Търсят кадри в хотели и ресторанти преди летния сезон

Ръст в търсенето на персонал има и в земеделието
25
Търсят кадри в хотели и ресторанти преди летния сезон
Най-малко персонал планират да наемат в строителството. Снимка: архив, Ройтерс

С приближаването на сезонната заетост се засилва търсенето на персонал от ресторантьорската и хотелиерска индустрия и земеделието, сочат данни на компанията за човешки ресурси Manpower Bulgaria.

Най-много нови кадри търсят работодателите от хотелиерството и ресторантьорството, показват резултатите от проучване на компанията сред 750 работодатели в България. Т. нар. нетна прогноза за заетостта (очакванията за наемане на персонал) през второто тримесечие отчита ръст от 33% при повишение от 14 на сто за цялата страна.

За сравнение, през първите три месеца на годината работодателите от хотелиерството и ресторантьорството са съкращавали персонал, а като цяло за страната работодателите са планирали да назначат значително по-малко персонал - нетната прогноза за заетостта тогава е била +1%.

В земеделието нетната прогноза за заетостта отчита ръст от 17%, след като през първото тримесечие се е повишила с 11 на сто. В търговията на едро и дребно е отчетено повишение от 11 на сто за второто тримесечие в сравнение с 5 на сто през първото, а в транспорта, складовете и комуникациите – с 19% спрямо 1% през първото тримесечие.

Друг сектор, където работодателите сериозно се активизират при търсенето на персонал, са финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Нетната прогноза за заетостта нараства с 22 на сто през второто тримесечие срещу 11% през първото.

Данните сочат още, че работодателите в Русе са с най-силни намерения да наемат персонал, следвани от работодателите в Бургас, Пловдив, Варна и София.

От всички анкетирани 750 работодатели 19 на сто заявяват, че ще наемат нови служители и работници в периода април-юни. Само 5 на сто от участниците в проучването възнамеряват да съкращават персонал.

„Русе планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Целта на проекта е да се свържат влаковите маршрути, които в момента преминават през града, с трите индустриални зони – Източна промишлена зона, Индустриалната зона и Индустриалния парк. Това може да обясни оптимизма сред работодателите в Русе, заедно с факта, че френският производител на автомобилни части Montupet планира да увеличи служителите си от 700 на 900 човека”, обяснява Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

В тези индустриални зони са концентрирани най-големите инвестиции в Русе, които впоследствие са отворили 3 000 нови работни места. Това число се очаква да се увеличи, тъй като регионът продължава да привлича инвеститори. Създава се и нов завод на германската компания WITTE Automotive и се очаква там да бъдат отворени 600 нови работни места.

Във Варна пък се очаква да тръгнат проекти на стойност 1,1 милиарда лева, с които се цели трансформирането на града и развитието на туристическия му и културен потенциал. Проектите ще разкрият нови работни места, които ще осигурят възможности за заетост, а отделно се очаква да стартира и проект за борба с младежката безработица в морската ни столица - „Професионална квалификация към стабилен успех в туризма – създаване на нови работни места в GVV”. Очаква се в резултат на изпълнението му да бъдат разкрити 30 нови позиции за хора до 29-годишна възраст.

С оптимистични очаквания за заетостта са и работодателите от минното дело, производствения сектор, публичния и социален сектор. Най-малко персонал планират да наемат работодателите от строителния сектор, въпреки че скоро започва активният сезон за строителството.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
36
 
! Отговори
mishuga преди 10 години
значи, търся и аз няколко човека за работа. с вишу и два езика (трети е предимство). работата е разнообразна и предизвикателна с разчупено работно време (около 60 часа на седмица). възможност за развитие. става въпрос за експертен персонал в кухня. заплащане по договаряне (до 300лв според способностите на кандидата). търся само хора до 30г.
3
3
 
30
 
! Отговори
работник преди 10 години
За нашите назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС е важно да работиш ако може и без пари ще е най добре. Така ще останат пари за фолкаджийки, мерцедеси , яхти , а хората куче ги яли. Да ама не. Скоро няма никой да работи за жълти стотинки.
2
1
 
50
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Абе търсят, ама ако може без да плащат. Таксуват туристите на европейски цени, работното време на персонала като на азиатска държава, а заплащането като на африканска.
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ааа, не, благодарим, не щем за триста лева, дето ще ги получим накрая на сезона, ако слушкаме, да работим по 18 часа на ден.

Спонсорирани публикации