Ако дефицитът в енергетиката е 1 млрд., токът трябва да скочи с 20%

Експерт: Цената да се върне на нивото от 2012 г. за стабилизиране на сектора
Обновена: 15 апр 2014 14:14 | 15 апр 2014 13:26,
73
Ако дефицитът в енергетиката е 1 млрд., токът трябва да скочи с 20%
Снимка: архив, БулФото

Цените на електроенергията за бита ще се повишават, смята Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт.

Според нея е трудно да се прецени с какъв процент цената трябва да се повиши от новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година, защото не са ясни дефицитите в системата.

Още по темата
"Ако говорим за тези прослувути 350 млн. лева (които ЕРП-тата дължат на НЕК и са „прихванали“– бел. ред.), цената на тока трябва да се повиши със 7%. Ако дефицитите са 1 млрд. лева, увеличението трябва да е с 20%", обясни тя.

По думите на Диловска цената на тока трябва да бъде възстановена поне до нивото от 2012 година, преди трите понижения от средно 15%, направени през 2013 година. „Това ще бъде добра първа крачка за стабилизиране на сектора", коментира експертът.

Прихващанията за зелена енергия, които електроразпределителните дружества са направили, имат резон, смята тя.

"Тезата, че прихващанията лишават мините и ТЕЦ-овете от средства, просто не е вярна", обясни Диловска по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Тя посочи, че по закон изкупуването на зелената енергия се осъществява от крайните разпределители, тоест електоразпределителните дружества, които задължително я продават на обществения доставчик - НЕК.

С други думи прихващането за зелена енергия не би трябвало да поставя Националната електрическа компания в невъзможност да плати на другите производители по веригата.

В момента ситуацията е такава, че ЕРП-тата трябва да изчакат НЕК да вземе решение кога да възстанови разходите за зелена енергия, на фона на това, че държавната компания става все по-ненадежден платец в последните месеци, уточни Диловска.

По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. 81 млн. лева идват от компонентата "Задължения към обществото", плащана на свободния пазар. Останалите 370 млн. лева идват от потребителите на регулирания пазар, плащани по същата компонента.

Размерът на компонентите е определен от енергийния регулатор.

По време на семинара стана ясно, че ЧЕЗ България изкупува от НЕК енергия на стойност 168,93 лева за мегаватчас, а в същото време продава на своите клиенти енергия на цена 152,33 лева. "Това е при оптимален вариант, ако събираемостта е 100%, но тя не е", допълни още Диловска. Дружеството успява да се справя със ситуацията благодарение на корпоративните си клиенти. Според Диловска в момента се наблюдава "бягство от регулирания пазар", защото цените на свободния пазар са по-ниски.

В недобро състояние е и Електроенергийният системен оператор, обясни още енергийният експерт. Според нея цената за пренос не е достатъчна да осигури дейността по пренос на електричество. Припомняме, че преди дни стана ясно, че дружеството е поискало двойно увеличение на цената за пренос на електричество.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
13
 
! Отговори
ами сега преди 10 години
В момента всичко се закърпва със заеми ... дори и на децата им е ясно , че няма как цял живот да харчиш повече от колкото имаш в един момент ти връчват сметката.На всичкото отгоре , се теглят милиарди а се дават по 100 - 200 милиона и то основно за помощи тип великденски с което не се решава проблема а само се замазват очите на хората , същевременно депутските заплати скачат с 40% , а пенсиите щели да растат с по 2% ежегодно .ЧеститоЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА НАМАЛЕЛИ С 73% на годишна база
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре, увеличете цената с 20% и зимата се гответе за невиждан граждански бунт.
14
6
 
15
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Само за компенсиране на един единствен АЕЦ са необходими перки забучени през 100 м на дължина 3200 км. Колкото целия бряг на Франция. Считайте колко безумно-скъпа и луксозна играчка са и цялата шайка, която ни ги натресе трябва да бъде екзекутирана моментално!
13
0
 
13
 
! Отговори
един преди 10 години
До кога бееееее Ненаситници ще пиете човешка кръв.Нямате наяждане еййй
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A KOI NAPRAVI DEFICITA . DUMATA DEFICIT V PREVOD NA RAZBIRAEM EZIK E NQKOI OKRADE N.E.K . NIE PITAME KOI OKRADE N.E.K. TRAGNETE PO SLEDITE NA PARITE , NE SE PRAVETE NA MI6OCI . PARITE OSTAVQT SLEDI I MNOGO MNOGO MIRI6AT . DEISTVAITE PARI NEMA . AKO LI NE IMA TOQGI
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Положението в НЕК е неспасяемо, но това не пречи да се залъгваме с шикалки. Сега по-важния въпрос е дали фалита на НЕК ще повлече и фалити в банките и нова национална катастрофа.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"... обясни Диловска по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България." Стигнах до тук и спрях да чета. Срещу добро заплащане в държавата си имаме много такива "експерти".
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На ЕРП-тата като не им изнася да си събират багажа и дома. До кога народа ще затъва, за да могат разни тарикати да прибират огромни печалби?
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В крайна сметка в следващите няколко години в енергетика ще става все по-трудно да се краде както до сега. Кацата с мед е свършила и сега предстои лечебен глад.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво е управлението на Орешарски, нали?
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Ама, защо гражданите ще трябва да го плащат този дефицит?!? Заради разни мошеници, алчни пишман бизнесмени, чужди фирми и липса на национална политика, обикновенния човек ще трябва да плаща!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не само ще върнат цената,а и ще има отгоре за след изборите.
4
0
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Крадоха на поразия, сега искат да ни разпределят на всички как да платим кражбите. И няма нито един виновен!!!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставете тока,а кажете нещо за това сергейшата какво магери за изборите.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен какво ме интересува ,че ЕРП тата не им излиза печалбата ?Или ,че не могат да си прибират задълженията ?Аман вече ,аз *** ток,монополна печалба,зелен мутро-евро-ток не плащам!Като не им изнася въз !
1
4
 
17
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Кво баба си знае това си бае. Експерт! *** не знае какви били дефицитите.Няма да стане - времето на грабене от ЕРП-тата, и дружките на Тиквата с ВЕИ-та мина.Да фалират. АЕЦ-а е достатъчен за нуждите на хората. Ако се наложи да отворят и затворените блокове. А на хамериканското посолство и другите посолства от ЕС да се продава само зелен ток.

Спонсорирани публикации