртуалната Магура, но не вярвам някой да ти извади 700 000 долара кеш. 100 измислено е от банкерите
47
2
 
6
 
! Отговори
'НЕ СПЕЦИАЛИСТ преди 10 години
това си е чиста пирамида по принцип първите винаги печелят в зависимост от обема на основата..важното е да си първи и да има купувачи за виртуалните монети ..........сега чувам само тока да платиш стигало инак всеки ако си направи системата да копа ще станат много пари и няма да има купувачи....а за старите пирамиди знам хора вложиха бяха по 1500 долара и чакаха други ама нямаше вече и изгоряха
46
3
 
14
 
! Отговори
тиква преди 10 години
тези дето плюят биткойна що не се замислят как са се появили съвременните валути - хартиите ,щото и те в един момент като се обезценят вземат та ги заменят с друг вид хартия и ти казват ,новата хартия е равна на примерно 100 или 1000 такива от старата.Айде , някой да ми отговори на този въпрос ако е наумил да ми цвъка минусчета.
45
2
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
интересно ми е обаче как балъците наричат всичко пирамида, а когато се появи истинска такава влизат с двата крака. балъци, пърамидата се нарича пирамида неслучайно, не е квадрат или ромб, защото има отличителна черта, която вие не разпознавате.
44
6
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
биткойна е много добра идея, целта е да има свойствата хем на златото хем на визата. златото е извън контрола на обама, но пък е тежко и материално, визата е удобна и супер практична, но е подвластна на човешки прищевки. "мините" за биткойн са много добър механизъм с който се избягва дългосрочна дефлация (в момента има краткосрочна) понеже всеки желаещ може да си направи станция за копаене на биткойни. в момента цената е толкова висока, че дори на обикновен компютър ще си на печалба.