Готвят данъчни облекчения за енергийно ефективни сгради

В жилищния кодекс ще се определи минимум от условия за обитаване
28 мар 2014 16:17, Миглена Иванова
6
Готвят данъчни облекчения за енергийно ефективни сгради
Снимка: www.sxc.hu

Предложение за данъчни облекчения за енергийно ефективните жилищни сгради вероятно ще залегне в новия жилищен кодекс, който се подготвя от Министерството на инвестиционното проектиране.

Това коментира пред журналисти строителният министър Иван Данов, който участва в конференция за устойчиво строителство, организирана от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

“В момента ние сме в обратната ситуация и има санкции за енергийно ефективна сграда. Като отидете да си платите данъка, ако сте си сменили дограмата - ще плащате по-висок данък. Нормално е, когато направите сградата по стандарт и тя има паспорт, или да се освободи за известно време от данъци, или да има някакви други стимули”, посочи министърът.

Той обаче подчерта, че има съпротива у администрацията най-вече заради очакваното намаление на данъчните приходи.

В бъдещия жилищен кодекс на практика ще се определи минимумът от условия за обитаване, които да се гарантират на гражданите, каза още Данов.

“Този минимум ще определи и къде е нивото на социалните жилища, оттам нататък може да се направи финансова равносметка, за да се прецени какво е необходимо, за да се решат проблемите на голяма част от населението”, каза той.

Жилищата, които не отговарят на санитарния минимум, вероятно ще трябва да бъдат санирани. “Един жилищен стандарт има две страни – площни показатели и техническо оборудване на сградата. Техническото оборудване би могло да се добави, но при площните показатели… Виждате какво се случва в градовете, хората си остъкляват балконите и това е резервата към тях”, коментира Иван Данов.

“Искаме да създадем и социален жилищен фонд. Освен че има социално значение, той ще намали и спекулативния натиск върху цените на жилищата. Това го има по цял свят, ние сме загърбили този проблем”, допълни строителният министър.

Идеята за създаване на социален жилищен фонд министерството обяви преди по-малко от месец. В момента се работи по концепция за публично-частни партньорства между общините, държавата и частни инвеститори. Държавата и общините могат да участват, като предоставят безвъзмездно терени за строителство.

Иван Данов обясни, че се обсъждат с финансисти възможностите за създаването на специален инвестиционен фонд, с който да се финансират дейностите.

Още новини за имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
полезни съвети преди 10 години
да се забранят климатиците правят шумово замърсяване на терена.да с е премахнат камери и скенери от сградите увреждат тежко околната сред а обитатели и преминаващи
4
0
 
5
 
! Отговори
do koga? преди 10 години
хаиде стига със тия измислени истории само се чудите как да вземете пари от нас *** ненормалници ,*** червени нещастни , има ли още някои старец в тази държава дави вярватова е поредната порция ЧЕРВЕНИ данъци.ЗАКОН ЗА ЗА ЗАЯБРАНА НА КОМУНИСТИ ,СОЦИАЛИСТИ И РАЗНИ ТАМ ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИИ В БГ
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За разлика от глупостите за енергийно спестяване, ЕС ще отпусне милиони да правят безплатни жилища за ромите.
2
0
 
20
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Няма смисъл от създаване на социален жилищен фонд, защото това реално ще бъде нов начин за точене парите на данъкоплатците и ползването им за предоставяне жилища на *** и сирийци без пари и то пак на наш гръб. Цената на даден актив следва да се регулира само от търсенето и предлагането у, а не от външни фактори.
1
3
 
21
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Няма смисъл да се инвестира в енергийсна ефективност защото:1. Не могат да се ползват евтини материали внос от Китай, а трябва да се ползват много скъпи немски материали2. Необходими са няколко десетилетия за да се възвърне инвестицията, а повечето панелни сгради не им остава толкова много живот3. Българите консумират преклалено малко електроенергията на прекалено високи цени, а електроенергията се продава Турция по-евтино отколкото у нас4. Голяма нестабилност на икономиката