Чуждите инвеститори показаха доверие към България

Пласирахме 1,5 млрд. евро при 3,055% доходност и двойно презаписване на емисията
Обновена: 26 юни 2014 20:08 | 26 юни 2014 19:53, Екип на Investor.bg
38
Чуждите инвеститори показаха доверие към България
Снимка: Reuters

България е пласирала успешно външен дълг за 1,493 млрд. евро. Емисията е разпределена в 10-годишни облигации, като постигнатата доходност е 3,055 на сто. Към предложеното количество ценни книжа е имало силен интерес, като количеството е презаписано двойно, съобщават източници на Investor.bg. Подадените поръчки са на стойност над 3,8 млрд. евро.

По-късно се очаква и официална информация от Министерство на финансите.

Десетгодишните облигации са с купоново плащане от 2,95 на сто. Над 80 на сто от емисията е била записана от чуждестранни инвеститори, а към момента вече се формира и търсене на вторичен пазар при 99,50 евро за 100 евро номинал.

Постигнатата доходност е малко под предварителните очаквания на анализаторите, както и под песимистичната прогноза на премиера Пламен Орешарски, който в началото на седмицата посочи нива от около 4 на сто.

Според информация на Financial Times се е очаквала цена от около 160 базисни пункта над лихвения индекс (midswap, който показва калкулираната средна точка между „цена купува” и „цена продава” – бел. ред.). По-рано очакванията бяха и за над 170 базисни пункта, което щеше да вдигне доходността над 3,1 на сто.

Относително ниска доходност показва, че въпреки политическите трусове инвеститорите продължават да гледат с добро око на България. Доходност около 3 на сто за десетгодишна емисия е доста добър резултат. При последния аукцион за петгодишен дълг доходността бе около 4,44 на сто.

Целта на настоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1,3 млрд. лева).

Трябва да напомним, че доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8,2%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските избиратели обаче нямат и теглят от банките.
28
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Е сега вече със свещ да търсиш инвеститори, няма да дойдат!
27
1
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Защо е тази всенародна радост ,че сме взели 1.5 млрд.ЕВРО - че държавата няма пари да си плати дълга и отлага проблемите с рефинансиране ?!?!?"1.7 млрд. лева от тях са предвидени за рефинансиране на емисията български глобални облигации на стойност 824.5 млн. евро с лихва от 8.25%, емитирани през 2002 г. от правителството на НДСВ-ДПС, която е с падеж в началото на 2015 г."
26
0
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Кабинетът взе външен дълг от 1,493 млрд.евро (около 3 млрд.лв.)при доходност от 3,056%, съобщиРойтерс.Това е доста под прогнозата на премиера Пл.Орешарски от началото на седмицата,който очакваше средна доходност от около 4%."От началото на годината Министерството на финансите е пласирало вътрешен дълг за около 1.5 млрд.лв, като 1.2 млрд.от тях са краткосрочни бонове с матуритет 3,6 и 9.През тази година правителството ще пласира общо 4.4 млрд.лв.дълг,с който ще се финансират плащания по падеж
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** народ. Парите, 1.5 млрд. евро щели да бъдат откраднати. Абе, ***, това да не са пари за магистрала или пари по европейски фондове?!
24
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не бе фалирахме,банкрутирахме,кой казва че ни имат доверие,нищо подобно мутрата каза че ни нямат никакво доверие и че сме фалирали и той като дойде на власт ще"оправи"държавата.Чакайте богопомазания да дойде да ви"оправи".НАРОДЕ ОПОМНИ СЕ,НЕ ВРЪЩАЙ ТОЗИ *** НА ВЛАСТ.
23
2
 
14
 
! Отговори
Наистина успех! преди 9 години
Забелязвам, че голяма част от обществото са финансово неграмотни и коментарите им са толкова жалки - такава безпросветна тълпа е лесно да бъде манипулирана да крещи - разпни го, оставка и прочие, а не вижда, че това е наистина голям успех за България. Рекордно ниски нива 3.05 не сте и сънували, товая показва че няма комисионни за никого - после пак разправяйте, че някой краде. Ох, Боже прости им, че са толкова *** - те не заслужават да ги вдигаш от калта и безпросветността, но все пак...
22
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Хора да сте чули по "нашите "телевизии тази новина.Те отново плюха на поразия и правителството и Станишев без Борисов разбира се той е табу за тях за него или хвалби или нищо.Сякаш са се договорили да не казват нищо добро за това правителство,нарочно следя сутрешните блокове-нищо добро.Защо ли е така,дали няма политическа поръчка да се очерня това правителство,и кой я е дал на "моралните"телевизии.Досетете се сами.
21
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Браво,това правителство си знае работата.Наистина в момента имаме един от най добрите финансови екипи.Но това обиктовения българин не може да го разбере,той така яростно е облъчван от политическите тарикати,че не може да се справи със ситуацията.Това може да го разбере човек занимавал се с финанси дълги години и няма политически и икономически лични пристрастия.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радост голяма !...нали искате "Паток" !
19
0
 
7
 
! Отговори
:)) преди 9 години
Chestito!
18
12
 
3
 
! Отговори
Pumpkin преди 9 години
На 14 анонимник, разсъждаващ в една плоскост да му кажа, че инвеститорите гледат много повече от това кой е премиер. А това, че тези сринаха държаваа много повече от примата няма нужда да ни убеждаваш. Всъщност умните крадци и лъжци са по-лоши.
17
17
 
8
 
! Отговори
Винету преди 9 години
На глупаците, които мислят тъпо и особено Емил Попов да му светна, че емисията е успешна, защото купувачите знаят, че това правителство пада и идват по-добри дни.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заглавието направо кърти................. Това е най-добрия виц ............От октомври ще има шоково увеличение на цената на тока.Ако така наречените бг.политици мислят че ще им се размине народната любов - просто живеят във друг свят.Този път сигурно ще играят тоягите.
15
8
 
18
 
! Отговори
бръм бръм преди 9 години
И какво излиза я 5% пада лихвата или с 50%% юь 10гТова са 1.5милиарда лева.А Боко тиквуня ла та ла. Може би трябваше да останат старите условия при 8% та госродата от Гордман Сакс и Сорос да са доволни та и на Боко нещо да снесат. Срещу чиста печалба от 1.5 милиарда да ревеш си е нац.предателство.Гласувайте за ГЕРБ с две ръце пак.*** народ слаба държава!
14
0
 
4
 
! Отговори
до 12 Момчил войвода преди 9 години
Момчиле, това име с copy/paste ли го взе отнякъде?То за тая заплата, поне ще трябва да се научиш да пишеш правилно по болгарски!Пише се: "Момчиль воеводой"!
13
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лаикнищо не си разбрал.при емитиран дълг за 1,5 млрд. е имало заявки да бъде купен дълг за 3 млрд. но естествено такъв няма да бъде продаден. двойно по-голямото търсене естествено е свалило цената на кредита от 4%, колото е била прогнозата на орешарски до 2,90%, което е безумно ниса лихва / добра цена за кредита за БГ.иначе казано, инвеститорите оценявят, че страната вече не се ръководи от ***. жалко, че материалът не го оценява и смята да върне бабуина!
12
9
 
12
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Продаваме за 3,5 и купуваме за 10.Някой е на печалба...
11
4
 
5
 
! Отговори
Момчил воивода преди 9 години
Още по голямо доверие и пари ще има за Деловой и то много пари за всички,но проблема е,да се проведе Референдома и да преминем на двупартиност,по мажуретарен път,и едната партия ще е упозециона а другата управляваща.Ако не сегодня проведе Референдома и по френския или Амереканския модел не преминем,има ситуация на етническа воина и разделяне на Балгария.за това Референдома трябва да сегодня проведе и смяна на изберателната система,турците като не искат,ред и законост да утиват,във ТурцЕрдуган.
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Резултатът от цялата операция е, че външният дълг скача с 250 милиона евро. От края на 2013 г. външният дълг вече скочи с още 500 милиона евро. Така външният дълг скочи са близо 800 милиона евро само за 6 месеца през 2014 г.

Спонсорирани публикации