В "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има комплекс за преработка на тежки отпадъци

Първият етап за реализацията на проекта ще струва 1,5 млрд. долара
23 апр 2014 20:43, Красимир Ангелов
24
В "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има комплекс за преработка на тежки отпадъци
Снимка: МС

Руската компания "Лукойл" има намерение да изгради комплекс за преработка на тежки отпадъци на територията на рафинерията "Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Първият етап за реализацията на проекта ще струва 1,5 млрд. долара.

Средствата са за изграждането на основната инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, е съобщил президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов на среща с премиера Пламен Орешарски.

Българският министър-председател определя тази инвестиция като добра и приветства разширяването на дейността на „Лукойл“ в България, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 хил. души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 хил., сочат оценките на руската компания. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност.

В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

"Изграждането на новия завод на „Лукойл“ за преработка на нефт в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива", заяви президентът Росен Плевнелиев, който също разговаря днес с ръководството на "Лукойл“.

Държавният глава подчерта, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първите тежки отпадъци дето ще влязат в завода, ще са този отляво на снимката и неговата пасмина.
20
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 10 години
Жалко за Бургас -Идея си нямате за какви отрови говорят и е добре знаете за урановата мина в Ахтопол и тайната на Меден Рудник ,както и възобновяването на Бургас - Александруполис и Турската атомна централа.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А колко от тия 3хил. души са българи?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е хубаво,ама тия хора който са взети сега на работа нямали след 1,2 години да си отидат от завода.Хидрокрекинга ще бъде завършен след 1 максимум 2 години и после тия 3 хиляди души какво ще правят.
17
1
 
1
 
! Отговори
men преди 10 години
турците до 20 години ще бъдат наказани със земетресение в истанбул, а кюрдите ще ги довършат след това за 2 седмици. ако си набием камшика от ЕС и Нато путята ще ни върне нефтохим. а този алекперов може да бъде осъден на бързо като ходроковски.
16
1
 
1
 
! Отговори
до men преди 10 години
Смех и турците да ни си извинът за клането на източна тракия и да обезщетят всички останали живи в и извън България а кумунетата всевдопартизани бандити да върнат заграбеното с лихви и пропуснати ползи. Бития бит е си е е*
15
2
 
0
 
! Отговори
men преди 10 години
не сме само най бедната държава в европа, на балканите ами сме бетер и от половин африка. отпадъците ще ги унищожават както преработват нефт, спестявайки от пречиствателни инсталации и докарвайки левкимия и други ркаови заболявания на бургас. инак, след строежа колко нови работни места ще има? костов и двете чучела на снимката на бесилото и да се говори с путин да ни върне нефтохим след в замяна на разкарване на американците и ЕС. ама трябват политици с акъл и кохонес. а тях ги е фанал липсата.
14
1
 
1
 
! Отговори
тежки отпадъци преди 10 години
- За преработка на тежкари ли говорят?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в превод-`евтина работна ръка` ....и огромни печалби-мислим аз.......
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе не знам какви ги "инвестират",но живея на 10 км. от завода и вечер е някакъв ад.изтровиха ни.най ме е яд,че ми тровят децата ***.1,5 милиарда а нямат няколко милиона за скапани филтри на комините.бас държа,че на орешарски не му дреме.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен тежки белодробни сега и тежки ракови.....
10
3
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
Znachi veche sam siguren, che na Balgarina nikak ne mojesh mu ugodish.. Tova e ogromen proekt v koito sa vkarani mnogo pari i za naeti 3000 rabotnika koeto e chudesno a vie pak revete...
9
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Ей, този Орешарски още малко ще пъхне ръката на Вагит в гащите си... Какво го е задърпал с налудничава усмивка на лице, а оня се притеснява, видно е.
8
1
 
2
 
! Отговори
Корекция преди 10 години
Става въпрос за преработка на тежки остатъци.
7
1
 
16
 
! Отговори
Р.Овч преди 10 години
който няма на сметка 1млн $ е пълен неудачник, ясно, аз работих за интересите на българската енергетика, и моите естесвено
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 2 Докато нашите "шамани" на документи успяват да изпълняват плана за преработка и тези гуйна - ще ги карат.... А оборудването ще се гърчи и дава фира, подръжката ще кърпят положението и така. Я си представи че наистина завода мине на 4-5 годишен ремонтен цикъл - някой хора няма да си купуват нови джипове през година :)
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До полезно"време е в България да се внасят радиокативни хамерикано демократични отпадъци "shto be vnasqite si krepostqnskia uran ot rusia i go hvyrlqite v "zitnicata" na Bulgaria, toi ne e vreden ekologichno. Nali se seshtash shtoto e ruski :)
4
3
 
2
 
! Отговори
полезно преди 10 години
време е в България да се внасят радиокативни хамерикано демократични отпадъци
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nova prostotia :)Ot sutrinta na pochnaha s uzen potop
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Отпадъци",ха-ха-ха!!!!Що не питахте Алекперката ще внесе ли някога в тоя умрял завод нефт или ще продължават да внасят мазгочи дето никой друг не ги иска?