Ако дефицитът в енергетиката е 1 млрд., токът трябва да скочи с 20%

Експерт: Цената да се върне на нивото от 2012 г. за стабилизиране на сектора
Обновена: 15 апр 2014 14:14 | 15 апр 2014 13:26,
73
Ако дефицитът в енергетиката е 1 млрд., токът трябва да скочи с 20%
Снимка: архив, БулФото

Цените на електроенергията за бита ще се повишават, смята Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт.

Според нея е трудно да се прецени с какъв процент цената трябва да се повиши от новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година, защото не са ясни дефицитите в системата.

Още по темата
"Ако говорим за тези прослувути 350 млн. лева (които ЕРП-тата дължат на НЕК и са „прихванали“– бел. ред.), цената на тока трябва да се повиши със 7%. Ако дефицитите са 1 млрд. лева, увеличението трябва да е с 20%", обясни тя.

По думите на Диловска цената на тока трябва да бъде възстановена поне до нивото от 2012 година, преди трите понижения от средно 15%, направени през 2013 година. „Това ще бъде добра първа крачка за стабилизиране на сектора", коментира експертът.

Прихващанията за зелена енергия, които електроразпределителните дружества са направили, имат резон, смята тя.

"Тезата, че прихващанията лишават мините и ТЕЦ-овете от средства, просто не е вярна", обясни Диловска по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Тя посочи, че по закон изкупуването на зелената енергия се осъществява от крайните разпределители, тоест електоразпределителните дружества, които задължително я продават на обществения доставчик - НЕК.

С други думи прихващането за зелена енергия не би трябвало да поставя Националната електрическа компания в невъзможност да плати на другите производители по веригата.

В момента ситуацията е такава, че ЕРП-тата трябва да изчакат НЕК да вземе решение кога да възстанови разходите за зелена енергия, на фона на това, че държавната компания става все по-ненадежден платец в последните месеци, уточни Диловска.

По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. 81 млн. лева идват от компонентата "Задължения към обществото", плащана на свободния пазар. Останалите 370 млн. лева идват от потребителите на регулирания пазар, плащани по същата компонента.

Размерът на компонентите е определен от енергийния регулатор.

По време на семинара стана ясно, че ЧЕЗ България изкупува от НЕК енергия на стойност 168,93 лева за мегаватчас, а в същото време продава на своите клиенти енергия на цена 152,33 лева. "Това е при оптимален вариант, ако събираемостта е 100%, но тя не е", допълни още Диловска. Дружеството успява да се справя със ситуацията благодарение на корпоративните си клиенти. Според Диловска в момента се наблюдава "бягство от регулирания пазар", защото цените на свободния пазар са по-ниски.

В недобро състояние е и Електроенергийният системен оператор, обясни още енергийният експерт. Според нея цената за пренос не е достатъчна да осигури дейността по пренос на електричество. Припомняме, че преди дни стана ясно, че дружеството е поискало двойно увеличение на цената за пренос на електричество.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
аСТЕ ВДИГНАЛИ ЦЕНАТА НА ТОКА,А СТЕ ХВРЪКНАЛИ В НЕБИТИЕТО
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
когато има излишък на една стока цената пада надолу
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема не е в цената на тока,а в ниските заплати.Ама до като са на власт БСП никога няма да ни се увеличат заплатите и да станат като европейците,на тях така им е добре Българина лесно се манипулира давай му малко и ще ти верен.На тях не им трябват големи заплати защото тогава няма как да манипулират хората.На тях топва им е целта да сме бедни,а бедния лесно се манипулира.Ако беше така до сега три пъти са ни управлявали,и не наптавиха заплатите европейски.И никога няма да ги направят.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гасете тока бе некъдърници фалирайте закривайте бутайте я съм си на село и си имам лампа на газ и печка на дърва и бойлер на дърва да живее ЕС
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
червените шамани гарантират евтин ток гласувайте за тях
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** пак сринаха системата, май ще има сърп и чук по главите!
30
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Д а се вдигнем на война само така ще се оправят нещата.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви опашати лъжи-ДЕФИЦИТ,ФАЛИРАНЕ,НЕДОСТИГ,НЕДОИМЪК!!ГОВОРЕТЕ ИСТИНАТА,БРЕ НЕКАДЪРНИЦИ!ИСТИНАТА Е,ЧЕ СПОРЕД ДИРЕКТИВА НА ЕС ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОВИШАВАНИ ДО ИЗРАВНЯВАНЕ НА ТЕЗИ С ЕС!!ПОНЕЖЕ,НЯМАТЕ С КАКВО ДА ОБОСНОВЕТЕ ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРАКТИКА,ВЛИЗАТ В ХОД МЕДИИТЕ-ФАЛИТ,БАНКРУТ,НЕДОСТИГ,ДЕФИЦИТ!!В ЕДИН ГЛАС ПОМАГАЙТЕ НАРОДЕ,ПРОЯВЕТЕ РАЗБИРАНЕ!!!РАЗБИРАНЕ НЯМА ДА ИМА ДОКАТО ОНЕЗИ С ТРИЛИОНИ ДЪЛГ НЕ СИ ВЪВЕДАТ ВАЛУТЕН БОРД И ЗАПОЧНАТ ДА ВЗЕМАТ ПО 200-300 ЕВРО ЗАПЛАТА!!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МарияАло ***,ако не беше гласувала за БСП сега нямаше да сме на зад с милиарди левове за тия измислени проекти като Аец Белене,Цанков Камък и още много.Не забравяй кой подписа договорите за зеена енергия,за това не говори простотии,знам че не си виновна ти и опорните точки ти ги казват какво да пишеш,ама хубаво е малко да мислиш.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-жо Иванке Диловска,експерт незнам какъвси от незнам къдеси нали много добре знаете че за да се оправи енергетиката на България трябва първо да се започне с една мярка и тя е да се спре да се краде от неуя на всякакво ниво бе г-жо Диловска!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До като нашите природни богатсва си стоят и ни ги раззработваме ще е така,ама нали Руското лоби е голяма и никога няма да ни разрешът да си ги отворим и да ги разработим,защото разработим ли ги Русия ще загуби милиони от това.За това си мрънкайте колкото си искате,ама нищи няма да промените,България си има си има всичко ама има група хора който не искат да ги разработим тоя находища.
25
11
 
8
 
! Отговори
Мария преди 10 години
За всичко е виновна Тиквата и неговата *** Цветелина. Дано от болести да не се отърват . Да исъхнат като костилки и да се подуят от гной ,но рака да не подмине и дечицата на тези ,които не са гласували за БСП.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Природата над всичкоПрирода има и на повърноста на неутронна звезда.Докато ти си мислиш ,че променяш нещо карайки няколко милиона туземеца в една малка държавица някъде към края на Източна Европа и Азия да се върнат в 19век няколко милиарда души на тоя свят въобще не ги *** за квото и да било .Занеш ли колко петрол и въглища на ден гори Америка за година?Колкото бг не може да половин век.Всички обичаме зеленото.Особено банкнотите ;)
23
1
 
13
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
21, Не АЕЦ-а прави хората онкоболни, а ужаса от сметките за тока.
22
0
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
Цената на тока трябва да скочи минимум с 150%,така хората в България ще заживеят един достоен западно-европейски живот.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България за 2 години се построиха ВЕИ мощности които обезмислят строежа на АЕЦ Белене. Отново пазарната икономика победи мегаломанските проекти на цоциалистите. Подобно нещо ще се случи и с Южен поток когато се разработят находищата на газ у нас.
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената ще се увеличава. Не може без пари да работи нито ТЕЦ нито АЕЦ. още повече ядреният *** който ви прави онкоболни. Остава Само Слънцето първите 10Квата за 10 години = 1 евро. след това гратис.
19
6
 
4
 
! Отговори
Природата над всичко преди 10 години
Зеления ток НЕ ТРЯБВА да се пипа, природата може и без човека.Стига сте хленчели
18
2
 
4
 
! Отговори
do 10 преди 10 години
Ти *** ли си, не можеш да четеш или не разбираш? Компонента за ЕРП в цената на тока е максимум 5%, проблема е в другите 95% (за които "принос" имат чиновници). Какво толкова трудно има за разбиране??? Стига с тея простотии, ЕРП-тата му били виновни, после банките,суперите и бизнеса. Докато има такива *** (а вие вече сте и мнозинство-БПС/ДПС/Атака/Герб) , и всеки ден да се провеждат избори, все тая ще е. Казали му то ТВ някоя глупост и той повтаря ли, повтаря!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия глупости."Ние го продаваме по-евтино отколкото го купуваме" Ми що вместо да го продават и купуват не започнат направо да раздават пари? От 100 лева сметка 50-60 лева са ток останалите пренос и такси достъп.Тези пари коий ги взема?Не са точно доставчиците?Как така нямат печалба след като 40% от сметките отиват при тях?