Цената на газа по "Южен поток" - по-ниска за България

Стройтрансгаз Консорциум ще строи българския участък
27 май 2014 17:07,
51
Цената на газа по "Южен поток" - по-ниска за България
На снимката: Иван Йончев(дясно), изпълнителен директор на БЕХ ЕАД и изпълнителните директори на "Южен поток България" Владимир Инков(средата) и Игор Елкин. Снимка: БТА

Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД ще изгради българския участък на "Южен поток", съобщи изпълнителният директор на "Южен поток България" Владимир Инков.

В този консорциум участват руската компания Стройтрансгаз, определена от Инков като компания с голям опит в изграждането на газопроводи и съоръжения, и българската Газпроект Юг АД. В българския партньор участват големи строителни компании, допълни Инков.

Още по темата
В състава на .„Газпроект Юг“ АД влизат "Промишлено строителство - холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Главболгарстрой" АД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД.

Припомняме, че процедурата започна през декември 2013 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) прикани холдинги и компании, които искат да участват в проекта, да изпратят писма за намерения. 11 компании са отговорили на тази покана.

В процедурата са участвали Спедстрой ЕООД, ThyssenKruppMannex, италианската Saipem, която строи и една от тръбите на морския участък, Technip Germany, Larsen Tourbo, Sicim and Renco Consortium, Стройтрансгаз Консорциум, NV Denys, Metal One, Bonnati -CCC - Gastroymontaj, както и Habau и ОТФ - Русгаз -СК13.

На втория кръг от процедурата след преценката на БЕХ и акционерите са отделени трима кандидати. В крайна сметка изборът е паднал върху консорциума между Стойтрансгаз и Газпроект Юг.

Достигнатата цена в преговорите по проекта не беше уточнена с мотива, че не всички договори за доставка на оборудване и услуги са сключени. Основните цифри - цена на проекта от 16 млрд. евро и български участък от около 3 млрд. евро, остават без промяна.

Всички необходими предварителни проучвателни работи за изграждането на газопровода и приемателните станции вече са извършени, обясни от своя страна директорът на департамента "Управление на проекти" в "Газпром" Леонид Чугунов.

Той коментира, че цената на природния газ ще бъде по-ниска от сегашната. България е първата приемаща страна и цената ще бъде по-ниска и спрямо останалите страни по трасето, каза още представителят на "Газпром". "Разбира се, пазарът ще определи цената", допълни той.

Проектът е много сложен, затова искахме да изберем един изпълнител, отбеляза Чугунов.

Тенденцията през последните години е да се повиши търсенето на газ и в България, и в Европа, коментира по време на пресконференцията изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев. "Южен поток" ще ни донесе диверсификация на маршрутите, независимост и сигурност на доставките, но и ще превърне страната в основен транзитен център за Южна Европа", допълни той.

Българската страна активно преговаря за проекта и за намиране на финансиране за изграждането. "В резултат на активни преговори с нашите партньори - "Газпром", договорихме заем с лихва от 4,25 на сто", заяви Йончев и посочи, че това е много добро постижение за такъв мащабен проект.

Заемът не е държавно гарантиран, а е корпоративна договорка между "Газпром" и БЕХ и е гарантиран от бъдещите дивиденти.

Договорено е България да получава дивиденти още от 2019 година и да изплати дълга си за 22 години, допълни още изпълнителният директор на БЕХ. Той коментира и проблемите със статута на газопровода. "През октомври подписахме протокол споразумение, в което е посочено, че реализацията и експлоатацията на газопровода ще бъде спрямо българското законодателство, което инкорпорира европейското", обясни Йончев.

Може да следите темата за Южен поток в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Хората видяха по света и у нас ,че БСП и Станишев не могат обикновени избори да организират ,вие искате газопроводи да строят.Белене го започнаха при баща му и вече близо четиридесет години все го правят резултата е налице.Да не говори че цялата им дейност е на основата на лъжи и манипулации за светли хоризонти.
23
7
 
22
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименРазвалихме отношенията с Русия през 90-те години, искахме Альоша да сваляме, Русия ни бе виновна за всичко, както в Украйна сега, лаехме срещу нея. А сега се чудим защо газта ни е по-скъпа от другите. Умните политици трябва да се приятели и партнри със всички, и с Русия и със Запада.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 15Тя и украйна е първа на тръбата *** плаща най скъпия газ в европа!
21
6
 
23
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Лично аз не разбирам логиката на нашите сънародници,които са срещу построяването на южен поток.Ако има газопровод по него може да тече газ,може и да не тече в зависимост от международно положение,цени и т.н. но ако няма газопровод тогава със сигурност газ няма да минава.Защо тогава да сме срещу построяването?!
20
5
 
8
 
! Отговори
тръбант преди 9 години
През двора ми минава водопровод, много печеля а и водата ми я продават ефтино.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е че европеиците ни правят отстъпки, за да заличат цената на газа, за да бъдат още по-ниски от тези, които се опитват да въведат. Само и само и тяхната цена на газа да е по-ниска.Да не би случайно България да припечели от транспорта на гориво. Подли европейци. Подли ЕС, ЕК, ЕП. България е територия на Българите, колкото и да ви се иска да не е така, европейци.И като не искате това, което е изгодно за Българите, сте заклейнени от мен като врагове, наваксващи на гърба на нашият народ.
18
0
 
18
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Въпроса за цената го задай на Борисов. Преди 4 години заедно с Трайков обясняваха, че цената се надува изкуствено у нас, цитирам:"Газоразпределители надуват цената с 50%" "Трайков посочи, че Булгаргаз" продава синьото гориво с 1,5 % надценка, а газоразпределителните дружества- с 50 % надценка. Според Трайков високата цена и големият проблем са именно там - в газоразпределителите"Край на цитата. Започнаха да е правят едни големи обещания за проверки, за ДАНС и.. оттогава нищо не съм чул.
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и да вият,и да лаят,Южен Поток започва да се строи.Това е положението и то е хубаво за България.
16
4
 
18
 
! Отговори
Скачаща ГЪСКА преди 9 години
Ех тва *** все не разбрали:Хубавият Бойко Борисов договори 8% лихваГадният Станишев 4% лихваХа сега де кое по изгодно?Къде повече от това?3 милиарда остават а БЪЛГАРИЯ като капак и работни местаИ договора е съобразен с ЕВРОПА?Ха СЕГА ДЕ?
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще строят пирамиди от празни бутилки от водка
14
2
 
3
 
! Отговори
'Логика' преди 9 години
До талибан - гледам че си ми чукнал (-), тогава, пращай ми по 20лв на обяд! - нали НЯМА безплатен обяд /не противореча на определеното от теб условие/, а няма и оптимална/конкурентна/бизнес цена, защото по-далеч от НЕбезплатността на обеда не стигаш! - определящ само горната граница на дефиниционната област, което си е ЯВНА манипулация, дори и да не го разбираш :)Дори и да ти плащат да се правиш на ***, пак си задминал изискването ;)
13
2
 
19
 
! Отговори
до пена преди 9 години
Строежа започва до дни в Русия, а от следващия месец и в България. ЕК излъчи само комисия, която да наблюдава процедурите по строежа, разбери, "тръбата" ще се строи. Зад нея не стоим само ние, а редица инвеститори, западни компании и няколко държави очакват да стигне до тях.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че ще е по-ниска, нали няма да има транзитни такси и посредници по пътя.
11
1
 
2
 
! Отговори
'Логика' преди 9 години
До талибан - ако искаш, винаги когато ОБЯДВАШ ми ИЗПРАЩАЙ по 10лв! - нали безплатен обяд няма!
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И рускините казавт че секса с тях е незабравим и евтин :) наистина е незабравим носиш си последствията дълго време, а цената я проверете при личния си лекар
9
2
 
11
 
! Отговори
Glupaci преди 9 години
за Гърция, която получава газ през България, винаги цената е по-ниска ... това не подлежи на логично обяснение!
8
14
 
7
 
! Отговори
пена преди 9 години
Тоя търг се проведе в нарушение на толкова регулации, че само заради него ЕК може да ни съсипе от глоби. Разберете най-после, че тая тряба няма да я бъде!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам, защо не поискаме по-добри условия?
6
21
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
ОК, строим го, стигаме до сръбската граница и до там! ЕС към момента няма никакво намерение да се обвързва с тоя проект! И тогава ще трябва да питаме, що ни трябваше да пръскаме пари за лудо! *** русофилска, само за комисионните мислите и ви е през оная работа за страната ни!!!
5
21
 
8
 
! Отговори
! преди 9 години
Къде е онова *** Стойнев? Що не излезе да коментира изборните резултати?А че не вярваме на лъжите за проекта е ясно, всичко, направено от тези управляващи, е с цел дългосрочно да поробят България и да сме на 100% зависими от Русия - доказан изнудвач и рекетьор!