Цената на газа по "Южен поток" - по-ниска за България

Стройтрансгаз Консорциум ще строи българския участък
27 май 2014 17:07,
51
Цената на газа по "Южен поток" - по-ниска за България
На снимката: Иван Йончев(дясно), изпълнителен директор на БЕХ ЕАД и изпълнителните директори на "Южен поток България" Владимир Инков(средата) и Игор Елкин. Снимка: БТА

Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД ще изгради българския участък на "Южен поток", съобщи изпълнителният директор на "Южен поток България" Владимир Инков.

В този консорциум участват руската компания Стройтрансгаз, определена от Инков като компания с голям опит в изграждането на газопроводи и съоръжения, и българската Газпроект Юг АД. В българския партньор участват големи строителни компании, допълни Инков.

Още по темата
В състава на .„Газпроект Юг“ АД влизат "Промишлено строителство - холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Главболгарстрой" АД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД.

Припомняме, че процедурата започна през декември 2013 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) прикани холдинги и компании, които искат да участват в проекта, да изпратят писма за намерения. 11 компании са отговорили на тази покана.

В процедурата са участвали Спедстрой ЕООД, ThyssenKruppMannex, италианската Saipem, която строи и една от тръбите на морския участък, Technip Germany, Larsen Tourbo, Sicim and Renco Consortium, Стройтрансгаз Консорциум, NV Denys, Metal One, Bonnati -CCC - Gastroymontaj, както и Habau и ОТФ - Русгаз -СК13.

На втория кръг от процедурата след преценката на БЕХ и акционерите са отделени трима кандидати. В крайна сметка изборът е паднал върху консорциума между Стойтрансгаз и Газпроект Юг.

Достигнатата цена в преговорите по проекта не беше уточнена с мотива, че не всички договори за доставка на оборудване и услуги са сключени. Основните цифри - цена на проекта от 16 млрд. евро и български участък от около 3 млрд. евро, остават без промяна.

Всички необходими предварителни проучвателни работи за изграждането на газопровода и приемателните станции вече са извършени, обясни от своя страна директорът на департамента "Управление на проекти" в "Газпром" Леонид Чугунов.

Той коментира, че цената на природния газ ще бъде по-ниска от сегашната. България е първата приемаща страна и цената ще бъде по-ниска и спрямо останалите страни по трасето, каза още представителят на "Газпром". "Разбира се, пазарът ще определи цената", допълни той.

Проектът е много сложен, затова искахме да изберем един изпълнител, отбеляза Чугунов.

Тенденцията през последните години е да се повиши търсенето на газ и в България, и в Европа, коментира по време на пресконференцията изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев. "Южен поток" ще ни донесе диверсификация на маршрутите, независимост и сигурност на доставките, но и ще превърне страната в основен транзитен център за Южна Европа", допълни той.

Българската страна активно преговаря за проекта и за намиране на финансиране за изграждането. "В резултат на активни преговори с нашите партньори - "Газпром", договорихме заем с лихва от 4,25 на сто", заяви Йончев и посочи, че това е много добро постижение за такъв мащабен проект.

Заемът не е държавно гарантиран, а е корпоративна договорка между "Газпром" и БЕХ и е гарантиран от бъдещите дивиденти.

Договорено е България да получава дивиденти още от 2019 година и да изплати дълга си за 22 години, допълни още изпълнителният директор на БЕХ. Той коментира и проблемите със статута на газопровода. "През октомври подписахме протокол споразумение, в което е посочено, че реализацията и експлоатацията на газопровода ще бъде спрямо българското законодателство, което инкорпорира европейското", обясни Йончев.

Може да следите темата за Южен поток в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Цитат на мнение преди 9 години
Кавка е приликата и разликата между крадеца и бг политика?Първият ви избира,издебва и ви отнема ценна вещ.Бг политикът ви ограбва но с тази разлика,че вие сте го избрали да ви ограби!
43
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
Южен поток трябва да се строи,България трябва да гледа преди всичко своите интереси а не тези на запада.
42
0
 
6
 
! Отговори
Инж:) преди 9 години
Това е проект,който повишава авторитета и благосъстоянието на БГ. Така наречените "европейци" да се ухапят отзад!
41
0
 
4
 
! Отговори
Напомняне преди 9 години
16 милиарда и 3 милиарда не са цифри, а числа.
40
8
 
2
 
! Отговори
смърт за БСП преди 9 години
ЕС да направи всичко възможно да се разследва случая. А ако има продадена българска ТЕРИТОРИЯ, тези да бъдат съдени за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
39
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
Да да ,а защо от цял ЕС плащаме най-скъп газ нали като сте склучвали договора.Но чак сега се чува за по-евтин ....
38
1
 
4
 
! Отговори
Друг Иван преди 9 години
Мъдрият ни народ е казал: "Ти го кръщаваш, а то пърди!". Мъдрият ни народ моментално оглупява, когато избира политици да го ръководят. Да се сърдим на себе си!
37
0
 
5
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До Анонимен 38Ердоган приватизира цяла турция ....рапродаде каквото можа ... за 10 годининаправи дълга на турция от 100милярда на 400 милярда ...и ислямизира страната.....в момента който този падне от власт в Турция ще настъпи поне 5 годишен хаос ....след диктатура винаги е така ..не че го желая на турците
36
2
 
12
 
! Отговори
Majorski преди 9 години
А сега нека всички дето до вчера реваха против Южен поток ...да си заровят главата в земята....така се прави за пръв път виждам правителство което да изкрънка нещо за България от създалата се ситуация .....Браво и дано за напред да е все така ...все ми едно ГЕРБ ил БСП...ако газтта е по евтина
35
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До 1В Австрия и там ли са путинисти? Хората си гледат интересите, и това е.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ERDOGAN E MNOGO PO UMEN OT VSICHKI BYLGARSKI POLITICI,IZPOLZVA VSI4KI BLAGA OT VSI4KI POSOKI ZA TURCIQ A NIE SME PYLNI GLUPENDERI
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IUJEN POTOK E DOBRO ZA BYLGARIQ,A OTKYDE DA VNESEM CQLA EVROPA VNASQ OT RUSIQ VIE OT USA DA POCHNEM V APTEKARSKI SHISHETA AMA CHE NAROD ILI DA SI SASIPEM PRIRODATA I VODATA S SHISTAKA,
32
4
 
4
 
! Отговори
?? преди 9 години
Газопровода се строи най-вече за да се накаже и подчини Украйна.Договорено е България да получава дивиденти още от 2019 година и да изплати дълга си за 22 години, допълни още изпълнителният директор на БЕХ.?????
31
18
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
Това е предателство и явен слугинаж на путинистите в България,крайно време е някой да бъде осъден за това че продава държавните интереси на чужди държави,но явно в България ДАНС и тези които трябва да се грижат за националната сигурност в момента се управляват от КГБ.
30
3
 
4
 
! Отговори
Glupaci преди 9 години
До Анонимен 33ако ЕДИНСТВЕНОТО логическото обяснение ще минава през манипулация отгоре, то тогава за какво се напъвате тука?
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GlupaciЗа Гърция цената е по ниска поради две причини.. Първо, употребяват в пъти повече газ от нас което им помага в пазарлъка и второ, нашите политици са *** !
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер промоция- Нещо с реална цена 10, вместо да ви го продадем 50, ние ви го намаляме на 45,
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има пълна зависимост на България при вноса на газ ОТ РФ. Това е.
26
2
 
8
 
! Отговори
dag преди 9 години
До АнонименМного си информиран...:)живея в ХОЛАНДИЯ от 10 г.та да те информирам,че те не внасят газ а добиват...тоест собствен!!!!!недей да пишеш глупости и да лъжеш хората.Истината си е истина! Дали ти харесва е друг въпрос:'(
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До eve1Не може да не тече, защото БЪЛГАРИЯ ПОЕМА ДЪЛГ за строежа на газопровода. 22 години ще изплащаме този дълг. Ще го изплащаме чрез безплатно транзитиране на руска газ. Няма как да кажем да не тече, защото тогава ще трябва да плащаме дълга си кеш.Безплатното транзитиране на руски газ означава също така, че заплатите на работещите на газопровода ще се плащат от данъкоплатците 22 години! Означава също така, че цената, на която купуваме газ, ще зависи само и единствено от волята на Русия.