Спряха договори за модернизация по "Конкурентоспособност"

Контрактите на 142 компании за проекти за 97 млн. лв. няма да бъдат подписани
Обновена: 23 юни 2014 16:18 | 23 юни 2014 16:15, Надежда Бочева
41
Спряха договори за модернизация по "Конкурентоспособност"
Снимка: www.freeimages.com

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по ОП „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Цялата процедура е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи Ели Милушева, директор на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство.

Контракти е трябвало да бъдат сключени със 142 одобрени компании, спечелили проекти за ново оборудване за 97 млн. лв. Сега средствата ще бъдат пренасочени основно към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации.

Блокирането на процедурата е в резултат на открити нарушения и натрупване на грешки.

Това е 14-та поред процедура за технологична модернизация. За управляващия орган е било голямо предизвикателство да я открие при ограничения ресурс в края на периода, коментира Милушева и посочи, че това е най-желаната от бизнеса процедура, което се доказва и от получените 1 200 проекта за над 730 млн. лв. "Знаехме, че парите ще стигнат максимум за 150 проекта", каза Милушева.

„Оттук започнаха проблемите. Засилената конкуренция между фирмите изкриви процеса. Толкова силна конкуренция в една процедура създава напрежение и насърчава корупцията“, допълни тя.

След класирането на фирмите в управляващия орган са постъпили безпрецедентно количество жалби, които продължават да постъпват и вече надхвърлят 100 броя. Разпоредена е проверка и са открити нарушения при процедурата.

Заради реален риск за финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на новата програма след 2014 година, класирането за технологична модернизация е отменено.

Милушева коментира, че вината в случая трябва да бъде споделена между Управляващия орган на програмата, бизнеса и консултантите.

Ето и част от откритите нарушения: неравно третиране на кандидатите, добавяне на нови критерии, оценителната комисия е взела решения, без да ги съгласува с ръководителя на Управляващия орган, имало е нерегламентирана комуникация между членове на комисията и фирми с проекти. „Защо? За да се разбират нещо. И аз не знам“, допълни Милушева.

„Не приемам след процедура фирми да се оплакват, че са им искани пари или че някой е дал подкуп. Защо фирмите не подават сигнали по време на оценката, че са изнудвани и не посочват имена“, попита още тя.

Вследствие на проверката засега няма освободени служители, но наказани със сигурност ще има, допълни Милушева. Тя обаче отказа да посочи колко служители са допуснали нарушения.

Очаква се през есента по новата програма „Иновации и конкурентоспособност“ отново да бъде отворен прием за технологична модернизация, но при по-ясни правила. Тогава фирмите ще кандидатстват за поне 350 млн. лв., обеща Милушева.

Брюксел очаква доклад от България по случая.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Деси Бранимирова преди 9 години
До ТаневАсолютно подкрепяме това мнение. Къде е оставката на Милушева в този случай?Най-абсурдното е заради няколко фирчи - стотици фирм страдат. Фирмите не носят обща отговорност - кандидатстването не е общо, за да страдат всичкиДа се подписват договорите и после ако се установят нередности държавата да ги прекрати и един лев няма да е загубен. Абсурдно е това, което се случва
29
0
 
2
 
! Отговори
Танев преди 9 години
Добре, бе, аз ли нещо не разбирам или това е поредния абсурд. Имало нерегламентирани контакти на служители с външни консултанти. Възможно е. Но кой носи отговорност за контрола на тези хора и на потока от информация? Нима не е ресорния директор? И как ще ни убеди, че с неподписването на тези договори няма субективизъм към разпределянето на тези милиони към резервите в другата мярка. А дали пък самата директорка не е контактувала през това време с консултантите на резервите. Абе що ли питам.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че не всички са наши. Не мога да си спомя обаче да съм чел за друг подобен случай! Естествено ръководителите на тази програма сигурно си дават сметка какво правят и че сигурно ще има незаслужено ощетени. Ако следваме здравата логика, това означава, че наистина има много сериозни злоупотреби или поне много основателни подозрения за такива. Ако е така този ръководител действа въпреки волята на властимащите и изпраща много сериозен сигнал към разследващите органи. Такъв скандал не помня
27
1
 
5
 
! Отговори
tonny преди 9 години
На бас, че не са всички "наши"! Да ви минава през тъпите кратуни, че има и хора, които се опитват да направят нещо, и че си скъсват задниците от работа по12-14 часа на ден? Мързелуви форумни писарушки...
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно бая шум се е вдигнал,щом отказват цялата процедура.Сега ще се засипят от жалби и дела.Ще стане много интересен театър.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на бас че всичките тези компании са били на наши хора :))) !
24
1
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
До 29. Не позна. Събуди се!
23
2
 
21
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До жалките анонимници 18 и 23. Пак ли Боко тиквата ви е виновен, бе ***. Те онези в ЕС люцерна пасат и си взимат решенията по доноси. Аман от *** и манипулатори. Ами да отиде лидерът на ПЕС и да им каже, че не е вярно, да видим на кого ще повярват.
22
2
 
24
 
! Отговори
qdosan преди 9 години
Някой от червените кратуни няма ли най-после да признае, че управлението им тотално се провали.
21
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Да спрат всички пари по еврофондове. Незабавно, веднага!!! Спечелените проекти да се преразгледта и при установяване на нарушения виновните да връщат парите!! Същото важи и за Фонд Научни изследвания. Веднага преустановяване на всякакви проекти, докато не не назначат нови хора!! Бе не останах ли честни хора в тази страна бе
20
0
 
16
 
! Отговори
Мхм преди 9 години
Не ми казвайте, че сте изненадани от това!
19
2
 
14
 
! Отговори
Оптимист преди 9 години
Скоро ще спре всичко ...
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво - смело и похвално решение! Да му мислят тези, които са взели/дали пари.... Тази технологична модернизация стартира много зле още от самото начало.... Министъра въобще да не бе пренасочвал парите! Това стана след негово решение, нали? :) Поклон пред фирмите, които отстояват интересите си честно и открито, а не ги защитават с "пари под масата"!
17
3
 
22
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
Га дойдат комун-крадци и спират Евро фондовете.Че и после пищат да излизат от EС,защото не им давали да крадат,русофилски глави желязо-бетонни.
16
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е резултатът от антидържавното поведение на Буда- ходи по света, злослови срещу родината си, разпространява лъжи и интриги чрез купените от него медии и така вярва, че подготвя своето управление. Не съм доволен от сегашните, но ако Тиквата дойде, ще емигрирам. Той е опасен за България.
15
0
 
4
 
! Отговори
Юнак Гоце преди 9 години
Ами, че ти си международен престъпник, бе Георги! Ще те дам на международния трибунал в Хага... ...ще се оплача в Брюксел... ...и като ти треснат една предпазна клауза... ...сбогом еврофондове... ...аста ла виста милиарди!Тук тригласът премина в успокояващо мажорно мъркане: Гоше! Жорка! Ти кво си мислиш?... ...И ние по-рано какви юнаци бяхме... ...а виж каква ламя станахме! Потрай малко да ни мине мандата... ...пък и твоя ред ще дойде!Юнак Георги ошеметено се обърна и тръгна умислен надолу към селото. До изборите оставаше съвсем малко в
14
0
 
3
 
! Отговори
Юнак Гоце преди 9 години
Неподготвен друг път! Има директива от Брюксел! Триглавата гадина избухна в едновременен кикот, който тонира в класическа бръснарска терца. Една през друга главите подхванаха: - Охо-хо-хо! Георги, Георги,знаеш ли ти, илитерат бездънен, че аз съм изчезващ вид... ...и съм в Червената книга... ...и това твойто си е жив геноцид... ...и етническо прочистване... ...и жестоко, и нехуманно отношение към животните... ...и расова дискриминация!!!Георги онемя. Стоеше, зинал от изумление и нерешително помръдваше сабята нагоре-надолу.Змеят продължи тригласно:
13
0
 
3
 
! Отговори
Юнак Гоце преди 9 години
Змейските глави в синхронен ред от ляво на дясно отвърнаха във възходяща интонация: И що така с лошо... ...си тръгнал... ...бе, Гошо? Юнакът , изумял от змейската наглост, дрезгаво занарежда: Чуй ме, гад зеленясала! Удари твоя сетен час!Обвинявам те в трафик,консумация и сексуален тормоз на девойки, организирана престъпност и корупционни теории и практики! Триото глави придоби делови вид: И кой... ...те прати, бе Гошо... ...такъв неподготвен! Юнак Георги свъси рунтава моно-вежда и гордо изрече: Неподготвен друг път! Има директива
12
0
 
4
 
! Отговори
Юнак Гоце преди 9 години
Истината за юнак Гоце и ЗмеяИзправи се юнак Георги пред пещерата на змея, стисна здраво сабята френгия и извика мощно: Излез, излез, гущер нещастен!Три огромни, зелени имногозъби глави щръкнахаот входа Кой си ти, бе, ***... ухили се първата глава. ...некъпан! добавивтората. И на кого викаш гущер, бе *** плешива? довърши третата. Юнак Георги не трепна, само стъпи по-стабилно и изрева: Мамка ти нещастна и неизвестна да таковамгущерска в таковата! Аз съм юнак Георги! Сега ще те със сабя разсека и с копие пронижа! Змейските глави в синхронен
11
0
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е ,всичките ли компании са направли грешки ? Нещо има гнило в тази българска система за разпределение на парите - корупция и шуробадженачество навсякъде и не са виновни *** за тази народнобългарска черта -а то във всички смъртни грехове се обвиняват *** в този форум и в главите на плебейте !?Е , щом са спряни парите по тази програма за тотална корупция -то не е ли правилното и целият екип който отпуска парите барбар с министъра да си подададът оставаката ?Това е официалната версия з